Cele mai frumoase chei din Romania

Sursa foto: Mostovyi Sergii Igorevich/Shutterstock.com

Romania este o tara in care natura a sculptat o multime de monumente deosebit de frumoase, reusind sa se remarce prin munti foarte inalti, delte, pesteri si chei. Daca vrei sa descoperi salbaticia naturii in cea mai pura forma, unul dintre tururile pe care le poti face este prin cheile sapate in munti de raurile romanesti.

Sunt foarte multe chei impresionante in Carpati, motiv pentru care am ales doar cateva, care merita sa fie bifate cel putin o data in viata.

1. Cheile Bicazului. Situate intre judetele Neamt si Harghita, Cheile Bicazului sunt considerate a fi cele mai spectaculoase din Romania. Cu o lungime de 6 km, acestea flancheaza drumul prin stanci impunatoare si sunt numai bune pentru cei care iubesc escalada. Daca ajungi sa le vizitezi poti sa te abati si spre Lacul Rosu, Pestera Munticelul sau Lacul Izvorul Muntelui, alte monumente naturale deosebit de frumoase din zona. De asemenea, Cheile Bicazului sunt casa pentru o multime de animale si plante deosebite, cum ar fi rasul, capra neagra, ursul brun sau floarea de colt.

2. Canionul 7 scari. Este un defileu sapat in stancile masivului  Piatra Mare. Nu este foarte mare, avand doar 160 de metri lungime, insa este de-a dreptul spectaculos prin inaltime, avand o diferenta de nivel de 58 de metri. Canionul dateaza inca din mezozoic, poate sa fie traversat cu ajutorul celor 7 scari din metal montate in urma cu cateva zeci de ani si este sursa unui numar mare de legende. Pentru cei pasionati de aventura, aici exista cea mai lunga tiroliana din tara.

3. Cheile Bistritei. Le vei gasi in Judetul Valcea, la baza masivului Buila Vanturarita. Acestea se remarca prin faptul ca sunt extrem de inguste, fiind chiar cele mai inguste chei de calcar din Romania. Cei care ajung aici nu vor gasi doar niste chei foarte inguste, ci si o suita de peste 22 de pesteri, cum ar fi Pestera Liliecilor sau Pestera Ursilor.

4. Cheile Turzii. Daca vrei sa te bucuri de o priveliste absolut uluitoare, trebuie sa ajungi la Cheile Turzii. Peretii inalti de pana la 200 de metri sunt coplesitori iar cele zece trasee din care ai de ales iti ofera perspective deosebit de frumoase. Traseele au diverse niveluri de dificultate si sunt amenajate cu poduri de lemn care le fac usor de strabatut. Cheile Turzii sunt usor de accesat din Turda si ofera si alte obiective interesante, cum ar fi Cascada Ciucas, Cheile Borzesti sau Dealul Alb.

5. Cheile Rametului. Sunt niste chei care te invita la aventura. Pentru a le traversa, ai nevoie de cizme si de suficienta energie, pentru ca va trebui sa mergi pe cursul apei sau sa te cateri pe stanci cu ajutorul laturilor sau scarilor metalice. Vei face orice efort cu usurinta insa, in conditiile in care peisajele oferite sunt impresionante. Cheile Rametului se afla in Muntii Trascau, in judetul Alba. Daca ajungi aici, poti parcurge si Drumul Narciselor si poti admira Manastirea Ramet.

6. Cheile Crivadiei. Situate in Parcul Natural Gradistea Muncelului din judetul Hunedoara, sunt unele dintre cele mai spectaculoase chei din tara. Peretii stancosi ai acestora sunt extrem de salbatici iar vegetatia de aici incanta prin florile delicate sau prin brusturii uriasi. Nu poti sa faci traseul fara sa ai cizme serioase de cauciuc, deoarece va trebui sa iti scufunzi picioarele serios in apa. Pe timp de vara, acest lucru va fi cat se poate de placut. Cheile Crivadiei sunt situate intr-un loc de poveste, in care vei gasi toate minunatiile din Tara Hategului, precum si alte monumente naturale: Cheile Banitei, Pestera Gura Oanei sau Turnul Crivadiei.

7. Cazanele Dunarii. Sunt, fara doar si poate, cele mai spectaculoase chei din tara. Acestea despart Romania de Serbia si sunt sapate de Dunare in masivul Ciucarul Mare din Romania si Stirbatul Mare din Serbia. Desi nu sunt atat de inguste cum sunt cheile unui rau, ofera niste peisaje greu de descris in cuvinte. Pentru a te bucura din plin de ele trebuie sa urci pe Varful Ciucaru Mare ( 318 metri). Au de parcurs un traseu usor, iar rasplata este una bogata. Dwe asemenea, aici poti vedea Pestera Veterani, Bustul regelui Decebal sau Tabula Traiana.

Acestea sunt doar cateva dintre zecile de chei sapate de-a lungul timpului de raurile romanesti. Multe dintre ele nu sunt, insa, sub vizorul turistilor. Asta nu inseamna ca nu sunt frumoase. Majoritatea cheilor din Romania impresioneaza prin ceva iar faptul ca nu gasesti informatii online despre ele face surpriza sa fie de-a dreptul uimitoare.