De ce sa vizitam Canionul 7 Scari

Canionul 7 ScariImaginati-va sapte rupturi de panta si sapte cascade insiruite si veti avea in fata ochilor imaginea Canionului “7 Scari” din muntii Piatra Mare. Va fi greu sa vedeti insa cu ochii mintii frumusetea peisajului, care nu poate fi exprimata in cuvinte.

Canionul “7 Scari” a inceput sa fie amenajat pentru prima data intre anii 1920-1930; atunci au fost montate primele scari pentru ca accesul in defileu sa fie mai usor. La inceputul anilor ’70 au fost montate pasarele si mai multe scari, iar in 2002 au fost inlocuite toate pasarelele cu unele de metal. In urma cu doi ani, in anul 2013, Canionul “7 Scari” a fost redeschis, dupa ce intregul ansamblu a fost complet reabilitat, impreuna cu drumul forestier de pe Valea Sipoaia, intre Dambu Morii si intrarea in canion.

Cum ajungeti la Canionul 7 Scari

De pe DN1, in dreptul localitatii Timisul de Jos, faceti dreapta pe pod si mergeti aproape un kilometru spre Cabana Dambu Morii din localitatea Sacele (judetul Brasov) – punctul de plecare spre canion.
Traseul pe care trebuie sa-l urmati este marcat cu banda galbena. Dupa aproximativ o jumatate de ora de mers, veti intalni primul loc de popas, numit (asa cum arata indicatorul) “Valea Sipoaia”. Mai sus, in amonte, veti intalni “Cascada cu Apa Vie” si popasul cu acelasi nume.

Asa cum spune si numele, de-a lungul traseului exista sapte scari pe care va trebui sa le urcati si coborati. Prima va aparea dupa cateva zeci de minute de mers pe traseu, pe un drum lin si fara prea multe obstacole. Nu dupa multa vreme o veti intalni si pe a doua – spre deosebire de anii trecuti, cand treptele erau din lemn si deveneau foarte alunecoase datorita apei de la cascada care curge foarte aproape de scara, actualele trepte construite din otel zincat nu mai pun niciun fel de probleme. Balustradele sunt tot din otel zincat. Cea mai lunga scara are 14,5 metri, iar imaginea pe care o ofera este spectaculoasa. Pentru siguranta, din loc in loc au mai fost adaugate cateva elemente de sustinere.

Canionul “7 Scari” este un defileu format din calcare jurasice, aflat in vestul muntilor Piatra Mare din judetul Brasov. Are 160 de metri lungime si o diferenta de nivel de 58 de metri. Odata ajunsi sus, in varful canionului, aveti cateva variante de intoarcere:
– Sa va intoarceti pe acelasi traseu;
– Sa continuati drumul pana la Cabana Piatra Mare si sa coborati prin padure pe traseul marcat cu punct rosu pana la Cabana Dambu Morii;
– Sa urcati pana in Varful Piatra Mare si apoi pe drumul marcat cu banda galbena;
– Sa urmati traseul marcat cu triunghi albastru, care duce la Prapastia Ursului.

Program de vizitare si tarife

Canionul “7 Scari” este un obiectiv turistic accesibil turistilor zilnic intre orele 10:00 si 18:00, cu exceptia zilelor in care vremea este nefavorabila. Caderile masive de precipitatii pot duce la formarea unor viituri serioase. Chiar si pe vreme frumoasa, un echipament minim de protectie este absolut necesar, fiind foarte indicati bocancii antiderapanti (in nici un caz tenisi sau adidasi!).

Tariful perceput pentru o vizita in canion este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii, elevi si studenti. In cazul grupurilor organizate, formate din minim zece persoane, adultii platesc 5 lei intrarea, iar copiii, elevii sau studentii – 2 lei. Toate grupurile vor fi insotite de ghid.
Pentru copii, se pot inchiria echipamente de protectie precum casca, ham sau cordelina, la pretul de 5 lei.

Ce trasee turistice puteti face in zona canionului

Daca tot ajungeti in zona, puteti sa va extindeti calatoria si sa va inhamati la cateva trasee turistice in masivul Piatra Mare, cum ar fi:

  • Canionul “7 Scari” – varianta de ocolire prin Prapastia Ursilor (marcaj: triunghi albastru; durata: 30 minute; grad de dificultate: medie);
  • Cabana Dambu Morii – Cascada cu apa vie – Canionul “7 Scari” – Cabana Piatra Mare (marcaj: banda galbena; durata: 3 ore; grad de dificultate: dificil);
  • Drumul “familiar” de la Cabana Dambu Morii – Prapastia Ursilor – Cabana Piatra Mare – Varful Piatra Mare (marcaj: banda rosie; durata: 4 ore; grad de dificultate: usor). Drumul principal se ramifica la un moment dat si puteti sa o luati spre Cascada 7 Scari (marcaj triunghi albastru) sau spre Gardul de Piatra (marcaj punctul rosu).