Festivalul “Haferland” – cel mai mare eveniment din Romania dedicat culturii sasilor

Balate Dorin/Shutterstock.com

Festivalul “Haferland” (9-14 august 2017) reprezinta cel mai mare eveniment din Romania dedicat traditiilor sasesti. Aflat la a cincea editie anul acesta, festivalul “Haferland” ce are loc in “Tara Ovazului” isi propune sa aduca la un loc toti iubitorii de obiceiuri si traditii sasesti din toate colturile tarii noastre si nu numai.

Initiat in anul 2012, festivalul “Haferland” a avut un succes rasunator in zona, adunand din ce in ce mai multi oameni de la o editie la alta. Daca in primul an s-au alaturat initiativei numai cateva sute de oameni, editia precedenta – din anul 2016 – a gazduit nu mai putin de 4000 de persoane. Sasi ce locuiesc sau au locuit in Romania, iubitori de traditii sasesti si mai multi turisti care au aflat de eveniment s-au bucurat de cateva zile in inima Transilvaniei.

Despre “Haferland”

“Haferland” a luat nastere in urma unui parteneriat intre Michael Schmidt, presedintele Automobile Bavaria si Peter Maffay, fondatorul Fundatiei Tabaluga menit sa promoveze cultura si traditiile sasilor din zona. De asemenea, s-a urmarit fructificarea potentialului turistic pe care “Tara Ovazului” il are. In cadrul evenimentului “Saptamana Haferland” se vor realiza slujbe in bisericile fortificate, proiectii de filme, baluri traditionale sasesti si expozitii de fotografie. Anul acesta, programul include si concerte de muzica, piese de teatru si picnicuri cu bucate traditionale.

Vezi programul complet pe http://www.haferland.ro/program/

Unde se afla “Tara Ovazului”?

“Tara Ovazului” este reprezentata de o zona pitoreasca cuprinsa intre Rupea si Sighisoara ale carei peisaje te vor fermeca. “Tara Ovazului”, denumita astfel datorita principalei activitati pe care localnicii din zona o aveau: cultivarea ovazului, este formata din sapte sate superbe, printre care si faimoasele Viscri si Saschiz. Cu case aliniate la strada, frumos decorate si foarte bine pastrate, satele din “Tara Ovazului” duc mai departe traditiile stramosesti pe care nemtii le-au adus pe teritoriul tarii noastre.

Citeste si: De ce sa iti petreci un weekend in satele sasesti Viscri, Malancrav sau Crit?

Farmecul aparte al acestor sate a ajutat la promovarea turismului cultural national dincolo de granitele tarii noastre, atat de departe incat insusi printul Charles din Marea Britanie vine sa isi petreaca vacantele aici. Alaturi de el, un numar impresionant de turisti ajung pe meleagurile transilvanene in cautarea unui loc linistit, in mijlocul naturii, in care traditiile au un loc de cinste in inima oricarui localnic.

Te-ar putea interesa si: Saschiz – satul din Transilvania care pare rupt din Rai

Asadar, daca vrei sa iei parte la editia din 2017 a festivalului “Haferland”, viziteaza saltele Crit, Viscri, Mesendorf, Cloasterf, Roades, Saschiz sau Fiser si vei avea parte de un sejur pe cinste cu specific nemtesc.

Vezi lista completa a unitatilor de cazare din zona pe Travelminit.