Exploreaza cetatea dacica Sarmizegetusa Regia

Sursa foto: sebi2569

Chiar daca siturile arheologice nu te atrag atat de tare, Sarmizegetusa Regia trebuie sa fie o exceptie in destinatiile tale turistice si este bine sa ii aloci cateva ore. Este unul dintre locurile care au conturat istoria Romaniei si care are o valoare impresionanta pentru tot ceea ce reprezentam noi astazi.

Incepand din a doua jumatate a secolului I, Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac, fiind locul in care se decideau absolut toate lucrurile importante din Dacia: actiuni politice, religioase, economice si militare.

Chiar daca in mare parte, turistul descopera doar niste ruine, cu un ghid alaturi poate sa imagineze foarte bine modul de organizare al vechilor daci.

Ce poate sa fie descoperit pe locul vechii cetati  dacice?

Intregul spatiu pe care se intinde cetatea este impartit in mai multe zone: Partea centrala si zonele civile. Partea centrala este construita dintr-o fortificatie si o zona sacra, iar zonele civile sunt reprezentate de cateva cartiere unde locuiau vechii daci. Se pot vedea ruine ale zidurilor fortificatiei care inchidea o suprafata de 30 000 de metri patrati si o numeroase urme de baraci si edificii romane.

Sunt o multime de lucruri interesante si de asocieri care merita sa fie luate in calcul. Printre lucrurile care ni s-au parut extrem de interesante in legatura cu cetatea se numara si urmatoarele:

  • Exista asemanari extrem de mari intre Sarmizegetusa si Stonehage. Sanctuarele dacice aflate in zona sacra a cetatii au fost inconjurate de un sant circular cu diametrul de 104 metri. Acelasi diametru il are si cercul care inconjoara cei 60 de megaliti de la Stonehage. Intre sanctuarul de la Stonehage si marele sanctuar circular de la Sarmizegetusa exista doar o diferenta de 0.01m. In interiorul ambelor sanctuare exista acelasi numar de elemente: 30 de grupuri de  petre pentru cetatea dacica si 30 de megaliti pentru constructia britanica.
  • Exista o incarcatura energetica extrem de puternica in interiorul cetatii. Se pare ca toti cei care ajung aici se bucura de o energie pozitiva si revigoranta.
  • De-a lungul timpului, la Sarmizegetusa au fost semnalate mai multe intamplari paranormale, cum ar fi exploziile luminoase si razele multicolore iesite din munte, sau faptul ca telefoanele sau aparatele foto nu functioneaza asa cum ar trebui sa o faca.
  • La o adancime de 8 metri sub cetate s-a descoperit un oas predacic ingropat, bogat in aur. Acesta are o suprafata de 200 de km patrati.

Cum se ajunge la Sarmizegetusa?

Cetatea se afla in Muntii Orastiei, aproape de Gradistea de Munte. Drumul pana aici nu este foarte bun, insa merita tot efortul si eventualele stricaciuni ale masinii, cauzate de gropi.  Punctul de plecare catre cetate se afla in localitatea Costesti, in care se poate ajunge fie dinspre Orastie, pe o distanta de 20 de km, fie dinspre Calan, pe o distanta de 22 de km.

Ce altceva mai este de vizitat in zona?

Pe langa cetate exista o multime de alte obiective in judetul Hunedoara, care pot contura o vacanta perfecta. Cei care iubesc istoria si isi iubesc radacinile dacice, pot descoperi si Cetatea Costesti-Cetatuie, Cetatea Costesti-Blidaru, Cetatea de la Banita sau Cetatea de la Capalna. De asemenea, unul dintre obiectivele majore ale judetului este Castelul Huniazilor, urmat de alte numeroase obiective mai mult sau mai putin ascunse, precum biserica de la Densus, una dintre cele mai interesante si vechi biserici din tara, care are o legatura puternica cu cetatea dacica, fiind construita din pietre furate din situl arheologic.

Cu siguranta, Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia merita efortul de a fi vizitata cel putin o data in viata, asadar, daca nu ai ajuns inca aici, este timpul sa o faci.


Cele mai bune oferte de cazare le gasesti aici: http://bit.ly/2vrIx9D