Cheile Rasnoavei – cadrul perfect pentru sporturile montane si activitatile de agrement

Cheile RasnoaveiSunt foarte multe zone in Romania in care poti sa practici escalada, bungee jumping, sa sari cu coarda elastica – in general sa practici acel gen de sporturi montane care nu sunt la indemana oricui. Dar daca ajungi in Cheile Rasnoavei, o sa juri ca zona asta a fost creata de mama Natura exact pentru astfel de activitati. Poate nicaieri in alta parte nu ai sa gasesti o asa aglomerare de stanci netede, care parca s-au luat la intrecere in inaltime. Iar asezarea lor este cum nu se poate mai ”gandita”: fiind intr-o zona sudica, vanturile ocolesc de multe ori Cheile Rasnoavei, lasandu-i pe temerari sa se bucure in voie din primavara pana in toamna, tarziu. Nici soarele torid al verii nu prea ajunge pe aici, din cauza stancilor si a padurilor care imbraca zona si care-i fura din intensitate. Asta nu inseamna ca iarna nu puteti face escalade. Vorba aceea, nimic nu va poate sta in cale, doar cerul e deasupra voastra!

Cum ajungeti

La Cheile Rasnoavei se ajunge usor cu masina, traseul pe care trebuie sa-l urmati fiind cel de pe DN 73A Predeal – Rasnov, care se ramifica la un moment dat la dreapta. In total sunt 20 de kilometri. Din Rasnov pana la Cheile Rasnoavei sunt doar opt kilometri, iar pentru bucuresteni, o plimbare pana la superbele chei inseamna un drum de 145 km.

Daca vreti sa faceti miscare sau pur si simplu sunteti ecologisti (nu vreti sa poluati aerul de munte), puteti ajunge pe jos la Cheile Rasnoavei, pornind de la Cabana Trei Brazi din Predeal – traseul este cel marcat cu triunghi albastru si triunghi galben, pana la halta Timisul de Sus, dupa care alegeti traseul marcat cu triunghi rosu.

Activitati de agrement

Bungee Jumping
Cand a aparut bungee jumping-ul in Romania si a fost nevoie de gasirea unei locatii, Cheile Rasnoavei au fost primele pe lista optiunilor. Exista doua spatii amenajate – unul la o inaltime de 42 de metri, care consta intr-un pod suspendat deasupra vaii cheilor, de pe care va puteti arunca in gol cu coarda elastica. Al doilea se afla la o inaltime de 137,5 metri, fiind destinat profesionistilor. Numai urcarea in nacela iti lasa fiori reci pe sira spinarii! Aceasta instalatie este pe primul loc in Europa de Est si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, ca inaltime.

Rapel
Daca nu esti inca pregatit sufleteste sa sari cu coarda in gol, poti sa te antrenezi coborand pe stanci in rapel – care nu este altceva decat o coborare foarte controlata de pe peretele unei stanci, folosindu-te de echipamentul pentru alpinisti. Vei fi instruit inainte de a-ti da drumul in jos de pe stanca si vei invata cum sa manevrezi coarda statica (folosita pentru coborarea propriu-zisa) si coarda dinamica (de care ai nevoie pentru siguranta).

Tiroliana
O senzatie mult mai placuta iti ofera tiroliana, cu care poti sa traversezi culmile stancilor intr-un timp mult mai scurt, fara sa renunti cu totul la adrenalina. Traseul din Cheile Rasnoavei amenajat pentru tiroliana este usor, desi este cel mai lung din tara (137 metri). Chiar si asa, deplasarea nu va dura mai mult de 15 secunde.

Via ferrata
Ai auzit de via ferrata? Suna profesionist, si asa si este: nu poti sa parcurgi acest gen de traseu (prevazut cu cabluri, scari si poduri metalice) neinsotit de alpinisti profesionisti. La noi in tara, traseul de via ferrata din Cheile Rasnoavei este unic in tara si ajunge pana la 400 metri lungime si 140 metri inaltime. Este cel mai bun mod de a-ti cunoaste propriile limite. Nu trebuie sa faci parte neaparat din tagma alpinistilor, insa ai nevoie de concentrare, conditie fizica si, cel mai important, motivatie.

Sporturi montane

Mountain biking
Daca iti place sa mergi cu bicicleta (si nu doar pe aleile asfaltate din parcuri), poti alege sa faci un circuit in zona Cheile Rasnoavei, cu un grad de dificultate usoara. Pornesti de la intersectia DN 73A Predeal – Rasnov catre Cheile Rasnoavei si Saua Calului, trecand prin Poiana Inului si pe langa cantonul silvic. De la Saua Calului faci dreapta spre Poiana Secuilor si pedalezi apoi pe un drum forestier care te duce la Trei Brazi. De aici incolo e mai simplu, pentru ca traseul coboara pana intr-o poiana, prin padure si printr-o zona de case, pana ajungeti din nou la Cheile Rasnoavei.

Drumetie
Sa zicem ca nu aveti bicicleta, dar vreti totusi sa faceti o plimbare prin muntii Barsei. Puteti alege un traseu usor de drumetie, care porneste de la Cheile Rasnoavei, trece pe la Cabana Poiana Secuilor si ajunge la Cabana Trei Brazi. Itinerariul este asemanator cu cel de mai sus (mountain biking).

Escalada sportiva
Pietrele lui Solomon sunt deja renumite pentru acest sport montan si poate fi practicat din primavara pana toamna tarziu. Peretii Pietrelor lui Solomon, de origine calcaroasa, au multe fisuri si surplombe, potrivite pentru escalada. Puteti incerca sa escaladati zona centrala a Cheilor Rasnoavei, Bolovanul Prostului, Zona lui Titus sau Faleza Metalexpert.