Ideea de evadare a lunii – satul Breb

Cicloturism in satul BrebSunt foarte multe locuri in tara ideale pentru cei care doresc sa se refugieze intr-un weekend, sa uite de zgomotul si de aglomeratia oraselor macar pentru doua-trei zile. De aceea ne propunem sa va oferim, in urmatoarea perioada, cate o idee de evadare in fiecare luna. Prin urmare, daca e iunie, e satul Breb!

Il recunosti imediat, dupa poarta traditionala maramureseana care se afla chiar la intrarea in satul Breb. Il recunosti apoi dupa oamenii simpli si calzi care te intampina pe ulitele cu case de lemn. Aproape fiecare gospodarie din Breb are o poarta traditionala, cioplita in lemn, despre care se spune ca reprezinta familia. In folclorul local se mai spune ca, cu cat poarta este mai bogata in decoratii, cu atat familia este mai instarita.

Chiar si in vremurile actuale, satul Breb ofera imaginea autentica a vietii rurale maramuresene: case vechi, construite din lemn, o biserica veche din secolul XVI (tot din lemn, asa cum sunt construite multe biserici maramuresene), valtori si potcovarii traditionale, mesteri artizani. Daca ajungi in Breb, ai ocazia sa participi nu doar la sarbatorile si traditiile locului, ci si la treburile gospodaresti – in cazul in care iti place sa faci asta. Poti, de exemplu, sa strangi ouale din cuibar, sa inveti sa mulgi vaca, sa faci curat prin ograda, pentru ca nu exista casa in satul Breb in care sa nu gasesti animale. Iar localnicii sunt mai mult decat bucurosi sa te invete cum sa le dai o mana de ajutor.

Despre femeile din Breb se spune ca se pricep la toate: cos, impletesc, framanta si gatesc cu o pricepere si o usurinta uimitoare; poti sa cumperi oricand de la ele un covor, o suba, o ie sau o zadie cusuta la gura sobei in serile friguroase de iarna. Iar peste toate, o plimbare facuta pe cararile satului, pe jos sau cu bicicleta, pana colo sus, la Creasta Cocosului, in muntii Gutai, face cat trei zile de relaxare in mijlocul naturii.

Cum ajungi in satul Breb si cat te costa benzina

Ca amplasare, satul maramuresean Breb se afla la circa un kilometru de drumul judetean 109F, foarte aproape de orasul Ocna Sugatag. Municipiul Baia Mare (de unde poti sa iei un microbuz daca nu dispui de masina personala sau alegi sa vii cu trenul) este la 40 de kilometri distanta de Breb. Daca vii cu masina, iti oferim cateva sugestii de trasee, avand ca puncte de plecare patru mari orase din zona, precum si un cost estimativ al carburantului.

Baia Mare – Baia Sprie – Mara – Desesti – Breb (traseul este de aproape 56 km, ceea ce inseamna un drum de o ora si un cost rotunjit de 50 de lei pentru benzina – la un consum de 7,5 l/100 km)

Cluj Napoca – Bontida – Dej – Targu Lapus – Cavnic – Breb (traseul este de 167 km, ceea ce inseamna un drum de aproape 3 ore si un cost rotunjit de 150 de lei pentru benzina – la un consum de 7,5 l/100 km)

Iasi – Pascani – Gura Humorului – Campulung Moldovenesc – Borsa – Barsana – Breb (traseul este de 370 km, adica un drum de 6,5 ore si un cost rotunjit de 320 de lei pentru benzina – la un consum de 7,5 l/100 km)

Satu Mare – Odoreu – Seini – Sabisa – Ilba – Tautii Magheraus – Baia Mare – Baia Sprie – Mara – Desesti – Breb (traseul este de 115 km, ceea ce inseamna un drum de 2 ore si un cost rotunjit de 90 de lei pentru benzina – la un consum de 7,5 l/100 km)

Unde poti sa te cazezi

Pensiunea Marioara

Langa raul Sunatoarea din satul Breb este amplasata aceasta micuta pensiune, care te va fascina inca de la prima vedere cu aerul ei vechi si pitoresc. Turistii se pot caza in Casa traditionala (care dispune de 4 camere duble matrimoniale si o camera tripla), in Constructia noua (ce are o camera single, 4 camere duble matrimoniale si o camera tripla) sau intr-una din cele doua casute din lemn (fiecare avand doua paturi, toaleta si dus in curte). In curtea pensiunii aveti loc de parcare, masa cu bancute de lemn unde puteti respira in voie o gura de aer proaspat sau o gura de cafea si un loc de joaca pentru copii. Ca sa nu va plictisiti, puteti opta oricand pentru o petrecere traditionala, o plimbare cu caruta trasa de cai, un foc de tabara sau un gratar.
Tarif*: 200 de lei camera dubla/noapte (cu demipensiune)

Pensiunea Iedera

Aceasta locatie micuta si cocheta o gasiti in Ocna Sugatag, o alta zona plina de poveste, aflata la doar cativa kilometri de satul Breb. Oaspetii ajunsi aici vor simti imediat placerea de a face o balaceala in piscina, gustul mancarurilor locale si al palincii, precum si sunetul inconfundabil al muzicii morosene. Pensiunea are camere dotate cu bai proprii, TV, frigider. Toti oaspetii au acces la bucatarie, iar masa se serveste la cerere. In curtea pensiunii exista o piscina exterioara cu apa dulce, iar in interior – o piscina mai mica, cu apa sarata incalzita, ideala pentru tratarea unor afectiuni reumatice sau ginecologice. De asemenea, la parter este un magazin alimentar.

Tarif: 90 de lei camera dubla/noapte (fara masa)

Nota: *tariful este valabil in weekendul 27 – 28 iunie 2015