Idee de weekend: parcul national si rezervatia Comana

ComanaParcul national si rezervatia Comana, aflate la doar 35 kilometri de Bucuresti, sunt unele dintre cele mai pitoresti zone ale tarii si este supranumita a doua Delta a Romaniei. Pentru ca zona este inca putin cunoscuta in ciuda potentialului turistic extraordinar si a optiunilor de cazare si de agrement de cea mai inalta calitate, cei ce aleg sa isi petreaca weekendul la Comana evita aglomeratia din majoritatea destinatiilor populare de weekend.

Ziua 1 la Comana

A doua Delta a Romaniei se afla la jumatatea drumului dintre capitala si Giurgiu, pe drumul european Bucuresti – Giurgiu. Pentru bucurestenii care aleg sa faca acest drum sau pentru cei ce pornesc din Bucuresti catre destinatie, drumul din oras pana la Casa Comana, locul ideal de cazare pentru weekend este de doar 30 km cu bicicleta, mai scurt cu cativa kilometri buni decat cel cu masina.

Pentru cei ce vin din alte colturi ale tarii si nu dispun de masina personala, o idee buna si rapida de a ajunge la Comana trece tot prin capitala. Cu trenul pana la Gara de Nord, iar apoi cu metroul pana la Eroii Revolutiei de unde se poate lua un microbuz ce ajunge direct la Comana.

Cu microbuzul turistii se pot astepta sa faca aproximativ o ora pana la destinatie si sa plateasca 8 lei pentru un bilet.

Cazare

Optiunea de cazare la Comana este una de lux, unde majoritatea oaspetilor aleg mereu sa se reintoarca. Intregul perimetru pitoresc de la Comana pare sa fie construit in jurul Casei Comana si nu invers. Cei de aici au investit serios in zona iar acest lucru se vede in modul in care totul a fost transformat in destinatia ideala de weekend si iesire in natura asa cum ar trebui ea sa fie, pura si aproape neatinsa, la doar o ora de aglomeratul si haoticul Bucuresti.

Zona Comana este una de o bogatie istorica aproape incomparabila in aceasta parte a tarii, iar hotelul Casa Comana aduce tribut acesteia prin camerele sale ce poarta numele figurilor reprezentative ale istoriei, cu etaje dedicate Cantacuzinilor, Craiovestilor Basarabi sau Draculestilor, fiecare camera purtand numele unui ilustru membru al acestor familii.

Camerele sunt mobilate pentru a ilustra tema istorica pe care Casa Comana o adopta, insa facilitatile sunt dintre cele mai moderne, cu climatizare, minibar, televiziune prin cablu si WiFi.

Tot aici turistii dispun de un restaurant unde pot savura preparate traditionale sau din bucataria internationala.

Manastirea Comana

Aflata in centrul comunei Comana si construita de Vlad Tepes, manastirea recent intrata in programul de reabilitare arata acum ca si in ziua in care a fost inaugurata si reprezinta un bun punct de start pentru un weekend de liniste si relaxare. Gradina manastirii este in ton cu rezervatia aflata nu departe, o gradina verde asa cum verdele nu este niciodata la oras, plina de flora si fauna ce face turistii sa creada ca se afla deja in rezervatie.

Manastirea merita vizitata inclusiv de catre cei fara inclinatii spirituale datorita frumusetii si linistii din zona.

Considerata monument istoric si construita in 1461, manastirea primeste mult mai putini vizitatori decat alte lacasuri de cult de acest tip, devenind locul ideal pentru cei ce vor sa evite aglomeratia.

Parcul National

Infiintat in anul 2004, Parcul National Comana cuprinde o zona comparabila cu Delta Dunarii dar si cea mai pitoreasca, curata si putin aglomerata padure din apropierea capitalei. La Comana focul este interzis, tinand departe amatorii de gratare si muzica tare astfel incat turistii sa se poata relaxa de pacea si linistea pentru care vin aici.

Rezervatia de Bujori

Aflata pe un traseu de 8,3 km ce trece prin cele mai superbe zone din padure, Rezervatia de Bujori merita plimbarea mai ales daca aparatul de fotografiat nu este uitat. Este interzisa ruperea florilor insa simpla admirare a acestora este modul perfect de a incheia o zi superba in Comana.

Tariful de intrare in rezervatie este de 3 lei de persoana.

Ziua 2 la Comana

Pentru cei ce aleg cazare la Casa Comana, ziua poate fi planuita direct din spatiul de cazare, hotelul punand la dispozitie numeroase activitati pentru oaspeti.

Parcul de Aventura Comana

Dupa o prima zi de plimbari linistite, Parcul de Aventura Comana este perfect pentru a condimenta usor mini-vacanta. In weekend se recomanda ca aceasta sa fie prima oprire de pe lista, parcul aglomerandu-se rapid dupa orele diminetii.
Cu trasee atat pentru copii cat si pentru adulti, impartite in functie de gradul de dificultate, conditia fizica nu este o scuza pentru a sta deoparte de la acest tip de activitate.

3 ore de aventura in parc costa 50 lei de persoana si include trecerea cu tiroliana peste lac.

Plimbare cu barca pe Delta Neajlovului

Casa Comana si Administratia Parcului Natural Comana ofera plimbari cu barca pe Delta Neajlovului. Turistii pot inchiria barci cu motor sau caiace pentru a se simti exact ca in Delta Dunarii fara a face drumul costisitor pana acolo.

Datorita restrictiilor legate de vreme, plimbarile cu barca electrica sunt in general disponibile doar in perioada de vara, incepand cu 15 iunie pana la 1 Octombrie. In restul anului se pot organiza plimbari cu barca cu vasle.

Barca cu motor poate fi inchiriata cu 45 lei pentru 30 minute iar caiacul cu 2 locuri costa 30 lei pe ora.

Plimbari cu bicicleta

Turistii care vin cu bicicleta la Comana sau cei care vor sa se dedice activitatii fizice placute au la dispozitie piste special amenajate pentru biciclete in parcul Natural Comana, unde periodic se organizeaza si competitii de catre hotel: Comana Bike Fest si Maratonul Casa Comana.

Pescuit la Comana

Alternativ, amatorii de pescuit pot alege sa isi petreaca ziua a II-a a weekendului in Comana dand la peste.

Hotelul Casa Comana are la dispozitie un lac de 6 hectare ce este populat cu caras, stiuca si crap. Pentru pescuit organizat este nevoie de grupuri de cel putin 5 persoane.

Tariful pentru 12 ore de pescuit la Comana este de 100 lei de persoana, iar cantitatea maxima de peste permisa este de 5 kg de persoana.