Cetatea Histria – un obiectiv must see pe litoral

Cetatea HistriaJudetul Constanta inseamna mare, plaja, soare, distractie, odihna, dar si putina istorie. Daca ajungi pe litoral vara aceasta – si nu se poate sa nu ajungi macar o data, intr-un weekend – ai putea sa te abati din drum pentru maxim doua ore. Atat dureaza sa vizitezi Cetatea Histria, cea mai veche asezare din tara noastra.

De altfel, Histria face parte din rezervatia naturala biologica Delta Dunarii, zona protejata si indelung cercetata de biologi si de specialisti in domeniul protectiei mediului.

Iata mai jos cateva informatii despre Cetatea Histria.

Cetatea greceasca Histria a fost intemeiata in anul 657 i.Hr. pe malul lacului Sinoe de catre colonistii greci din Milet (Asia Mica), ca port la Marea Neagra. A fost prima colonie greaca din vestul Marii Negre. Grecii ii spuneau Dunarii Istros – si de aici, cetatea a primit numele de Istria. Timp de vreo 1300 de ani, cetatea s-a bucurat de o continua dezvoltare – era structurata in doua parti distincte (acropola si asezarea civila), la fel ca multe alte orase antice grecesti, structura care s-a pastrat pana in secolul VII d.Hr., cand orasul a fost abandonat din cauza colmatarii vechiului golf al Marii Negre (laguna Razelm-Sinoe de astazi). Tot in perioada sa de glorie au aparut si primele monede de pe teritoriul Romaniei (intre anii 480-475 i.Hr.), iar numarul locuitorilor Histriei ajunsese la aproape 25.000.

Dupa 1300 de ani de pace, Cetatea Histria a fost distrusa de avaro-slavi (secolul VII d.Hr.), insa a fost reconstruita ulterior.

Mai aproape de zilele noastre, in 1868, cetatea a fost identificata de arheologul francez Ernest Desjardins, dar cercetarile propriu-zise au inceput in 1914, la initiativa lui Vasile Parvan – cel care avea sa o considere, pe buna dreptate, Pompeiul romanesc. Interesant este ca si in ziua de azi, arheologii tot mai descopera cate un artefact in acel sit.

Ce se poate vedea in complexul de la Istria?

In primul rand, merita sa vizitezi intai Muzeul de Arheologie de la Istria (amenajat in 1982 si renovat in 2001), unde ai sa descoperi o multime de basoreliefuri, o colectie impresionanta de amfore si altare vechi de peste 2000 de ani. Ba chiar si o parte din fatada de marmura a templului inchinat “Marelui Zeu”.

In exterior, poti vizita – in locul atat de incarcat de istorie – zidul de aparare al cetatii, prevazut cu turnuri si bastioane, ruinele templelor grecesti foarte bine conservate, cateva strazi pavate, locuinte, mai multe bazilici crestine datand din secolul VI d.Hr., templul Afroditei, templul lui Zeus, forumul, piata, reteaua stradala si chiar cateva conducte de canalizare (da, pe vremea romanilor exista canalizare!)

Muzeul abunda de fragmente ce au apartinut odata coloanelor impunatoare ale cladirilor grecesti, pietre sculptate cu imagini ale zeitatilor grecesti, vase reconstruite, ceramica apartinand celor doua culturi ale zonei (Hamangia si Babadag), bijuterii din os purtate odinioara de femeile din cetate, precum si numeroase instrumente folosite in practicarea diferitelor mestesuguri.

Istoricii spun ca descoperirea bazilicii episcopale (in centrul orasului vechi –  aceasta fiind ultima mare descoperire de la Histria) este foarte importanta, pentru ca asta dovedeste faptul ca in acel secol Histria devenise deja episcopie. Bazilica episcopala din secolul VI este expusa pe peretele din fata fragmentelor templului dedicat “Marelui Zeu”.

Incepand din anul 2007, Cetatea Histria figureaza in Lista Patrimoniului European. Toate aceste descoperiri arheologice sunt bine structurate, astfel ca la parterul Muzeului de Arheologie vei putea vedea o parte din Histria arhaica si elenistica, iar la etaj – o parte din imaginea Histriei dobandita in perioada romana si romana tarzie.

Iata cum ajungi la Cetatea Histria!

Cetatea este amplasata in localitatea Istria din judetul Constanta, la aproape 60 de kilometri de orasul Constanta. Cu masina, poti urma unul din urmatoarele trasee:

  • Pe DJ 226 Constanta – Mamaia – Navodari – Corbu – Sacele – Istria si apoi pe varianta DJ226A spre Cetatea Histria;
  • Pe DN 22 Tulcea – Babadag – Mihai Viteazu si mai departe pe DJ 226 spre Istria, DJ 226A spre Cetatea Histria;
  • Pe DN 22D Braila – Macin – Ciucurova – Slava Rusa, apoi pe DN 22 Baia – Mihai Viteazu, DJ 226 Mihai ViteazuSinoe – Istria si DJ 226A Istria – Cetatea Histria.

Complexul de la Istria este compus din Muzeul Cetatii Histria si ruinele orasului greco-roman. Programul de vizitare a sitului arheologic este 08:00-20:00 pe timp de vara si 09:00-17:00 pe timp de iarna.

Tarife bilet: 15 lei/adulti; 7 lei/copii, studenti.