Descopera Jurilovca pictata in culorile toamnei

Sursa foto: Porojnicu Stelian/Shutterstock.com

Asezata in sudul judetului Tulcea, chiar pe malul lacului Razelm, incantatoarea comuna Jurilovca, in componenta careia intra localitatile Visina, Jurilovca si Salcioara, reprezinta una dintre cele mai pitoresti destinatii din zona Deltei Dunarii, fiind o adevarata incantare in special in sezonul de toamna, cand natura-i imbelsugata este colorata in nuante aramii, rosiatice si purpurii.

Cu o multime de oportunitati turistice in zona, cum ar fi salbatica plaja a Gurii Portitei, cetatea antica Orgame/ Argamum si lacul Razim, Jurilovca isi cucereste vizitatorii cu obiceiurile sale pastrate de sute de ani, in care pescuitul este principala activitate traditionala.

Remarcabila este frumusetea salbatica si unica a naturii din zona, care a reusit sa ramana neatinsa de industrie si de turismul ce a devenit tot mai excesiv in ultimii ani.

Gura Portitei ofera clipe inedite: aici poti inota in mare cu delfinii, iar la o distanta de doar 50 de metri de plaja, Lacul Razelm te invita la un pescuit. Mai mult decat atat, noptile de august din Gura Portitei iti prezinta spectaculosul fenomen de “mare fosforescenta”.

Pasionatii de flora vor fi si ei incantati de ceea ce vor gasi in Jurilovca. Pe stancosul Cap Dolosman, o rezervatie naturala protejata prin lege, inca se mai poate gasi maslinul dobrogean, una dintre cele mai rare specii din flora spontana a Romaniei, care, din pacate, este pe cale sa dispara. De asemenea, la marginea estica a Padurii Babadag, pe islazul Jurilovcai, bujorul romanesc zambeste la soare si ne incanta cu frumusetea si grandoarea sa, sud-estul Romaniei fiind singurul loc din lume unde aceasta specie poate fi gasita.

Iata ce alte obiective turistice pot fi vizitate in Jurilovca:

Insula Bisericuta. Asezata la circa 2 kilometri de Capul Dolosman, aceasta insula stancoasa pastreaza inca din Antichitate semnele unui castru roman, precum si diferite fosile de nevertebrate. Insula Bisericuta este parte a Rezervatiei Biosferei Dunarii, asadar este o zona strict protejata ce nu poate fi accesata, ci doar admirata din exterior, prin plimbari cu barca in jurul ei.

Gura Periboina. Gasita pe lacul Sinoe, Gura Periboina este una dintre cele doua “guri” ale lagunelor Deltei Dunarii folosite pentru a comunica cu Marea Neagra.

Cetatea antica Orgame / Argamum. Aceasta este considerata cea mai veche asezare urbana de pe teritoriul romanesc. Hecateu din Milet (550 – 476 i. Hr.), un mare istoric si geograf grec, mentiona in scrierile sale existenta unei colonii milesiene Orgame undeva la jumatatea secolului VII i. Hr. Dupa ce a fost anexata Dobrogea de catre romani, cetatea a primit denumirea de Argamum. In prezent, in vechea cetate pot fi gasite relicve ale constructiilor romane din acea perioada, cum ar fi bazilica principala,fiind astfel un loc de mare importanta pentru pasionatii de istorie si arhitectura.

Marcata de o frumusete naturala rapitoare pusa in valoare de ospitalitatea rusilor lipoveni, localitatea Jurilovca a ramas unul dintre cele mai autentice si fermecatoare locuri din Romania. Locuintele rusilor lipoveni au atras mereu admiratia trecatorilor, cu ale lor nuante de albastru ce le acopera peretii si, in special cu fascinantul acoperis traditional din stuf ce le ofera un farmec aparte.


Gaseste in acest link cele mai bune oferte de cazare din zona Jurilovcai si bucura-te de un sejur de neuitat: http://bit.ly/2NvEi8U