Comorile ascunse ale Muntilor Fagaras

Sursa foto: Ioan Panaite/Shutterstock.com

Muntii Fagaras sunt cunoscuti pentru impozanta lor, salbaticia cu care isi contureaza peisajele si numeroasele comori naturale care fac orice turist sa descopere bucuria muntelui.

Daca esti pasionat de peisaje montane, aer corat si sport, acesti munti iti ofera nu mai putin de 107 varfuri de peste 2000 de metri si 8 varfuri de peste 2500 de metri. Evident, varful Moldoveanu este cel mai atractiv prin inaltimea sa  si traseele nu tocmai usoare pe care trebuie sa le strabati pentru a-l cuceri, insa fiecare dintre cele cateva sute de varfuri are ceva oferit.

Ce poti descoperi daca te hotarasti sa explorezi acesti munti, supranumiti si “Alpii Transilvaniei”?

Sunt cateva obiective deosebite pe care trebuie sa le bifezi:

  • Balea Lac. Este un lac glaciar situat la altitudinea de 2040 de metri si se lauda cu o suprafata de 4,6 hectare si o inaltime de 11 metri. O vizita la Balea Lac poate sa iti aduca o doza placuta de racoare pe timp de vara si o perspectiva superba asupra transfagarasanului. Tot aici se gaseste Hotelul de Gheata care este deschis 3 luni pe an. Daca vrei sa descoperi lacul pe timp de iarna, singura varianta prin care poti aunge aici este cu telecabina.
  • Cascada Balea. Este o cascada cu o cadere de 60 de metri, care desparte Varful Negoiu de varful Moldoveanu. Frumusetea sa salbatica este numai buna de tras in poze.
  • Transfagarasanul. Multi l-au numit cel mai spectaculos drum din Europa. Cu zeci de curbe in ac de par si cu serpentine infricosatoare, Transfagarasanul este al doilea cel mai inalt drum din Romania, dupa Transalpina. Acesta leaga Muntenia de Ardeal si are nu mai putin de 92 de km. Nu vei putea circula tot timpul pe el, insa, in conditiile in care pe timp de iarna sunt frecvente caderi de zapada. Daca ajungi pe Transfagarasan este bine sa descoperi si povestile care stau in spatele constructiei sale.
  • Cetatea Fagarasului. Construita in urma cu aproximativ 700 de ani, aceasta cetate a fost transformata in castel fortificat de catre Stefan Mailat. Este o cetate in care vei gasi aparate de tortura, o crama, un turn folosit pe post de temnita si un muzeu al Tarii Fagarasului.
  • Palatul Brukenthal din Avrig. Situat la poalele Fagarasilor, este un palat in stil baroc, deosebit de frumos. Multi il compara cu palatul Schonbrunn din Viena si au toate motivele sa o faca. Este un palat unde vara poti descoperi numeroase specii de plante si foarte multe povesti interesante. Spre exemplu, o buna perioada de timp acet palat a functionat pe post de sanatoriu. Astazi, este amenajat si ofera spatii de cazare.

Ce trebuie sa mai stii despre muntii Fagaras?

Daca te hotarasti sa pleci intr-o escapada in munti este bine sa te asiguri ca esti bine echipat, inclusiv cu cort si sac de dormit. Numarul refugiilor sau cabanelor este destul de mic. Este bine sa te asiguri ca ai haine impermeabile, bocanci cu talpa aderenta si haine cat mai calduroase. Chiar si pe timp de vara, temperaturile de aici sunt foarte scazute, in iulie fiind de doar 7 grade Celsius.

Daca esti bine echipat, ai o multime de optiuni de trasee, care mai de care mai interesante. De asemenea, poti face alpinism, trail running, ciclism sau chiar sa te cateri pe gheata, daca esti temerar.

In ceea ce priveste cazarea, vei gasi o serie de pensiuni interesante la poalele Fagarasului. Travelminit are una dintre cele mai bogate oferte in acest sens.