Craiova – ghid de oras

Orasul CraiovaNu vazusi Craiova pana acum? Pai trebuie neaparat sa vizitezi capitala Olteniei, de pe malul stang al Jiului. Vechiul targ de sfarsit de secol XV, care se intindea pe mosia boierilor Craiovesti si a Basarabilor, a devenit oras la sfarsitul secolului XVI, cand era deja renumit pentru schimburile comerciale care se faceau in zona. Craiova a fost capitala Tarii Romanesti intre anii 1770 – 1771, dezvoltandu-se in mod constant din punct de vedere economic si cultural. Astazi, orasul este un important centru universitar.

Trecem in revista doar cateva repere importante de care poti sa tii cont la prima ta vizita in oras – pe restul te lasam sa le descoperi singur, pas cu pas.

Unde sa te cazezi

Chiar daca esti in tranzit prin oras, in drumul tau spre litoralul romanesc sau grecesc, sau pur si simplu vrei sa-ti petreci un week-end in Craiova, vei avea nevoie de cateva sugestii legate de cazare. Iata cateva sugestii de cazare:

Hotel Relax***

Un hotel modern si foarte nou (a fost deschis chiar in aceasta vara), care reprezinta o locatie bine aleasa pentru relaxare sau pentru o intalnire de afaceri. Facilitatile nu va vor dezamagi: TV, aer conditionat, minibar, uscator de par si articole de toaleta gratuite. Hotel Relax ofera oaspetilor un Business Center complet echipat si acces gratuit la Internet WiFi.
Tarif: 215 lei/noapte camera dubla, cu mic dejun

Pensiunea Carmelita***

Situata in centrul istoric al orasului, pensiunea Carmelita este amenajata intr-o cladire veche din perioada interbelica, renovata si modernizata. In imediata vecinatate a pensiunii se afla cladirea unei foste manastiri de calugarite Carmelite (de unde si denumirea locatiei), dar si multe alte cladiri considerate adevarate monumente de arhitectura. Puteti savura o cafea pe terasa pensiunii sau meniurile italienesc si traditional romanesc al restaurantului.
Tarif: 160 lei/noapte camera dubla, cu mic dejun

Helin Aeroport***

Hotelul Helin Aeroport este unul dintre cele mai moderne locatii de business construite in Craiova, departe de agitatia orasului – chiar langa aeroportul din Craiova. Hotelul dispune de piscina acoperita, terasa la etaj pentru plaja cu sezlonguri si baldachine, discoteca si doua restaurante (cu specific romanesc si international). De asemenea, helin asigura servicii de transport catre si de la aeroport pentru clientii care solicita acest lucru.
Tarif: 110 lei/noapte camera dubla, cu mic dejun

Unde sa mananci

Experienta localnicilor este intotdeauna cea mai buna si e bine sa profiti de ea, mai ales daca esti pentru prima data in oras. Asadar, in topul celor mai bune trei restaurante din oras, potrivit localnicilor, sunt urmatoarele restaurante:

Restaurant Epoca
Este de departe cel mai bine vazut loc din Craiova, daca vorbim despre preparate traditionale romanesti. In plus, restaurantul este foarte aproape de centru (pe strada Alexandru Macedonski nr.51) si are chiar si terasa pentru zilele insorite. Din meniu, puteti incerca muschiul de vita Hereford, coastele de porc americane (da, sunt pe gustul oltenilor!), iar ca desert – deliciosul parfé de limeta.
Rezervari: 0372 999 000

Restaurantul Rustic la Izvoare
Pe langa faptul ca aici exista si o pensiune cu o piscina generoasa, restaurantul aflat la cativa kilometri de oras (pe drumul european 70, la km 17) va ofera o adevarata experienta culinara olteneasca, cu doar cateva accente internationale. Unde mai pui ca ”puiul oltenesc” servit aici provine din ferma proprie. Iar ambianta este asigurata de taraful oltenesc si interiorul decorat rustic.
Rezervari: 0730 160 000

Carul din Stele
Un nume sugestiv, cu o reputatie pe masura. Localnicii spun la unison ca mancarea de aici este atat de gustoasa incat te poarta…in stele. Chiar daca vi se pare putin cam departe de oras (in Bebarca, pe DE70 Craiova – Filiasi, km 14), nu trebuie sa va temeti: drumul este intotdeauna liber. Si merita efortul: preparatele de aici sunt exceptionale, daca ar fi sa ne luam doar dupa fasolea servita in paine si prajiturile fara egal preparate la aceste restaurant. Atat de renumite, incat proprietarii tocmai au deschis in centrul Craiovei doua cofetarii cu acelasi nume.
Rezervari: 0736 393 956

Ce sa vizitezi

Parcul Nicolae Romanescu
Este cea mai mare zona verde urbana din Romania, iar ca dimensiuni, al doilea dupa parcul Herastrau din Bucuresti. Pe vremuri, spatiul era cunoscut drept mosia familiei logofatului Ioan (Iancu) Bibescu, insa in 1848 – pentru ca intrase intr-o stare avansata de degradare – a fost cumparata de magistratul orasului, care a transformat mosia intr-un spatiu public de recreere. Parcul gazduieste astazi Castelul Fermecat (o imitatie a unui castel medieval, construit de arhitectul francez Edouard Redont), Gradina Zoologica, Teatrul de vara al orasului, Hipodromul, Podul Suspendat (care leaga doua dealuri din parc) si Palatul Bibescu.

Catedrala Mitropolitana
Este cea mai veche biserica din ”Banie”, drept pentru care nu se stie exact cand a fost construita – se presupune ca a fost ridicata pe vremea fratilor Petru si Asan, in secolul XII, pe cea a lui Ioan al Cumanilor, secolul XIII, sau in vremea lui Mircea cel Batran. Cert este ca astazi, catedrala adaposteste moastele Sfantului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, ale Sfintilor Serghie si Vah si ale Sfintei Mucenite Tatiana.

Fantana Basarabestilor
Situata in cartierul craiovean Romanesti, Fantana Basarabestilor (cunoscuta si sub numele de Fantana Popova) a fost mentionata documentar pentru prima data in 1613. Constructia a fost refacuta de doua ori: in 1651 de Matei Basarab, si mai tarziu de catre Alexandru Ipsilanti.

Palatul Jean Mihail
Cel mai somptuos monument de arhitectura din Craiova, palatul Jean Mihail (care gazduieste astazi Muzeul de Arta) a fost construit intre anii 1899 si 1907 de catre arhitectul francez Paul Gottereau. Ideea construirii acestui palat i-a apartinut insa lui Constantin Mihail, unul dintre cei mai bogati romani ai acelor vremuri (acesta a si finantat de altfel constructia palatului). Palatul este construit pe doua etaje si are 36 de incaperi.