Cimitirul Vesel, un loc pe care nu ai voie sa-l ratezi cand vizitezi Maramuresul

Sursa foto: Andrei Gabara/Shutterstock.com

Situat in localitatea Sapanta din judetul Maramures, Cimitirul Vesel este unul dintre acele locuri deosebite, interesante si intrigante pe care trebuie sa le vizitezi daca ai oportunitatea.

Cu un concept unic in intreaga Europa, pus la baza in anii 1933 de catre un artist popular pe nume Stan Ioan Patras, cimitirul a devenit usor, usor faimos prin sculpturile, picturile si poeziile inscriptionate pe crucile mormintale.

Si tocmai pentru aceste cruci mormantale este cimitirul atat de mult vizitat. Sunt viu colorate, au picturi ce prezinta scene din viata si ocupatia celor decedati si, mai mult, au scrise cateva versuri pline de umor despre traiul si modul in care s-a stins persoana inmormantata.

Oamenii din Sapanta nu considerau moartea a fi un sfarsit tragic, ci o sansa de a-l intalni pe Zamolxe, zeul suprem. 

Artistul Patras a murit in anul 1977, insa munca din cimitir a fost dusa mai departe de ucenicul sau, Dumitru Pop Tincu. Acesta a continuat sa faca cruci din lemn de stejar, pe care le-a taiat, le-a uscat si, in cele din urma, le-a inscriptionat manual.

Vizitand cimitirul, poti observa basorelieful din partea de sus a fiecarei cruci, care prezinta o mica scena sugestiva a vietii persoanei decedate. Toate scenele pictate sunt simple, intr-un stil chiar naiv dar care aduce aminte de trecutul vietii cumpanite ale satenilor.

De asemenea, tehnica folosita de Ioan Patras este folosita si astazi, utilizandu-se doar culori vii care sunt obtinute din pigmenti naturali. Crucile ornate de fostul artist au doar culorile de baza: rosu, galben, albastru, verde, alb si negru, insa cele realizate de succesorii lui, inclusiv de Dumitru Pop Tincu, au si alte culori precum violet, roz si mai multe nuante de verde.

In cele din urma, putem spune ca Cimitirul de la Sapanta este o carte a vietii si a mortii sapantenilor, al carei narator este mesterul sculptor Ioan Patras. 

Unul dintre cele mai cunoscute epitafe din Cimitirul Vesel suna cam asa:

“Sub aceasta cruce grea

Zace biata soacra-mea

Trei zile de mai traia

Zaceam eu si cetea ea

Voi care treceti pa aici

Incercati sa n-o treziti

Ca acasa daca vine

Iarai cu gura pa mine

Da asa eu m-oi purta

Ca-napoi n-a inturna

Stai aicea draga soacra-mea.”

Unde, mai exact, se gaseste Cimitirul Vesel?

Faimosul cimitir este situat in nordul Romaniei, foarte aproape de granita cu Ucraina, in centrul judetului Maramures, in Sapanta, un sat ce dateaza din anul 1373.

Drumul de acces: Sighetul-Marmatiei (DN19) – Sarasau – Campulung – Sapanta.

Pretul biletului de intrare: 5 Lei / persoana.

Chiar in fata cimitirului se zaresc mai multe tarabe in care se vand diferite obiecte artizanale si traditionale facute de mesterii locali. Iti recomandam, de asemenea, ca dupa ce vizitezi Cimitirul Vesel sa arunci un ochi si asupra Casei Memoriale Stan Ioan Patras din sat si unui alt obiectiv turistic important din Maramures, Memorialul Durerii de la Sighetul Marmatiei.