City-break in Timisoara: activitati turistice

Sursa foto: John_Walker/Shutterstock.com

Pentru ca este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, Timisoara este, fara doar si poate, o destinatie ce nu trebuie ratata de niciun pasionat de calatorii, putand fi locul ideal in care sa-ti petreci urmatorul city break.

Denumita de catre turisti “Mica Viena”, “Orasul Florilor” sau “Orasul de pe Bega”, Timisoara este un oras atipic, lejer, cu piete cu aer boem, cladiri si palate inradacinate in istorie, cu parcuri colorate de mii si mii de soiuri de flori si cu poduri romantice ce se lasa domol peste apusurile de soare.

Mai mult, Timisoara este unul dintre orasele cu cele mai bogate patrimonii culturale si arhitecturale din tara noastra, avand o sumedenie de atractii turistice interesante.

Iata cateva dintre locurile pe care le recomandam a fi vizitate intr-o mini-vacanta in Timisoara:

Centrul orasului. Este primul loc in care vei dori sa poposesti imediat ce iti despachetezi bagajele in camera de hotel. Gazduind unele dintre cele mai frumoase cladiri ale orasului, printre care nu putem sa nu mentionam Palatul Culturii si Catedrala Metropolitana, centrul Timisoarei reuseste cu brio sa-si pastreze gloria si arhitectura fermecatoare din vremurile de odinioara.

Cele doua alei centrale ale orasului sunt imbratisate de cateva stiluri preponderente: baroc vienez, neo-bizantin si Art Nouveau. De remarcat, de asemenea, numarul mare de palate situate in aceasta zona. Printre acestea se numara Palatul Loffler, Palatul Marbl, Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz, Palatul Weiss, Palatul Hilt-Vogel si Palatul Camerei de Comert si Industrie.

Castelul Huniade. A nu se confunda cu mai celebrul Castel al Huniazilor din municipiul Hunedoara, Castelul Huniade este cea mai veche cladire din Timisoara si unul dintre cele mai importante monumente istorice ale orasului, fiind construit intre anii 1443 si 1447. 

Acesta gazduieste Muzeul Banatului, pe care il gasim impartit in 3 sectiuni: Istorie, Arheologie si Stiintele Naturii. Printre cele mai interesante exponate ale muzeului se numara Colectia de fluturi Dr. F. Konig, sanctuarul de la Parta (singurul sanctuar neolitic din tara) si Colectia de pasari impaiate a renumitului ornitolog Dionisie Lintia.

Centrul Vechi al Timisoarei. Situat intre Opera si strada Marasesti, Centrul Vechi al Orasului Florilor adaposteste si el cateva puncte importante de vizitat in Timisoara. Unul dintre acestea este Sinagoga din Cetate, un lacas de cult evreiesc construit in stil maur in anii secolului trecut, care in prezent este folosit ca locatie pentru diferite evenimente culturale.

Tot in Centrul Vechi vei zari Statuia Fecioarei Maria si a Sfantului Nepomuk, amplasata chiar in centrul Pietei Libertatii. Dar cel mai vizitat loc din aceasta parte a orasului este, cu siguranta, Piata Unirii. Realizata in stil baroc, piata este denumita astfel pentru a cinsti ostile romane ce au intrat in cetate in data de 3 august 1919, cand s-a inaugurat adminstratia romaneasca si, totodata, unirea Banatului cu Romania. Printre obiectivele turistice pe care le vei gasi aici se numara Palatul Baroc (Muzeul de Arta), Domul Romano-Catolic, Casa Bruck, Monumentul Sfintei Treimi si Catedrala Ortodoxa Sarba. 

Fabrica de Bere Timisoreana. Daca esti iubitor al berii, nu ai voie sa ratezi acest loc considerat a fi una dintre emblemele orasului. Infiintata in 1718, aceasta este prima fabrica de bere din tara noastra, gasindu-se pe strada Stefan cel Mare nr. 28, in cartierul Fabric. 

Fabrica este celebra, de asemenea, pentru faptul ca a fost vizitata de catre compozitorul austriac Johann Strauss si fiul sau, care au si sustinut un concert in gradina cladirii alaturi de orchestra lor. Evenimentul a avut loc in 1847, fiind primul concert tinut de Johann Straus, fiul, in afara Vienei.

Parcul Rozelor. Nu se poate sa vizitezi Orasul Florilor fara a cunoaste originea acestei porecle. Dupa cum am spus in randurile de mai sus, Timisoara are o multime de parcuri splendide, in care cresc o sumedenie de specii de flori. Unul dintre acestea este Parcul Rozelor, situat in centrul orasului, aproape de malul raului Bega. 

Construit in anul 1928, parcul adaposteste peste 1200 de soiuri de trandafiri, fiind cunoscut in intreaga lume pentru acest lucru. Cu piete cochete, strazi ce par a fi uitate in trecut si cu o atmosfera de vacanta, Timisoara te va incanta de la prima vedere si iti va garanta un sejur plin de suprize frumoase! Mai mult, in oras vei gasi hoteluri si vile cu locuri de cazare pentru toate gusturile si toate buzunarele. Mai multe detalii referitoare la acest aspect poti gasi intrand pe urmatorul link!