Judetul Alba – ce putem vizita intr-un weekend?

Catedrala Reintregirii - Alba IuliaVrei sa vizitezi Alba-Iulia in primul rand pentru superba si proaspat renovata Cetate Alba Carolina, despre care ai auzit atatea? Dar parca n-ai vrea sa faci un drum atat de lung pentru ”atata lucru”. Nu trebuie sa-ti faci probleme, judetul Alba are atat de multe de oferit vizitatorilor sai, incat va trebui sa faci o selectie serioasa printre obiectivele turistice pe care vrei sa le vizitezi. Si nu uita de natura, judetul Alba sta foarte bine si la acest capitol: pesteri, cascade, munti si rezervatii naturale abia te asteapta sa le descoperi.

Cetatea Alba Carolina
Ai auzit probabil ca este una dintre putinele cetati de tip Vauban din Europa. A fost construita in timpul stapanirii habsburgice din Transilvania, fiind considerata chiar si acum cea mai impresionanta cetate din sud-estul Europei. Zona pe care s-a dezvoltat actualul oras Alba Iulia a fost unul dintre cele mai mari si mai importante centre urbane inca de pe vremea romanilor. Cetatea fost construita in forma de stea, cu sapte bastioane si ziduri groase din caramida (3m grosime la baza si 1,20m la varf) si piatra de cariera din ruinele vechilor cetati romane. Cetatea a fost amplu restaurata in ultimii ani si a fost reintrodusa in circuitul turistic, fiind accesate fonduri europene. Vizita la acest obiectiv dureaza aproape 4 – 5 ore, dar iti recomandam sa stai cel putin o zi pentru a avea timpul necesar vizitarii tuturor atractiilor. Un obiectiv care nu trebuie ratat este Traseul celor 3 fortificatii, pe parcursul caruia vei vedea Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabara Militara, Tunelul de acces catre platforma de artilerie, Platforma de artilerie, Camera de Garda, Sala Armelor si Bastionul Bethlen. Oferte de cazare in Alba Iulia puteti gasi aici.

Satul Rimetea
Sa lasam putin municipiul si sa o luam pe drumuri de munte vreme de vreo 56 de kilometri. Sau de tara, pentru ca merita cu varf si indesat sa faci o vizita in satul Rimetea. Este considerat unul dintre cele mai frumoase sate romanesti datorita zonelor virgine pe care le pastreaza chiar si acum. Case albe cu ferestre verzi de lemn si arhitectura traditionala – imaginea pe care o creeaza este atat de frumoasa, incat localitatea a fost propusa pentru intrarea in Patrimoniul UNESCO. Apoi, in sat exista cea mai veche moara de apa din zona – construita la 1752 (o gasesti la marginea satului), dar si o biserica unitariana (amplasata in centrul localitatii).

Rapa Rosie
Localnicii o cunosc foarte bine si ar fi mandri sa te indrume intr-acolo, caci o considera o adevarata bijuterie a naturii, mai ales ca zona abunda de specii interesante de flora si fauna, protejate de lege. ”Ridurile” Rapei Rosii se vad chiar si din satelit. Rapa Rosie s-a format prin eroziunea solului, apa provocand in timp alunecari masive de teren. Daca nu ai auzit nici de Gaura Hotilor (in fapt, o groapa sapata in roca nisipoasa a rapei), de care se leaga multe legende locale cu hoti si aventurieri, atunci e musai sa faci o vizita. Sunt numai 3 kilometri distanta fata de Sebes.

Ghetarul de la Scarisoara
Declarat monument al naturii, Ghetarul de la Scarisoara (din Parcul National Apuseni) este cel mai mare ghetar subteran din Romania si unul dintre cele mai mari din lume. Are o vechime de peste 4.000 de ani, ceea ce explica grosimea de 22m a ghetarului si cei 400m lungime. Are stalagmite foarte spectaculoase, inalte de pana la 7 metri. Ajungi la el daca pleci de la Garda de Sus, unde faci la dreapta pe drumul asfaltat; la intersectie virezi la stanga pe un drum pietruit, iar inainte de intrarea in sat vei da de un drum asfaltat care urca in serpentine spre ghetar.

Cheile Rametului
Aici poti sa vizitezi intai Manastirea Rametului (o gasesti pe langa localitatea Teius) si rezervatia naturala din Muntii Trascaului, care se intinde pe o suprafata de 150 de hectare (in apropierea manastirii). Daca e vara si ai incaltari potrivite (antiderapante), poti sa traversezi Cheile Rametului doar pe cursul apei. Poti sa te folosesti de bridele si cablurile de otel amenajate special pentru turistii care vor sa ajunga la asa-numita zona ”la cuptor”. Si daca vrei, poti sa si campezi langa chei, in zona speciala.

Castelul Bethlen-Haller
Intre Tarnaveni si Blaj, pe malul raului Tarnava Mica, se afla acest castel uitat de vreme, Castelul Bethlen-Haller din comuna Cetatea de Balta. Desi nu se stie exact cand a inceput constructia sa, istoricii il asimileaza cu sfarsitul secolului XVI – prima jumatate a secolului XVII. Cert este ca a fost gata la 1624, pe vremea lui Istvan Bethlen de Iktar, fratele principelui Transilvaniei. Nu seamana cu o cetate fortificata, inconjurata de ziduri mari de piatra, insa castelul aduce mai mult cu unul de poveste; este impunator si atrage privirile oricarui turist care se incumeta sa ajunga in zona. Si daca ti se pare cunoscut, e poate din cauza asocierii sale cu vinurile Jidvei, produse de familia Necsulescu, proprietarul castelului. Desi este o proprietate privata, castelul se poate vizita, la cerere.

Catedrala Reintregirii si Catedrala Romano-Catolica
Ambele catedrale se afla in municipiul resedinta de judet si se remarca prin turnurile inalte de 58 de metri, respectiv 62 de metri. Primul ansamblu arhitectural a fost construit intre 1921 si 1922 cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, si face parte din monumentele create de Scoala Romaneasca de Arhitectura, intemeiata de Ion Mincu. Cea de-a doua catedrala este declarata cea mai inalta cladire din oras si are o vechime de aproape 1.000 de ani. Asta o transforma in cel mai valoros monument de arhitectura romanica din Transilvania.