Descopera Valiugul sub nameti, un loc magic din Banat

Sursa foto: PUSCAU DANIEL/Shutterstock.com

In anul 1780, la poalele Muntelui Semenic, undeva la 30 de kilometri departare de Resita, avea sa fie infiintata localitatea Valiug de catre muncitorii ce se ocupau cu prelucrarea lemnului pentru uzinele din judetul Caras-Severin.

Inconjurat de paduri imbelsugate si de pitorestii munti banateni, Valiug a prins conturul unei statiuni turistice incepand cu anii ‘60, cand in localitate s-a construit lacul de acumulare Gozna care masoara circa 60 de hectare si o lungime de peste 3 kilometri, iar pe malul lacului diverse restaurante si locuri de agrement.

In prezent, statiunea montana se bucura de o mare popularitate, in special in randul banatenilor care, pe timp de iarna, obisnuiesc sa vina aici pentru a-si petrece weekendurile la ski.

Statiunea a inceput sa se dezvolte cu adevarat in urma cu patru ani, cand inca era considera un simplu sat de munte. Datorita investitiilor masive facute in infrastructura, afaceristii au inceput sa-si deschida tot mai multe pensiuni si hoteluri in zona, astfel ca in prezent in Valiug gasesti peste o mie de locuri de cazare pentru toate gusturile, fie ca iti doresti un hotel de patru stele sau o simpla cabana de munte. Insa statiunea a devenit atat de populara in ultimul timp incat cu greu iti mai poti gasi un loc liber de cazare fara a face o rezervare cu cateva zile inainte.

Situata pe versantul muntelui Semenic, la altitudinea de 650 de metri, de-a lungul lacului Gozna, statiunea Valiug este frecventata de turisti pe tot parcursul anului. In sezonul cald, pe cele 4 pontoane pentru plaja de la malul lacului, vizitatorii se pot bucura de soare pe sezlonguri sau facand plimbari cu hidrobicicletele pe lac, iar din decembrie pana in martie, partia “Casa Baraj” de 800 metri lungime si partia “Semenic-Valiug” lunga de 580 de metri isi asteapta pasionatii sporturilor albe sa le testeze zapada. Mai mult, pe partia “Casa Baraj” se poate schia aproape oricand, indiferent de vreme sau de lumina zilei, datorita faptului ca este dotata cu un tun de zapada si cu nocturna.

De asemenea, in statiune, pe langa posibilitati de cazare si de ospatare, se gasesc centre de inchirieri echipamente schi si snowboard.

Cum se poate ajunge la Valiug?

Cel mai mare oras situat in apropiere de statiune este Resita. De aici, se urmeaza drumul catre Cuptoare iar de acolo nu mai este mult pana la localitatea Valiug. Deoarece drumul de la Resita pana la Valiug este destul de dificil, avand multe urcari, coborari si serpentine, se recomanda echiparea masinii cu cauciucuri de iarna, iar daca se poate, cu lanturi. Desigur, acest sfat este valabil doar in cazul in care vrei sa vizitezi statiunea pe timp de iarna.