Cele mai spectaculoase trasee montane din Carpati

Sursa foto: Seqoya/Shutterstock.com

Esti tipul de om caruia ii place sa se refugieze in munti, cu rucsacul in spate, de fiecare data cand are ocazia? Iti plac drumetiile montane salbatice, neprevazute si ascunse de civilizatie? Inseamna ca te intereseaza sa afli care sunt cele mai frumoase trasee montane din Carpatii, muntii nostri maiestuosi care, in vremurile de demult, obisnuiau sa ne fereasca de popoarele cotropitoare. De la un capat la altul, muntii Carpati sunt cuprinsi de peisaje extraordinare, de fauna imbelsugata si de specii de animale care rar mai pot fi vazute in mediul lor natural pe Batranul Continent. Ochi sa ai sa-i admiri si picioare, dar mai ales ambitie, pentru a-i strabate.

Iata asadar care sunt cele mai spectaculoase trasee montane din Carpati:

Cabana Bunloc – Cabana Piatra Mare (traseu ce implica parcurgerea Pesterii de Gheata).

Traseul este marcat cu banda albastra si are o durata medie de parcurgere de 3-4 ore.

Pornind de la Cabana Bunloc, acest traseu incepe pe un drum nemarcat ce are in stanga fanete. La doar 15 minute de mers pe jos vei da de un izvor. In continuare, traseul se desfasoara sub culmile Bunlocului pana cand se intersecteaza cu un drum marcat cu triunghi rosu. Mai departe va trebui sa iti continui calatoria pe un drum lung la poalele Bechiei si Gatului Chivei, insa ai grija! Portiunea aceasta de traseu are si cateva parti dificile, cu trunchiuri de copaci cazute pe poteca. Pentru a ajunge la Pestera de Gheata, partea cea mai interesanta a expeditiei, vei fi nevoit sa urci abruptul calcaros. Acum mai ai putin si poposesti la finalul traseului, la Cabana Piatra Mare.

Oferte bune de cazare in aceasta zona gasesti aici: https://goo.gl/az8oxT

Brasov – Drumul Serpentinelor – Muntele Tampa.

Traseul este marcat cu triunghi rosu si are o durata medie de parcurgere de 1,5 ore.

Cel mai faimos traseu montan din jurul Brasovului este unul destul de simplu de parcurs, insa extrem de frumos in acelasi timp, deoarece ofera o priveliste superba asupra orasului. Traseul incepe de pe valea Brediceanu, situata sub Tampa, urca pe Drumul Serpentinelor si se sfarseste pe Varful Tampa. Se spune ca drumul este format din 25 de serpentine intinse pe circa 3000 de metri de drum, serpentine ce au fost construite in anul 1837. Probabil ca suna usor terifiant acest numar impresionant de serpentine, insa drumul este destul de facil de parcurs, neavand neaparata nevoie de un echipament montan adecvat. Asadar, de pe Aleea Brediceanu se urca 80 de metri pe strada Dobrogeanu Gherea, urmand calea de langa Bastionul Funarilor pana la aleea Filimon Sarbu.

In continuare se parcurg ultimii 150 de metri de asfalt, dupa care se urmeaza drumul pietruit din stanga. Acesta este locul in care incepe celebra portiune cu cele 25 de serpentine. Traseul continua practic pe sub telecabina pana la varful Tampa, unde candva se gasea cetatea Brassovia, care a fost demolata in timpul secolului XV. La finalul expeditiei vei putea absorbi din priviri frumosul oras medieval Brasov, precum si Depresiunea Barsei si crestele Muntilor Baraolt.

Oferte bune de cazare in aceasta zona gasesti aici: https://goo.gl/KofdER

Plaiul Foii – La Table (Piatra Craiului)

Traseul este marcat cu triunghi albastru si are o durata medie de parcurgere de 10-12 ore.

Se spune ca Piatra Craiului are cele mai frumoase si spectaculoase peisaje montane ale Romaniei. Este un loc in care poti surprinde capre negre in mediul lor natural, poti vizita pesteri fascinante si ai ocazia de a admira chei si vai unice, fara asemanare.

In Parcul National Piatra Craiului exista peste 40 de trasee marcate si 7 refugii in care oamenii pot sa se odihneasca in timpul acestor expeditiilor montane. Dintre cele peste 40 de trasee, Plaiul Foii –  La Table este probabil unul dintre cele mai atractive. Traseul porneste la Curmatura Foii, se desfasoara prin Poiana Tamasel, urca in altitudine pe drumul ce duce spre Varful Tamasel, continua in usoare serpentine pe saua Tamasel, urca pe niste creste spectacuoase ale Pietrei Craiului, ajunge la un moment dat la Marele Grohotis, ajunge si la Cerdacul Stanciului, urmand sa coboare pe Valea Urzicii, apoi pe saua Funduri, Poiana Funduri si sfarsind la Table.

Traseul este extrem de dificil, fiind astfel recomandat doar celor antrenati si foarte bine echipati.

Oferte bune de cazare in aceasta zona gasesti aici: https://goo.gl/m4bKud