Frumuseti naturale in Muntii Rarau

Sursa foto: Girboan Vlad Ioan/Shutterstock.com

Plaiurile pitoresti ale Bucovinei sunt dominate de Muntii Rarau si Giumalau, atragand mii de vizitatori prin farmecul si salbaticia peisajelor naturale pe care le adapostesc. Abundenti in paduri de conifere si in arbori seculari, inviorati de izvoare cu ape jucause si cristaline, animati de cantecul vesel al pasarilor, Muntii Rarau te invita sa le descoperi tinuturile. Strabatand potecile masivelor la poalele albelor stanci si poienitele pline de flori pictate in zeci de culori, vei descoperi o lume fascinanta inconjurata de legende. 

Muntii Rarau se inalta asupra 4 regiuni istorice ale Romaniei: Maramuresul, Transilvania, zona Neamtului si Bucovina. Chiar daca altitudinile masivelor lor nu se compara cu cele ale Fagarasilor, muntii Rarau si Giumalau isi cuceresc trecatorii cu peisaje de basm, unde siluetele Pietrelor Doamnei sunt principalele atractii.

Iata ce trebuie sa stii despre frumusetile naturale ale Raraului si de ce merita sa petreci cateva zile in explorarea acestui tinut:

Rezervatia Naturala Pietrele Doamnei-Rarau. Este o rezervatie naturala mixta, intinsa pe 933 de hectare si o zona foarte importanta datorita bogatiei vegetatiei endemice. Din punct de vedere geologic, zona este formata din calcare cu incrustatii de corali, alge marine, amoniti si alte componente ce acum 140 de milioane de ani intrau in componenta recifelor. Dintre toate, fosilele din genurile Requenia si Matheronia au atras cel mai mult atentia geologilor. In cretacic (ultima perioada a erei mezozoice), intregul teritoriu era acaparat de ape marine, ape care ulterior s-au retras odata cu miscarile tectonice, ducand la ridicarea recifelor la suprafata. In componenta muntilor Rarau intra mai multe tipuri de roci in diferite straturi, in principal sedimentare, formatiunea Pietrelor Doamnei fiind incadrate in flisul salbatic, avand o sedimentatie haotica.

Zona a fost declarata rezervatie naturala datorita speciilor deosebite de plante pe care le adaposteste, multe dintre ele fiind protejate de lege. Printre cele mai remarcabile se numara floarea de colt, argintica si papucul doamnei.

Pietrele Doamnei, cu o inaltime de 70 de metri si situate la altitudinea de 1634 de metri, sunt un loc fantastic pentru pasionatii de alpinism, fiind pentru prima data escaladate in anul 1921. In aceeasi rezervatie gasim Piatra Zimbrului si Pestera Liliecilor, la fel de interesante din punct de vedere geologic. 

Pestera Liliecilor, situata la doar un kilometru departare de misterioasele stanci albe, este cea mai mare formatiune carstica din regiune. Interiorul grotei este compus din sase incaperi inlantuite intr-un labirint impresionant. Din pacate, pestera nu este amenajata pentru vizitare, avand o colonie foarte mare de lilieci care o populeaza.

Pe langa frumusetea sa naturala, aceasta rezervatie isi atrage vizitatorii datorita unei legende legata de domnitorul Petru Rares. Se spune ca, in timpul unui atac al tatarilor, Petru Rares si-a ascuns familia si o parte din avutie in muntii Rarau, pentru a le proteja de cotropitori. Conform legendei, stanci mari au cazut din cer tocmai peste locul in care domnitorul si-a ascuns averea. Sotia acestuia, doamna Elena, si fiul ei au scapat teferi si nevatamati, iar de atunci locul a fost denumit “Pietrele Doamnei”.

Accesul in Rezervatia Naturala Pietrele Doamnei-Rarau se face pe soseaua din localitatea Pojorata pana la Cabana Rarau. Un kilometru mai departe, vei zari un traseu marcat cu o cruce rosie, care te va ghida spre cele mai importante zone ale rezervatiei.

O alta frumusete naturala ce merita atentia vizitatorilor Raraului sunt Cheile Moara Dracului. Intinse pe o lungime de aproape 70 de metri, cheile sunt scaldate in cascade albe de fel si fel de dimensiuni ale caror ape cad zgomotos pe peretii verticali. Cheile adapostesc o flora bogata in tisa, molid si vulturica, precum si o fauna interesanta in care se regasesc rasul, ursul carpatin, cerbul si lupul. 

La fel de spectaculoase sunt si Cheile Zugreni, pe care le gasim aproape de localitatea Chiril. In zona cabanei Zugreni, situata intre masivele Pietrosul Bistritei si Giumalau, pe unde raul Bistrita se dezlantuie in vartejuri repezi si mici cascade, turistii pot practica pescuitul, raftingul si tiroliana. Aici se gasesc, de asemenea, mai multe spatii speciale pentru picnic, numai bune pentru o pauza de relaxare si de reincarcare a bateriilor.
Locuri de cazare in apropiere gasesti aici!