Cele mai frumoase locuri din judetul Giurgiu

Sursa foto: Porojnicu Stelian

Unul dintre judetele aflate la granita naturala, formata de Dunare, dintre tara noastra si Bulgaria, Giurgiu are cateva locuri si obiective cu adevarat impresionante, ce nu trebuie ratate.

Iata cateva dintre cele mai frumoase locuri din acest judet:

Orasul Giurgiu. Resedinta judetului, orasul Giurgiu a fost fondat in secolul al XIV-lea de catre comerciantii genovezi, care l-au numit dupa sfantul Gheorghe (in italiana, San Giorgio), sfantul protector al Genovei. Aici vei gasi mai multe atractii turistice interesante, printre care Turnul Ceasornicarului din Piata Unirii, monument ce dateaza din anul 1777, pe care il putem vedea si pe stema orasului. Totodata, in Giurgiu poti vizita ruinele Cetatii Giurgiu, ridicata tot de catre comerciantii genovezi intre secolele XIV-XVIII si reconstruita de Mircea cel Batran in vremea in care era domnitor al Tarii Romanesti, precum si Catedrala episcopala Adormirea Maicii Domnului, Muzeul judetean “Teoharie Antonescu”, Biserica Sfantul Nicolae, Capitania Portului Giurgiu, Ateneul “Nicolae Balanescu” si multe altele.

Parcul Natural Comana. Intinsa pe raza mai multor comune din partea sudica a judetului Giurgiu, Rezervatia Naturala Comana a devenit zona protejata din anul 2005, cu scopul de a mentine cat mai bine speciile de plante endemice si fauna locala, printre care se numara popandaul, broasca testoasa de balta, lisita, sticletele, barza alba, barza neagra si tritonul danubian. Ocupand o suprafata de circa 25 de hectare, aceasta rezervatie gazduieste, de cativa ani, si un parc de aventura, unde te poti limba cu barca pe lac, te poti da cu tiroliana sau poti cutreiera drumurile salbatice cu bicicleta.

Conacul Druganescu. Situat foarte aproape de Bucuresti, la doar 30 de kilometri distanta, Conacul Druganescu este, precum Mogosoaia si Potlogi, un exemplu de ctitorie brancoveneasca. Desi este mai putin cunoscut decat celelalte doua palate, acest conac are o arhitectura remarcabila ce dateaza de la inceputul anilor 1720. De-a lungul istoriei sale, conacul a fost achizitionat de printesa Marina Stirbey Brancoveanu, urmand ca intre anii 1965-1967 sa fie reabilitat. In prezent, acesta gazduieste Centrul Pastoral-Cultural “Gavril Druganescu” si poate fi vizitat gratuit, alaturi de Biserica Buna Vestire situata pe acelasi domeniu.

Casa memoriala “Gellu Naum”. Nu departe de Parcul Comana se gaseste locul in care a trait scriitorul, filosoful, poetul, dramaturgul si eseistul Gellu Naum, unul dintre cei mai remarcabili reprezentanti ai suprarealismului in Europa. Pe langa valoarea sa culturala, aceasta casa memoriala are un aspect fascinant, fiind acoperita in intregime de vita de vie salbatica. Interiorul insa este destul de simplu; contine un pat, un scaun, o biblioteca si cateva piese de mobilier vechi de bucatarie in nuante rosii, dupa placul Liggyai Naum, sotia scriitorului. Aici se gasesc, de asemenea, atelierul in care Gellu Naum isi compunea operele si cateva fotografii si daruri oferite de apropiatii sai.

Observatorul Ornitologic Comana. In judetul Giurgiu, iubitorii de natura salbatica vor putea sa se bucure de frumusetea Deltei Neajlovului si de speciile de pasari fascinante ce numai in Delta Dunarii mai pot fi observate, jumatate dintre ele fiind protejate international. Acesta pot fi admirate la Observatorul Ornitologic amplasat langa aleea ce face legatura dintre padure si balta.

Gaseste aici locuri de cazare in Giurgiu!