Cheile Gradistei – Fundata: relaxare pura la 200 de km de Bucuresti

Cheile Gradistei - Fundata“As vrea sa fug doua – trei zile, sa stau fara telefon, fara laptop, sa nu mai stiu de nimeni si de nimic!” Asa-i ca v-am ghicit gandurile? Si mai mult, va oferim si solutia: urcati-va in masina si fugiti la Fundata. Daca veniti din Bucuresti, aveti doua variante: prin Pitesti, pe A1 (Pitesti – Campulung – Rucar – Fundata) si prin Ploiesti, pe DN1 (Ploiesti – Predeal – Rasnov – Fundata). In ambele variante sunt in jur de 200 km, ceea ce inseamna cam trei ore de mers.

Nici nu va puteti imagina cata relaxare iti poate oferi aceasta comuna aflata la cea mai inalta altitudine din Romania (1.304 m), intre Parcul National Bucegi si Parcul National Piatra Craiului. Pe masura ce urcati, semnalul la telefonul mobil se pierde, astfel ca odata ajuns la destinatie, veti realiza ca sunteti rupti de realitate. De cea virtuala, pentru ca pe cea reala abia acum o veti descoperi. Peisaje de o frumusete rara, impresionante, paduri de brazi si conifere, cel mai curat aer si liniste. Multa liniste. De toate veti avea parte in acest colt de rai numit Fundata, in care oamenii isi traiesc viata pur si simplu inca de la 1732, anul in care localitatea a fost pentru prima data atestata documentar.

Satenii din Fundata, oameni simpli cu frica de Dumnezeu, sunt foarte bucurosi sa va primeasca in casele lor, sa va ospateze cu ce au ei mai bun in gospodarie si sa va gazduiasca peste noapte. In rastimpul pe care il petreci aici, intre munti si pasuni, simti cum te redescoperi pe tine insuti. Ascultand, din cand in cand, sunetul talangilor miscandu-se la gatul vacilor, in timp ce pasc. E un sunet care va va lipsi odata intors la oras.

La Fundata este obligatoriu sa incerci branza in coaja de brad sau casul afumat, despre care se spune ca este cel mai bun.
Cazarea nu este o problema, veti gasi la localnici chiar la fata locului, pentru ca sunt multe pensiuni in zona. Asa, aruncate prin poieni precum graul pe pamant, primavara. Dar daca sunteti genul caruia ii place sa fie totul organizat, atunci puteti face rezervare pe internet inainte de plecare.

Pensiunea Sleaul Mandrului

Intr-o atmosfera linistita, naturala si pura, veti putea sa va bucurati de toate bogatiile naturii, in timpul drumetiilor pe care le veti face sau – daca doriti sa simtiti cum se traieste cu adevarat in satele de munte – puteti participa la treburile cotidiene din ferma de animale a proprietarilor. Bucatele pe care le veti gusta la aceasta pensiune sunt toate preparate natural si dupa metode traditionale. O noapte de cazare, cu mic dejun sanatos si foarte bun, costa 80 de lei/persoana.

Ce puteti vizita in zona

Satul Sirnea este o alta poveste frumoasa. Poate nu stiati, de exemplu, ca Sirnea a fost primul sat din Romania care a lansat conceptul de turism rural (in 1968), asa ca localnicii stiu sa-si primeasca turistii iubitori de natura si frumos. Fanete si capite la tot pasul, soproane colorate si casute taranesti – toate va vor arata o alta lume, simpla si curata. Farmecul vietii pastorale de aici va va face sa reveniti ori de cate ori veti avea ocazia.
La Sirnea se ajunge foarte simplu, pe DN73. Odata intrati in Fundata, dupa vreo 700 de metri trebuie sa urmati drumul judetean spre Sirnea.

Complexul turistic Cheile Gradistei, care are doua locatii: una la Moeciu de Jos, langa Bran, iar cealalta la Fundata. Ambele sunt deosebit de frumoase, insa complexul din Fundata iti taie respiratia. Platoul pe care este construit complexul are parte de o priveliste de vis, atat vara, cat si iarna. Puteti sa va cazati la unul dintre cele doua hoteluri de trei stele (Cheile Gradistei – Fundata), insa rezervarea trebuie sa o faceti din timp, pentru ca exista foarte multe solicitari (accesul se face doar prin complexul din Moeciu, pe un drum privat, proaspat asfaltat). Mancarea este excelenta: merita incercat vitelul la ceaun, pastrama la ceaun cu garnitura de cartofi copti, salata de ciuperci murate sau unul din deserturile casei, papanasi cu dulceata de cirese amare.
Telefon: 0724 372 257 (Resort Fundata); 0723 315 582 (Resort Moeciu)

Cheile Dambovicioarei
In zona Rucar – Bran exista cel mai mare complex de chei din tara, iar Cheile Dambovicioarei – parte din Piatra Craiului – sunt de o frumusete fara seaman. Canionul stancos care strajuieste paraul Dambovicioara, un afluent al raului Dambovita, este spectaculos in orice anotimp. Cei aproape doi kilometri de chei pot fi parcursi atat cu masina, cat si pe jos. Cum preferati.

Pestera Dambovicioara
In amonte de Cheile Dambovicioarei si localitatea cu acelasi nume se afla aceasta pestera, una din cele 50 de pesteri existente in bazinul hidrografic al Dambovicioarei, realizata in calcare jurasice de paraul Pesterii. Desi are o lungime de peste 500 de metri, doar jumatate din pestera poate fi vizitata. Ghizi va vor fi copiii din localitate, care va vor uimi cu multimea de notiuni pe care le-au asimilat, din dorinta de a le satisface turistilor curiozitatea.