Descopera orasul din Romania care are mai multi turisti decat locuitori

Mariia Golovianko/Shutterstock.com

Conform datelor prezentate de un site de stiri de la noi din tara, Cluj Napoca este singurul oras din Romania care a reusit sa atraga un numar de turisti mai mare decat cel al locuitorilor. Astfel, capitala Ardealului a atras aproximativ 370 000 de vizitatori anul trecut, un numar ce il depaseste cu cateva zeci de mii pe cel al locuitorilor.

Cluj Napoca este unul dintre cele mai vizitate orase de la noi din tara, in special de tineri si de straini. Pe langa recordul stabilit la nivel national, Cluj Napoca se mandreste si cu faptul ca din acesti 370 000 de turisti, aproximativ o treime au fost straini. Aceasta ascensiune impresionanta se datoreaza mai multor factori. Printre ele ar fi de mentionat dezvoltarea aeroportului Cluj Napoca si cresterea numarului de curse internationale, promovarea intensa a patrimoniului cultural prezent in oras si cresterea numarului de studenti care aleg Clujul, de cele mai multe ori in detrimentul Bucurestiului.

Totusi, ce are Clujul atat de special? Conform celor care au ajuns deja in capitala Transilvaniei, Clujul are un farmec aparte si o liniste molipsitoare. Daca atunci cand ajungi in Bucuresti aglomeratia din oras devine extrem de coplesitoare si face aproape orice turist sa devina confuz, in Cluj domneste linistea si ordinea specifica ardelenilor. Desi este un oras linistit, Clujul se bucura de o paleta larga de optiuni in ceea ce priveste atractiile turisice si locurile in care iti poti petrece timpul liber. Principalele locuri pe care orice turist ajuns in Cluj trebuie sa le vada sunt:

  • Gradina Botanica “Alexandru Borza” este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Cluj. Iubit deopotriva de turisti si de localnici, acest loc pare desprins din cu totul alt peisaj decat cel transilvanean. Infiintata in secolul al XIX-lea, gradina botanica gazduieste astazi aproximativ 11.000 de exponate naturale, adunate de pe toate continentele.
  • Piata Unirii este si ea pe lista celor mai multi dintre cei care ajung in Cluj. Impunatoare – prin prezenta statuii lui Matia Corvin si a bisericii Sfantul Mihail – si putin intimidanta, mai ales datorita dimensiunilor impresionante, Piata Unirii este cea mai mare piata dintre cele care au fost construite in centrul si estul continentului in perioada Evului Mediu. Piata Unirii repezinta punctul 0 al orasului Cluj Napoca si, totodata, locul in care se organizeaza diverse concerte, activitati in aer liber si targuri.
  • Muzeul de Arta din Cluj Napoca este gazduit intr-una dintre cele mai deosebite cladiri din oras, si anume Palatul Banffy. Edificiul baroc care apartine secolului al XVIII-lea este opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann.
  • Parcul Cetatuii este locul preferat al fotografilor care ajung in Cluj si al turistilor care vor sa admire orasul de sus. Din vechea cetate au ramas foarte putine parti in picioare, insa cele care au ramas au reusit sa fie destul de bine conservate si integrate in circuitul turistic al orasului.
  • Strada Iuliu Maniu, fosta 6 martie, este una dintre cele mai frumoase strazi din tot orasul. Pe langa denumirea oficiala, strada Iuliu Maniu mai poarta si numele de Strada in Oglinda. Acest lucru se datoreaza cladirilor de la intrarea dinspre vest care sunt simetrice pe aproape toata lungimea.

Ce e de facut in Cluj?

Pe intreaga perioada a verii Clujul prinde viata. Pe langa evenimentele organizate la nivel local, Clujul gazduieste doua dintre cele mai mari festivaluri de muzica din tara – UNTOLD si Electric Castle. Datorita acestora, mii de tineri sosesc din toate colturile tarii si populeaza pentru cateva zile strazile Clujului pana la refuz. Totusi, atmosfera nici nu se compara cu una sufocanta, ci mai degraba cu una insufletita la maximum de spiritul aventurier al tinerilor si buna lor dispozitie.

Daca decizi sa vizitezi Clujul toamna sau iarna, poti verifica din timp calendarul evenimentelor din oras si sa iti organizezi vizita in functie de acestea. De pilda, in urmatoarea perioada este asteptat la Cluj cunoscutul cantaret englez Sting. Tot la Cluj, dar ceva mai incolo, este asteptat cantaretul roman Stefan Banica Jr. pentru a sustine un concert de Craciun.

Departandu-ne putin de zona concertelor si a festivalurilor ajungem la targurile fastuase ce se organizeaza aici sub diverse motive. Indiferent de tematica, targurile din Cluj surprind prin originalitate si atmosfera, asa ca n-ai niciun motiv sa le ratezi.

Unde te cazezi in Cluj?

Fiind adesea comparat cu Bucurestiul, Clujul dispune de aproape toate facilitatile pe care le poti gasi in capitala, asadar n-ai de ce sa iti faci griji in privinta cazarii. Fie care preferi sa innoptezi la o pensiune sau la un hotel, in Cluj vei gasi suficiente optiuni din care sa alegi. Daca nu vrei sa cauti printre zecile de optiuni disponibile, poti alege una dintre recomandarile noastre:

Vezi lista intreaga a unitatilor de cazare din Cluj Napoca pe HotelGuru.ro/Cluj-Napoca.

*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 5-6 decembrie 2017 si sunt valabile astazi, 11 octombrie 2017.