Despre judetul Gorj si locurile minunate pe care le ofera

Gorj - Targu Jiu - Coloana InfinituluiJudetul Gorj are un potential turistic deosebit de mare, oferind atat un relief deosebit si armonios, cat si o cultura foarte bogata, in care partea centrala este ocupata de Constantin Brancusi. Calatorul care ajunge in Gorj se poate opri pentru un moment sa admire frumusetile locului, insa cu siguranta acele clipe se vor transforma in cateva zile bune, deoarece frumusetile sunt nenumarate.

Relieful imbina armonios muntii cu depresiunile subcarpatice, mana omului ofera adevarate monumente arhitectonice sau culturale, in timp ce istoria spune povesti, care mai de care mai interesante.

Care sunt obiectivele naturale pe care le poti vizita in Gorj?

Daca scopul vizitei tale este natura, atunci te vei simti in elementul tau in judetul Gorj. Relieful este unul deosebit si surprinde armonia cu care muntii Parang, Valcan si Godeanu se transforma usor in depresiuni subcarpatice. In aceasta parte a Romaniei vei descoperi o multime de pesteri si de chei, asadar, cu ajutorul fotografiilor vei ramane cu amintiri de neuitat.

Cheile Oltetului sunt cele mai cunoscute chei din zona si, desi au o lungime de doar 1.5 km, peretii verticali le ofera un farmec aparte. Sunt ideale pentru pasionatii de sporturi extreme, mai exact de escalada, dar si pentru cei care apreciaza fotografia. Distanta dintre cei doi pereti ai cheilor este intre 4.5 metri in partea inferioara si 20 de metri in partea superioara, asadar, odata intrat in chei, te vei simti inconjurat de maretia muntelui. Cheile Oltetului ofera o multime de surprize, printre care si intrarea in Pestera Polovragi, o pestera cu galerii a caror lungime atinge nu mai putin de 9000 de metri.

Pestera Muierii este o alta pestera cunoscuta a Gorjului, insa aceasta se afla in Cheile Galbenului din Muntii Parang. Lungimea sa atinge 3566 de metri si este dispusa pe patru nivele. Interesant este ca aceasta este prima pestera electrificata din Romania. Se pare ca in timpul razboaielor, in timp ce barbatii erau plecati la lupta, femeile veneau si se adaposteau in pestera, de aici provenind si numele actual.

Mai mult un monument creat de om decat unul natural, Transalpina este un alt obiectiv de neratat atunci cand ajungi in judetul Gorj. Acesta este un drum ce leaga Oltenia de Transilvania si ofera peisaje foarte frumoase si apreciate de orice vizitator. Chiar daca astazi este astfaltata, Transalpina dateaza de sute de ani, cand era doar o carare folosita de ciobani pentru a-si trece oile spre Oltenia. Transalpina este cunoscuta si pentru faptul ca este cea mai inalta sosea a Romaniei, asadar, daca iti doresti sa conduci la inaltime, acesta este locul perfect. Este bine sa iti planifici cu atentie calatoria aici deoarece soseaua nu este accesibila pe timp de iarna.

Nu este de neglijat nici defileul Jiului, cel care leaga Gorjul de Hunedoara, deoarece este cel mai salbatic defileu din Romania. Acesta are o lungime de 30 de km si este strabatut de un Jiu involburat pe care se poate face rafting, de o multime de tunele sapate direct in munte si de o flora si o fauna care impresioneaza.

Care sunt obiectivele antropice ale judetului?

Chiar daca natura a construit monumente impresionante, omul nu s-a lasat mai prejos si a construit si el locuri care pot reprezenta obiective deosebite pentru turistul curios.

Primul astfel de loc este Manastirea Polovragi, care se afla in apropierea pesterii cu acelasi nume si care are o vechime de peste 500 de ani. Polovragi este locul in care an de an, pe 20 iulie, este o organizata o nedeie care il sarbatoreste pe Sfantul Ilie si care aduna in acelasi loc o multime de gorjeni, valceni si transilvaneni.

Pasionatii de munte si de sporturi de iarna se pot bucura din plin de una dintre cele mai moderne statiuni ale Romaniei, Ranca. Situata de-a lungul soselei Transalpina, aceasta statiune se ridica la standardele internationale, avand doua partii dotate cu instalatii de nocturna si teleschi. Este unul dintre locurile unde te vei putea caza si te vei putea bucura din plin de toate frumusetile locului.

Daca vrei sa cunosti mult mai bine cultura locala, poti sa vizitezi muzeul Arhitecturii Populare de la Curtisoara, care surprinde foarte bine modul de viata al gorjenilor, dar si Casa Memoriala Constantin Brancusi, poate cel mai important sculptor pe care l-a oferit Romania.

De asemenea, mai poti bifa manastirile Lainici sau Tismana, reprezentative pentru crestinii ortodocsi. Manastirea Tismana este cea mai veche manastire din Tara Romaneasca, iar peisajul din jurul sau este cel care o face una dintre cele mai frumoase manastiri din tara.

Odata ce ti-ai facut plinul cu aer curat si cu imaginea unor adevarate minuni naturale, este timpul sa mergi in Targu Jiu, unde vei putea vizita Ansamblul sculptural al lui Constantin Brancusi, care include trei componente majore: Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului. Fiecare dintre cele 3 are cate o poveste interesanta. Masa Tacerii reprezinta masa razboinicilor, Poarta Sarutului este o poarta din travertin care simbolizeaza trecerea spre o alta viata in timp ce Coloana infinitului reprezinta inaltarea la cer. Obiectivele turistice din Targu Jiu sunt foarte multe si sunt extrem de interesante, putand fi descoperite rand pe rand, daca ai mai mult timp la dispozitie.

Cauti cazare? Intra aici!