Istoria manastirii Putna – HotelGuru.ro

Sursa foto: mhgstan/Shutterstock.com

Manastirea Putna este cel mai important lacas de cult ctitorit de Stefan cel Mare, aceasta fiind de altfel prima ctitorie a fostului domnitor al Moldovei. Desi este cunoscuta de toti romanii, prea multe detalii despre manastire nu se stiu, asa ca am hotarat sa prezentam in randurile ce urmeaza cateva curiozitati despre trecutul Manastirii Putna.

Se gaseste la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei si, dupa cum am mai spus, este prima ctitorie a lui Stefan cel Mare, fiind ridicata pentru a gazdui necropola domneasca pentru marele domnitor si membrii familiei sale.

Cele mai timpurii cronici moldovenesti sustin ca zidirea bisericii din cadrul complexului monahal Putna a fost inceputa in data de 10 iunie 1466 si terminata in anul 1469, urmand ca sfintirea ei sa aiba loc la un an dupa finalizarea constructiei. O descriere a locului in care s-a ridicat manastirea, facuta de cunoscutul cronicar Ion Neculce, suna cam asa: “Stefan-Voda cel Bun, cand s-au apucat sa faca manastirea Putna, au tras cu arcul dintr-un varf de munte ce este langa manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul in altariu”. 

1504 este anul in care voievodul Stefan cel Mare a fost inmormantat la manastire, dupa ce a fost la conducerea Moldovei pentru o perioada de 47 de ani si 3 luni. In urma lui, tronul a fost ocupat de Bogdan cel Orb, fiul sau.

De-a lungul timpului, manastirea Putna a trecut prin numeroase incercari, ea nefiind ocolita de incendii si invaziile straine.

Una dintre cele mai nefaste intamplari care au avut loc la manastire a fost incendiul din 15 martie 1484. Izbucnind din interiorul lacasului de cult, focurile au napadit chiliile si au afectat o buna parte din biserica. Din ordinul voievodului, biserica a fost ulterior restaurata si pictata atat in interior, cat si in exterior.

In anul 1653 a survenit o alta nenorocire asupra manastirii Putna, cand biserica a fost nimicita de armata condusa de Timus Hmelnitki. Refacerea bisericii a fost inceputa in acelasi an de catre domnitorul Vasile Lupu si continuata pana in 1662, timp in care s-au ocupat de lucrari voievozii Gheorghe Stefan si Eustatie Dabija. 

Intre anii 1774 si 1918, cand Bucovina avea sa fie sub asediul Imperiului Habsburgic, biserica Manastirii Putna a trecut prin mai multe schimbari. Ultima modificare a avut loc intre 1901 si 1902, proiectul restaurarii fiind pus la cale de catre arhitectul austriac Karl Adolf Romstorfer.

Este supranumita de catre Mihai Eminescu “Ierusalimul Neamului Romanesc”.

Singura cladire a manastirii ce a ramas nemodificata din timpul domniei lui Stefan cel Mare este Turnul Tezaurului, locul in care, de altfel, se ascundeau cu 500 de ani in urma lucrurile de valoare ale lacasului de cult. 

Vizitatorii de azi pot observa in incinta complexului monahal, pe langa Turnul Tezaurului, Turnul Clopotnitei si Turnul lui Eminescu. Ei pot vizita, de asemenea, mormantul lui Stefan cel Mare, al ultimei sale sotii, Maria Voichita, al celei de-a doua sotii, Maria de Mangop, al fiului sau, domnitorul Bogdan cel Orb si mormintele altor urmasi ai sai.

In anul 1966 s-au implinit 500 de ani de la ctitoria Manastirii Putna si, la recomandarea UNESCO, evenimentul s-a sarbatorit in intreaga lume.

Recomandam cu toata caldura vizitarea acestei manastiri si aprofundarea cunoasterii istoriei sale. Nu numai ca este o manastire cu o arhitectura impresionanta, dar este si unul dintre cele mai importante lacasuri de cult de pe teritoriul tarii noastre.Locuri de cazare in zona gasesti aici!