Descopera “Orientul indepartat” cu ajutorul Circului National din China

Circul National din ChinaCe-ai zice daca ti-am spune ca luna viitoare vei avea ocazia sa descoperi Orientul Indepartat fara sa simti ca acest hazard iti va da bugetul peste cap? Ai crede probabil ca glumim, dar pregateste-te, caci nu mai e mult pana la marea aventura. Experienta iti va fi oferita de Circul National din China, care va prezenta pe 10 martie un spectacol inedit la Sala Palatului din Capitala.

Timp de doua ore, publicul din Romania va avea ocazia sa traiasca povestea palpitanta a acestei culturi din Orientul Indepartat, redata intr-un show fulminant realizat de 40 de acrobati chinezi. Intitulat “Chinatown“, spectacolul este un miraj plin de culoare, cu jonglerii si acrobatii care depasesc imaginatia; poezie, senzatie, adrenalina si misticism – acestea sunt doar cateva dintre ingredientele pe care promite sa ni le ofere Circul National din China in spectacolul din 10 martie, unul dintre cele mai valoroase productii artistice ale circului chinez de stat.

Mai mult decat atat, spectacolul va putea fi vizionat chiar si de copiii pentru care clovnii nu sunt tocmai cele mai prietenoase si placute persoane din lume (stim ca sunt multi copii care sufera de coulrofobie, drept pentru care parintii evita sa ii duca la un spectacol de circ). Ei bine, la “Chinatown” nu vei intalni picior de clovn sau de animal! Spectacolul pune accent pe gimnastica si echilibristica – o maniera unica prin care poate fi experimentata cultura unei tari din Orientul Indepartat.

Chinezii sunt asi cand vine vorba de echilibristica, gimnastica sau contorsionism; sunt recunoscuti, de altfel, in intreaga lume pentru maiestria cu care realizeaza cele mai complicate – si periculoase chiar – acrobatii, care te fac sa te intrebi ce se intampla la un moment dat cu forta gravitationala si daca ea mai exista. Iar regizorii spectacolelor de circ din aceasta tara mizeaza tocmai pe aceste talente si abilitati ale artistilor, reusind de fiecare data sa lase spectatorii muti de uimire. Se spune ca un acrobat chinez nu face o sustinere in maini, ci este insusi acea acrobatie. Alaturi de acrobatii chinezi, pe scena Salii Palatului vor urca actori indragiti si artisti de opera care vor detensiona atmosfera, astfel incat show-ul sa se transforme intr-unul memorabil.

Evenimentul de la Bucuresti – care face parte dintr-un turneu european al Circului National din China – este organizat cu sprijinul Casei Romano-Chineze si al Asociatiei Culturale Teocta.

Ce stii despre Circul National din China?

Circul chinezesc isi are originile adanc infipte in cultura si arta acestei tari din Orientul indepartat – o demonstreaza sculpturile si picturile murale vechi de peste 2000 de ani. Spectacole de circ au existat inca din cele mai vechi timpuri, iar pe masura ce popularitatea lor a inceput sa creasca, oamenii au creat tot mai multe spectacole de gen, iar acrobatia a devenit o meserie practicata de tot mai multi chinezi. Logistica vremurilor se baza pe instrumente aflate la indemana fiecaruia: placi de lemn, stalpi, franghii, furci, cupe si farfurioare – toate capatau insa un sens si o semnificatie aparte in mainile (si picioarele) acrobatilor chinezi. Asa s-au nascut si au evoluat numerele de acrobatie contemporana.

In anul 1949, guvernul chinez a inceput sa incurajeze infiintarea trupelor de circ: acestora li se ofereau spatii in teatre, iar succesul le era recompensat. Astfel, in 1958 a fost infiintat Circul National, cu cei mai buni artisti din domeniu; daca la inceputuri, trupele de circ erau formate din membri ai aceleiasi familii, astazi Circul de stat recruteaza performeri din randul absolventilor de la scoala de arta sau de la scolile profesionale de circ (un artist de circ incepe sa studieze de la varsta de 8 – 10 ani). Asa se face ca in cei peste 60 de ani de activitate, mai mult de 200 de artisti chinezi au castigat medalii de aur si de argint la concursuri nationale si internationale. Stilul lor unic a influentat de-a lungul timpului circuri din intreaga lume, inclusiv Cirque du Soleil, Ringling Bros si Barnum & Bailey. La ora actuala, Circul National din China sustine spectacole in intreaga lume.

Info util

Data: 10 martie 2016
Locatie: Sala Palatului din Bucuresti
Ora: 20:00 (intrarea in sala incepe la ora 19:00)
Preturile biletelor: 199 de lei/bilet de categoria I; 99 de lei/bilet de categoria a II-a; 59 de lei/bilet de categoria a III-a. Toate biletele pot fi cumparate online de pe bilet.ro, Teatrul National si prin reteaua TUI TravelCenter.