Cetatea Neamtului, o fortificatie greu de cucerit

Sursa foto: Hurghea Constantin/Shutterstock.com

Cu totii am invatat la scoala poemul “Muma lui Stefan cel Mare” scris de Dimitrie Bolintineanu in anul 1857, in care Stefan cel Mare este obligat de sultanul otoman Mahomed al II-lea sa se indrepte spre Cetatea Neamtului, dupa ce ostile Moldovei au iesit infrante in Batalia de la Valea Alba. Poemul ne spune ca mama lui Stefan cel Mare ii refuza intrarea in cetate, sfatuindu-l sa se indrepte spre nordul Moldovei pentru a-si strange o noua armata.

Legata de o sumedenie de evenimente istorice majore care s-au intamplat in special in perioada medievala, Cetatea Neamtului a ramas in zilele noastre unul dintre cele mai fascinante si frumoase obiective turistice din estul Romaniei.

Situata aproape de orasul Targu Neamt, la circa 46 de kilometri de Piatra Neamt, cetatea avea sa fie parte a sistemului de fortificatii moldovenesti pentru aparare impotriva otomanilor. Aceasta s-a dovedit, de-a lungul istoriei, a fi aproape invincibila, ajutata fiind de pozitia favorabila in care a fost ridicata, aproape de cel mai inalt varf al Culmii Plesului, precum si de elementele folosite in constructia structurii sale.

Asezarea strategica de care a avut parte si prezenta in evenimentele importante in istoria Moldovei demonstreaza ca Cetatea Neamtului a fost una dintre cele mai puternice fortificatii ale acestei regiuni din perioada medievala.

Denumirea cetatii provine de la hidronimul “Neamt” pe care il poarta raul ce strabate poalele muntelui, nume ce a fost dat, de asemenea, manastirii situate in apropiere si ulterior judetului.

Istoria cetatii moldovenesti este scrisa chiar la intrare, pe inaltele sale ziduri. Astfel, aflam ca cetatea a fost ridicata in timpul domniei lui Petru Musat, atunci cand statul medieval Moldova a avut parte de o consolidare profunda (1375-1391). In perioada secolului al XV-lea, cetatea a fost fortificata de Stefan cel Mare, care a hotarat inaltarea zidurilor cu aproximativ 7 metri si, totodata, construirea unor creneluri si ferestre inguste prin care cei care apareau fortificatia sa supravegheze si sa atace dusmanii.

Desi a reusit sa faca fata atacurilor otomane, maghiare si poloneze, fortificatia a cazut totusi prada tatarilor. In timp, constructia cetatii a fost refacuta de Ieremia Movila si reamenajata de Vasile Lupu, insa ulterior a fost lasata in paragina, pana in anul 2009 cand, datorita implicarii autoritatilor, aceasta a fost renovata in scop turistic.

Structura Cetatii Neamtului:

In compozitia zidurilor cetatii au fost folosite piatra de rau, piatra de cariera (in special la arcade, piloni, pervazuri si contraforti) si gresie verzuie. Pe latura de nord a complexului, in spatiul dintre cetate si restul platoului, se gaseste un sant cu rol de aparare. Pe latura de est, in trecut se gaseau bucataria, inchisoarea, vistieria si o camara. In vestul complexului se gaseau sala armelor, sala de judecata, o camera de trecere, un dormitor si camera de taina. Pe latura de sud a cetatii erau amenajate o terasa si un lapidarium, iar in centrul cetatii se gasea, la fel ca la toate cetatile medievale, o curte delimitata de mai multe cladiri folosite in diferite scopuri.

Program de vizitare:

Cetatea poate fi vizitata de marti pana duminica. Luni, este inchisa.

In lunile aprilie-septembrie, cetatea este deschisa de la orele 10:00 la 18:00, iar in lunile octombrie-martie, de la 9:00 la 17:00.

Taxa de intrare este de 5 lei pentru adulti si de 3 lei pentru elevi, studenti si militari.

Locuri de cazare in apropiere de Cetatea Neamtului: http://bit.ly/2yQCduQ