Galati – ghid de oras

GalatiGalatiul este cel mai mare port de pe Dunare si al 8-lea oras ca numar de populatie din intreaga Romanie. Intreaga cultura si atmosfera a orasului se invarte in jurul acestei trasaturi distincte, mandria galatenilor este aceea de navigatori, insasi blazonul orasului purtand desenata o nava pe apele line ale Dunarii. Galatiul are mult mai multe de oferit decat ar putea parea la prima vedere, nu este doar cel mai mare oras de pe Dunare sau unul din principalele porturi ale Romaniei, iar pentru a-l descoperi mai in profunzime calatorul trebuie doar sa isi lase masina parcata in fata hotelului si sa faca o plimbare pe strazile acestuia.

Cazarea in Galati este extrem de usor de gasit, orasul fiind unul dintre cele mai mari porturi ale tarii si dispune de un numar mare de unitati de cazare de toate tipurile, perfecte pentru orice buget.

Ce se poate vizita in Galati

Biserica fortificata Sfanta Precista

Asezata pe Strada Rosiori, Biserica fortificata Sfanta Precista este cel mai vechi monument din Galati si punctul perfect de start pentru cei ce doresc sa inceapa turul orasului cu o incursiune in trecut. Ridicat in anul 1647 din piatra si caramida, locasul de cult are turnul clopotnita inclus in corpul bisericii.

Constructia a servit mult timp cu dublu scop, fiind folosita in timpul atacurilor asupra orasului drept adapost atat pentru oameni cat si pentru bunurile de valoare, dar si ca lacas de cult religios. Despre biserica fortificata din Galati exista multe legende, unele spunand ca sub aceasta se intind o serie de tunele complexe ce duc pana la Dunare, insa acestea nu au fost inca descoperite.

Devastata aproape in totalitate de marele cutremur din 1940, astazi biserica este complet renovata, pastrand insa frescele si detaliile de arhitectura originale.

Gradina Botanica

Gardina Botanica si Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Galati se afla in imediata apropiere a Dunarii, iar punctul de taxare poate fi accesat direct de pe strada Closca. Infiintata in anul 1990, gradina are o suprafata de aproximativ 15 hectare ce cuprind colectii din toate zonele lumii, inclusiv cele mai noi colectii tropicale si subtropicale adaugate incepand cu anul 2004. Gradina Japoneza reprezinta una dintre atractiile principale ale gradinii botanice din Galati, aici reproducandu-se fidel atmosfera din superba dar indepartata tara a soarelui rasare pe care putini au ocazia sa o viziteze. Alte puncte de interes ale gradinii sunt Rozariul cu peste 200 de tipuri de trandafiri, dar si padurile de arama si de argint cu peste 40 de exemplare de mesteceni.

Gradina poate fi vizitata intre orele 10:00 si 18:00 pe tot parcursul anului, de miercuri pana duminica. Pretul unui bilet este de 6 lei pentru adulti si 1.5 lei pentru elevi si studenti.

In gradina exista de asemenea un Planetariu si un Observator astronomic ce pot fi vizitate platindu-se o taxa separata de 5 lei pentru adulti si de 3 lei pentru elevi si studenti.

Muzeul Casa Cuza Voda

Aflat pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 80, Muzeul Judetean de Istorie din Galati este gazduit in casa memoriala a familiei Cuza, cea in care Alexandru Ioan Cuza a locuit pe perioada in care a fost judecator. In patrimoniul muzeului de istorie intra piese de o valoare exceptionala, inclusiv un automobil cu motor cu ardere interna din anul 1889 construit de firma De Dion-Bouton.

La parterul cladirii accentul se pune pe prezentarea interioarelor burgheziei galatene din perioada in care a trait Alexandru Ioan Cuza, dar si pe perioade ceva mai tarzii, existand inclusiv o biblioteca primita de Mihail Kogalniceanu de la Carol I. La etajul cladirii, muzeul aduna exponatele reprezentative pentru viata si personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza: obiecte vestimentare, accesorii si piese de arta, numismatica sau medalistica.

Muzeul poate fi vizitat pe perioada de iarna intre orele 9:00 si 17:00 de miercuri pana duminica, iar pe perioada de vara de la 11:00 la 19:00.

Poarta Turceasca

Situata pe str. Egalitatii nr. 16, Poarta Turceasca este un monument istoric din secolul al XIX-lea si este ultimul vestigiu ramas dintr-un cunoscut han existent in acesta zona in perioada respectiva. Decoratiunile portii ce pot fi observate astazi sunt doar o mica parte din elementele decorative initiale, ionice si corintice, ce au fost inlaturate la renovarea din anii ‘90. Scopul exact al portii nu este cunoscut, povestea cum ca aceasta ar fi fost punct de intrare intr-un han local este doar o varianta, o alta descriind scopul acesteia ca punct de intalnire intre negustorii medievali ajunsi cu marfuri in portul Galati. Cert este faptul ca poarta ramane un monument istoric de valoare a orasului si merita vizitata in drumul catre palatul Navigatiei.

Palatul Navigatiei

Situata pe strada Portului nr. 34, cladirea Palatului Navigatiei construita in 1912 de catre arhitectul Petre Antonescu ale carui lucrari pot fi admirate in Capitala (Primaria, Facultatea de Drept si multe altele), cladirea este complet renovata si reprezinta o oprire obligatorie in drumul catre Faleza Dunarii. Introdus in lista monumentelor istorice din oras, Palatul Navigatiei este sediul unui numar mare de institutii si nu poate fi vizitat in interior, insa merita capturat in cateva poze pentru forma sa impunatoare si bogatia detaliilor arhitecturale.

Faleza Dunarii

Faleza Dunarii este destinatia ideala pentru o plimbare lunga, inainte sau dupa cina. Putine locuri din tara se pot compara cu aceasta superba zona de promenada din Galati, iar galatenii nu vor conteni pe buna dreptate sa o recomande tuturor calatorilor care poposesc macar o zi prin aceste locuri.

Faleza este ideal de vizitat in mod special in perioadele calde ale anului cand briza si racoarea apei fac din aceasta un loc perfect pentru o plimbare relaxanta, un moment de destindere si reincarcare a bateriilor. Daca turistul are putin noroc, aici poate intalni adesea manifestari culturale de toate felurile, concerte sau chiar intreceri sportive. Dupa un tur lung dar plin de satisfactie si incarcatura culturala prin Galati, Faleza Dunarii este locul perfect pentru o cina pe multele vapoare transformate in restaurante.