Cetatea Rasnov – ansamblul fortificat situat langa Brasov

Cetatea RasnovDaca esti un mare admirator al filmelor istorice romanesti, probabil ca nu ai ratat peliculele ”Dacii” sau ”Nemuritorii” – doua filme remarcabile regizate de Sergiu Nicolaescu. Ei bine, in caz ca nu stiai, ambele au fost turnate in incinta Cetatii Rasnov de langa Brasov, cea mai cunoscuta si cea mai vizitata cetate medievala din tara. Cetatea Rasnov se afla la doar 17 km distanta de Brasov, mergand spre Bran. De multe ori insa, ajunge sa fie ratata de turistii care gonesc spre culoarul Bran, cu gandul la un alt castel renumit: Castelul Bran.

Atestata documentar pentru prima data la 1335 si avand o suprafata de aproximativ 3500 mp, Cetatii Rasnov i se mai spunea si ”Cetatea Taraneasca”, pentru ca fusese construita de mesteri a caror principala activitate era agricultura. Pe de alta parte, cetatile de acest gen serveau drept cetati de aparare impotriva invaziilor – zidurile sale din piatra si caramida aveau o inaltime de cinci metri, iar latimea unui zid putea ajunge la un metru si jumatate (ca in cazul zidului sudic).

In curtea interioara a cetatii fortificate sunt peste 30 de ruine ale unor case cu acoperisuri de tigla, printre care serpuiesc carari de piatra, inguste. Pe vremuri, acolo existau capela, locuinta preotului satului si scoala. La 1600, Cetatea Rasnov a gazduit trupele lui Mihai Viteazu, refugiat aici dupa infrangerea de la Miraslau (impreuna cu sotia sa), motiv pentru care a si considerat cetatea drept ”orasul domniei” sale. In 1612, locuitorii cetatii au ramas fara apa si au fost nevoiti sa se predea armatei principelui Gabriel Bathory al Transilvaniei, dusmanul declarat al sasilor. O suta de ani mai tarziu, cetatea fortificata era distrusa partial de un incendiu si avariata serios in urma unui cutremur.

Dupa ostenii lui Mihai Viteazu, in 1821 le-a venit randul revolutionarilor lui Tudor Vladimirescu sa se refugieze intre zidurile cetatii brasovene. Intre 1848 si 1849 a fost pentru ultima data cand cetatea de la Rasnov fusese folosita pe post de refugiu si aparare pentru locuitori, agasati de revolutionarii maghiari si de trupele austriece. Apoi, din 1850, cetatea a inceput sa fie parasita, devenind cu timpul o ruina. La un moment dat, nu mai era locuita decat de un paznic, al carui unic rol era acela de a anunta izbucnirea vreunui incendiu in zona.

Daca initial Cetatea Rasnov a avut un rol militar, in prezent ea functioneaza ca muzeu de arta feudal. Vei putea vizita Muzeul de arta feudal din interiorul cetatii, unde sunt expuse mai multe piese de mobilier de epoca, arme si armuri ale luptatorilor acelor vremuri, porturi populare specifice zonei si secolelor trecute, precum si – unul dintre punctele de atractie ale muzeului – o masca de tortura a prizonierilor.

Tot in incinta cetatii exista o fantana adanca de 146 de metri (construita abia la 1625), care alimenta cu apa intreaga populatie, nemaifiind nevoie ca acestia sa deschida portile cetatii pentru a se alimenta cu apa – un moment care ar fi fost, cu siguranta, speculat de invadatori. Insa legat de aceasta fantana exista si o legenda, care povesteste ca ea ar fi fost sapata timp de 17 ani de doi prizonieri, care ar fi scrijelit pe peretii fantanii versete din Coran.

In curtea interioara a cetatii exista un targ de suveniruri, unde vei gasi bijuterii din pietre semipretioase, carti istorice sau arta populara locala. Iar daca te-ai intrebat vreodata cum ar fi sa tragi cu arcul in incinta unei cetati feudale, aici ai ocazia sa-ti satisfaci aceasta cuziozitate. Turistilor romantici li se recomanda sa planteze intr-o gradina mica din curtea cetatii un trandafir – cu promisiunea ca numele lor va dainui multa vreme de atunci inainte, caci va fi scris pe o placuta montata langa trandafir.

Cum ajungi la Cetatea Rasnov
Venind din orice directie catre orasul Rasnov, important este sa ajungi pe Bulevardul Unirii. De aici, vei urca pe serpentine pe un drum care nu dureaza mai mult de 15 minute (cu masina). Ajuns la poarta cetatii, vei vedea ca privelistea este minunata: in fata ochilor se intinde intreaga zona a Barsei, alaturi de crestele Bucegilor si ale muntilor Baiului.

Programul de vizitare a Cetatii Rasnov:
Zilnic intre 09:00 si 17:00 (in perioada noiembrie – aprilie) si intre 09:00 – 19:00 (in perioada mai – octombrie).
Tarif bilet: 10 lei/adulti; 5 lei/elevi si studenti; 3 lei pentru grupuri scolare.
Taxa foto&video: 5 lei