Cheia, o statiune montana care nu te va dezamagi

Sursa foto: Olimpia210/Shutterstock.com

Un exemplu clar de statiune mai putin cunoscuta, cu potential urias, este Cheia. Situata la poalele Masivului Ciucas si strajuita de peisaje impresionante conturate de muntii Balaban, Babes si de culmea Zaganului, Cheia este o destinatie perfecta de relaxare, unde poti sa iti incarci bateriile cu aer curat si peisaje de poveste, poti sa faci miscare pornind pe unul dintre traseele recomandate sau poti vizita obiectivele turistice din zona.

In ultimii ani au aparut in ce in ce mai multe pensiuni cu servicii foarte bune, iar frumusetea statiunii a fost din ce in ce mai bine conturata.

Ce trebuie sa stii despre Cheia?

Este o statiune situata la 871 de metri altitudine, inconjurata de paduri de brad si de fag. Accesul este foarte usor, atat de la Ploiesti, de unde ai de parcurs 60 de km, cat si de la Brasov, de unde se strabate o distanta de 48 de km.

Istoria statiunii se leaga de cei 82 de locuitori care isi duceau veacul aici la sfarsitul secolului XIX si de numele ” Teleajenul”, care era denumirea oficiala a localitatii in urma cu mai bine de 100 de ani. Denumirea de Cheia a fost luata de la manastirea din apropiere iar destinatie turistica a devenit in ultimii ani, cand turistii au realizat ca este locul perfect pentru relaxare.

Desi este unul dintre punctele de plecare catre masivul Ciucas, este si un loc in care iti poti petrece cateva zile, mai ales daca suferi de probleme precum astenia nervoasa, suprasolicitarea fizica sau anemia.

Ce este de vizitat si de facut in Cheia?

Din imagini pare un loc linistit, destinat doar relaxarii. Odata ajuns in zona insa, vei descoperi ca ai foarte multe lucruri de facut:

  • Poti vizita Manastirile Suzana si Cheia. Sunt doua lacase de cult foarte frumoase si relaxante pe care merita sa le vizitezi indiferent ca esti sau nu esti crestin.
  • Poti descoperi Muzeul de Flori de Mina sau Muzeul de Antropologie. Sunt dovezi clare ale unei istorii foarte generoase si ale unei bogatii naturale de necontestat care salasluieste deasupra si sub pamantul romanesc.
  • Poti merge o zi la Slanic. Slanic Prahova este o statiune balneoclimaterica excelenta, unde te vei distra si vei descoperi cateva lucruri foarte interesante. Relativ aproape de Cheia, iti ofera sansa de a face bai de namol, de a descoperi una dintre cele mai mari saline din Romania si de a te distra.
  • Poti face drumetii. Este un loc excelent pentru drumetii, cu trasee usoare si peisaje inconjuratoare de vis. Vederea panoramica asupra muntilor din jur este numai buna pentru fotografie. Daca esti temerar, te poti plimba cu ATV-ul sau cu bcicletele pe traseele destinate sporturilor pe roti.

Unde te cazezi in Cheia?

Dat find faptul ca numarul locuitorilor este inca unul destul de scazut, este greu sa gasesti o pensiune chiar in Cheia. Poti, insa, sa te cazezi in apropiere, in localitatile din Prahova. Cateva variante excelente le poti gasi aici!

Daca vrei sa ajungi in zona in perioada de iarna este bine sa faci rezervari din timp, deoarece unitatile de cazare tind sa se ocupe destul de repede.