Cele mai frumoase biserici din lemn din Romania

Sursa foto: Baciu/Shutterstock.com

Tara noastra adaposteste in jur de 1440 de biserici din lemn ridicate inainte de 1918, asezaminte monahale care au ocupat, de-a lungul sutelor de ani, un loc important in civilizatia neamului romanesc, reprezentand in anumite perioade singurele surse de cultura.

Lacasuri de cult construite din lemn gasim in toate colturile tarii, insa trebuie sa recunoastem ca cele mai cunoscute sunt cele situate in regiunea Transilvaniei, opt dintre ele (toate din zona Maramuresului) fiind incluse, din anul 1999, in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Iata, in randurile de mai jos, cateva informatii despre cele mai frumoase biserici din lemn din Romania:

Biserica de lemn din Romanesti. Este cel mai cunoscut asezamant monahal facut din lemn din Banat si se gaseste in localitatea Romanesti din judetul Timis. Bisericuta a fost construita in perioada secolului al XVIII-lea si este cunoscuta in toata tara datorita turnului sau de lemn situat deasupra pronaosului ce pastreaza cel mai frumos bulb de inspiratie baroca din vestul Romaniei. Din pacate, structura bisericii din prezent este intr-o stare profunda de degradare, sarpanta acoperisului si peretii acesteia fiind subrezi, iar picturile din interior fiind acoperite cu var.

Locuri de cazare in judetul Timis gasesti aici!

Manastirea Barsana. Situata in localitatea cu acelasi nume, in judetul Maramures, Manastirea Barsana este una dintre cele mai frumoase biserici din lemn din tara si o atractie turistica ce nu trebuie ratata. Aceasta a fost construita in perioada secolului al XVI-lea de catre domnii Dragosesti si a fost folosita in scopuri monahale pana in anul 1791, cand a fost desfiintata. Din anul 1993, manastirea a fost reinfiintata, la realizarea intregului ansamblu lucrand mesterii din Barsana, care au folosit ca sursa de inspiratie traditia locala. Toate cladirile din complex sunt facute din lemn de stejar si pietre de rau, asigurandu-se astfel continuitatea artei cioplirii si imbinarii lemnului.

Locuri de cazare in judetul Maramures gasesti aici!

Biserica de lemn din Fildu de Sus. Reprezentativa pentru judetul Salaj, biserica de lemn din localitatea Fildu de Sus este faimoasa pentru coiful sau foarte ascutit ce se gaseste deasupra acoperisului, dar si pentru pictura murala de inspiratie populara. Construita in anul 1727, biserica a avut parte de cateva extinderi in perioada secolului al XIX-lea, iar in prezent se gaseste pe lista monumentelor nationale protejate.

Locuri de cazare in judetul Salaj gasesti aici!

Biserica de lemn din Bradet. Biserica dateaza din anul 1733, este situata in judetul Bihor si reprezinta una dintre cele mai importante structuri arhitecturale sacre din lemn din intreaga regiune a Transilvaniei. Un aspect aparte al structurii, pe care rar il mai intalnim la bisericile din regiune, este absida decrosata ce se termina la rasarit in muchie. De remarcat, de asemenea, barnele orizontale ce se imbina intr-un sistem de cresturi complicate, dar si turnul interesant al bisericii, inalt de 22 de metri.

Locuri de cazare in judetul Bihor gasesti aici!

Biserica de lemn din Ionesti. Este cea mai cunoscuta biserica din lemn de pe teritoriul judetului Arad si dateaza din 1730, cand a luat locul unei alte biserici mai vechi ce avea sa fie construita in anul 1460. Actuala bisericuta iese in evidenta datorita picturilor sale murale realizate la mijlocul secolului al XIX-lea de catre un mester din localitate, care insa se afla, in prezent, intr-o stare avansata de degradare.

Cu toate acestea, structura bisericii este inca destul de solida, dar acoperisul original, din sindrila, a fost inlocuit cu unul din tigla. Locuri de cazare in judetul Arad gasesti aici!