Descopera Valea Jiului, taramul Momarlanilor

Sursa foto: Calin Stan/Shutterstock.com

Valea Jiului este una dintre cele mai putin exploatate zone cu potential turistic din tara, iar acest lucru pare sa se schimbe de la an la an, pe masura ce pasionatii de calatorii descopera povestile din spatele muntilor, ai pesterilor si ai locuitorilor din zona.

Exploatata minier timp de mai bine de 150 de ani, cu cateva evenimente istorice destul de agitate si o administrare turistica nu tocmai inteligenta, Valea si-a castigat nemeritatul renume de ” Valea Plangerii”. De fapt, cei care ajung aici descopera un tinut impresionat, numai bun de pus in rama si o comunitate sudata de peste 10 000 de suflete, ce isi traiesc viata sub numele de momarlani.

Cine sunt Momarlanii?

Sunt locuitari ai Vaii Jiului despre care se crede ca ar fi ultimii urmasi ai Dacilor. Termenul de momarlan nu are origini foarte clare. Unii considera ca vine din limba latina de la momo, care inseamna taran si lan, care inseamna bastinas, in timp ce altii cred ca vine din limba maghiara si ca a aparut dupa inceperea exploatarii miniere din zona. Ceea ce este cert insa, este ca defineste o comunitate de oameni care isi respecta traditiile, poarta mai mereu haine traditionale si poate sa spuna extrem de multe povesti.

Cei care doresc sa descopere in detaliu modul de viata al acestor oameni pot sa o faca fie in sanul comunitatii, fie in cele doua muzee din Petrosani, care pastreaza obiecte patrimoniale si sunt amenajate in doua case autentice vechi de peste 200 de ani.

Turistii care ajung sa descopere tinutul momarlanesc vor afla cu uimire cateva lucruri despre aceasta comunitate de vechi daci:

  • Isi ingroapa mortii in propriile curti, fiecare familie avand cimitirul propriu;
  • Respecta cu strictete traditiile vechi de sute de ani;
  • Incearca sa pastreze stranse relatiile din comunitate, incercand sa uneasca doar destinele tinerilor momarlani;
  • Isi vand foarte greu pamanturile, iar acest lucru este datorat tocmai faptului ca isi ingroapa mortii in curte.

Este adevarat ca societatea moderna a patruns si in mijlocul momarlanilor iar traditiile au inceput sa fie diluate, insa avem in fata una dintre cele mai bine conservate comunitati traditionale din Romania.

Ce poti vizita in Valea Jiului?

Nu doar oamenii te pot impresiona in acest tinut strajuit de munti, paduri, rauri si povesti. Exista numeroase obiective turistice cu care iti poti ocupa cele cateva zile pe care le petreci aici:

  • Cheile Jietului. Intinse pe 10 hectare, aceste chei creeaza peisaje impresionante, cu stanci abrupte, un rau care sapa continuu prin piatra pentru a-si face loc si o flora viu colorata in aproape orice anotimp. Daca ajungi in aceste chei nu trebuie sa ratezi Cascada Muncelul, cu o cadere de aproximativ 30 de metri sau Caldarea Mija, de unde poti lua startul in cateva drumetii memorabile.
  • Pestera Bolii. La doar 6 kilometri de Petrosani te asteapta o pestera sapata de paraul Jupaneasa si amenajata in ultimii ani de oamenii locului, pasionati de speologie si de turism .Cu o galerie principala de 466 de metri lungime si mai multe galerii secundare, poate sa isi asume rolul uneia dintre cele mai frumoase pesteri din Romania. Acustica din pestera este mai mult decat impresionanta, aici organizandu-se frecvent concerte.
  • Muntii Parang. Cei care iubesc sporturile de iarna sau drumetiile de vara pot sa puna pe lista obiectivelor Muntii Parang. Cu o statiune de ski ce atrage prin simplitate si prin faptul ca nu este foarte exploatata si al 3-lea varf din tara, usor accesibil pe timp de vara, acesti munti ofera cadrul perfect pentru toti cei care iubesc frumusetea naturala. In acesti munti pot fi vizitate lacurile glaciare Mija, Iezerul Inghetat, Calcescu sau Rosiile si pot fi incercate mai multe trasee de dificultate mica sau medie.
  • Cheile Butii. Sunt alte chei cu peisaj dramatic, in care alpinistii isi pot vedea visul cu ochii. De aici poate incepe un traseu de aproximativ 10 ore pana la lacul Bucura si tot de aici poate sa fie descoperit Parcul National Retezat, considerat a fi cel mai frumos din tara.
  • Straja. Este cea mai bine dotata statiune montana din Valea Jiului si atrage an de an o multime de pasionati ai sporturilor de iarna. Are 7 partii de ski, 5 dotate cu nocturna, o telegondola si o multime de pensiuni calduroase unde te poti retrage la un vin fiert. Este locatia perfecta pentru cei care vor sa se bucure din plin de anotimpul rece.

Pe lista obiectivelor de vizitat mai pot fi trecute multe puncte cheie. Cetatea Banita, Pasul Valcan, Muzeul Mineritului, teatrul ID Sarbu, Defileul Jiului sau numeroasele trasee ce iau startul chiar din Petrosani pot fi motive suficiente pentru cei care doresc o vacanta perfecta, nu foarte departe de casa.


Locuri de cazare in Valea Jiului pot fi gasite accesand acest link!