Cheile Turzii – o destinatie de care te indragostesti la prima vedere

Cheile TurziiCheile Turzii reprezinta un defileu facut de Valea Ariesului in Muntii Trascau. Cheile se intind de-a lungul Vaii Hasdate din judetul Cluj si sunt o rezervatie naturala protejata de UNESCO. Cu o lungime de peste 1350 m si o inaltime de peste 200 de metri, Cheile Turzii s-au format prin erodarea rocilor de calcar de catre raul Hasdate.

Invecinata cu alte trasee turistice precum Cheile Borzesti, Cheile Turului sau Cascada Ciucas, aceasta destinatie de o frumusete rara reprezinta una dintre cele mai bune zone de alpinism din Romania. Relieful din aceasta zona a creat peste 250 de trasee de alpinism si escalada.

La Cheile Turzii turistii pot intalni un relief carstic salbatic cu peste 1000 de specii de plante si animale. Printre stanci abrupte, grohotisuri, pesteri si turnuri de piatra, abundenta florei si a faunei aduce impreuna turistii indragostiti de natura din toate colturile tarii.

Prin relieful abrupt de pe Chei se poate gasi acvila de stanca, dar si flori precum piciorul cocosului, stanjenelul violaceu, usturoiul salbatic, odoleanul, omagul sau garofita cu petale albe sau roz. Cheile Turzii sunt o destinatie spectaculoasa, urmarita de turistii pasionati de expeditii, dar si de cei care vor sa evadeze din aglomeratia si stresul marilor orase.

Cum se ajunge in Cheile Turzii

Din Bucuresti, drumul pana la Cheile Turzii dureaza aproximativ 5 – 6 ore. Din Bucuresti se poate merge pana in Turda pe soseaua E85. La iesirea din orasul Turda, se merge spre Alba Iulia (vest), pe soseaua DN 75 Turda – Campeni. Acest drum ajunge in localitatea Mihai Viteazu. Dupa ce se strabate localitatea Mihai Viteazu, se traverseaza raul Aries pana in localitatea Cheia, aflata la aproximativ 2 kilometri. Pe acest drum, veti putea sa vedeti deja minunile de relief din zona, trecand peste o cariera de gips. Din satul Cheia se urmaresc indicatoarele spre Cheile Turzii.

Pentru a ajunge in amonte, turistii pot urma DN1 (E81) din apropierea Turdei, indreptandu-se spre vest catre localitatea Petrestii de Jos.

Ce se poate vedea in Cheile Turzii

Odata ajunsi, turistii vor descoperi un platou unde sunt instalate si cateva terase si chioscuri cu de toate. Acest platou este un loc bun pentru gratare sau picnicuri.

Turistii care vor sa ajunga la capatul de sus al Cheilor vor trebui sa traverseze 3 poduri de-a lungul celor aproape 4 kilometri. Fiecare pod se numeste intr-un fel: primul pod e “Vizuina Spalata”, al doilea este “Mijlocul Cheii”, iar ultimul, “Podul Pesterilor”.

Cheile Turzii pot fi relaxante sau provocatoare, in functie de cat de mult isi doresc turistii sa se aventureze prin relieful abrupt. Aici pot vedea aproximativ 50 – 60 de pesteri, dar si arcade (resturi de pesteri prabusite) sau firide. Pesterile au dimensiuni mici, cea mai mare ajunge la 123 de metri (pestera Cetateaua Mare), insa doar 8 depasesc 20 de metri lungime.

Atractia turistica principala este pestera lui Balica sau pestera “Cetateaua Mare”, pe partea dreapta a vaii Hasdate. Legenda spune ca aici s-a adapostit haiducul Nechita Balica din satul Petrestii de Jos in timpul revoltei anti – austriece a Curutilor.

Alte pesteri care merita vizitate sunt:

  • Pestera Calastur – din punctul cel mai inalt al Cheilor
  • Pestera Liliecilor
  • Pestera cuptorului
  • Grota lui Hill

Zona turistica a Cheilor include si cabana Cheile Turzii de la 1385 de metri, o cabana medievala si extrem de vizitata de turistii iubitori de cazari rustice.

Turistii pot alege dintre o multitudine de trasee turistice, dintre care:

  • Cheile Turzii – Ciucas, un traseu de 3 ore in care se poate vizita si Cascada Ciucas;
  • Circuitul Crestelor Cheilor, traseu de 4 – 5 ore;
  • Cheile Turzii – Cheile Turului – Tureni, traseu de 10 km care se parcurge in aproximativ 4 ore;
  • Cheile Turzii – Deleni – Cabana Faget – Cluj, traseu de 29 de km care se parcurge in 10 ore;
  • Un traseu lung si plin de satisfactii este traseul Cheile Turzii – Iara – Cabana Muntele Baisorii, 40 de kilometri ce se pot parcurge in aproximativ 12 – 14 ore.

Pe Cheile Turzii se poate practica alpinismul (permis doar cu echipament adecvat si cu o coarda de 50 de metri) si zborul cu parapanta. Perioada de escaladari este primavara pana toamna tarziu, insa traseele marcate cu AID sunt aproape deloc echipate pentru escalada si trebuie abordate cu mare atentie.

Pe Culmea Sandului se poate zbura cu parapanta spre Petrejdi sau spre cabana, insa nu este o activitate recomandata incepatorilor.

Cazare in zona

Turistii se pot caza confortabil la Cabana Cheile Turzii, loc de cazare cochet cu 40 de locuri la preturi acceptabile. In amonte de Cheile Turzii turistii pot gasi si locuri de campare.

Si in apropiere de Cheile Turzii exista variante tentante: cazare si masa in locatii precum Pensiunea Casa Moteasca din Cornesti, pensiunea Laura din Petrestii de Jos, pensiunea Poarta Apusenilor din comuna Moldovenesti deschid usile primitoare pentru turistii din toata tara.