Cele mai cunoscute pesteri din Muntii Apuseni

Pesteri din Muntii Apuseni - Pestera UrsilorIn Romania exista peste 12.000 de pesteri inventariate si cartografiate. Speologii spun ca ar putea exista mult mai multe, insa chiar si asa, Romania este plasata pe locul doi in Europa in ceea ce priveste numarul de pesteri. E greu sa spui care dintre ele este cea mai frumoasa – toate sunt fascinante, iar unele dintre ele ofera niste labirinturi subterane deosebite. Cum vremea este inca foarte frumoasa, iar un circuit al celor mai frumoase pesteri din Muntii Apuseni poate fi o idee de week-end, iti aratam mai jos care sunt acele pesteri pe care nu ar trebui sa le ratezi.

Pestera Ursilor

Cu siguranta ai auzit de ea, si daca nu ai vizitat-o pana acum, iata ce ai pierdut. Este una din cele peste 1500 de pesteri ale Parcului National Apuseni, insa frumusetea unica a speleotermelor si a formatiunilor sale calcaroase a “scos-o in fata” celorlalte. Nu ar trebui sa-ti refuzi placerea de a-i admira bijuteriile naturale create de natura de-a lungul a milioane de ani ori de cate ori ti se iveste ocazia. Este cea mai cunoscuta pestera din Romania si a fost descoperita intamplator in anul 1975.

Dupa studiile si cercetarile care au durat cativa ani, pestera a fost deschisa publicului si inclusa in circuitul turistic. Se intampla in 1980. Si daca te intrebi probabil de ce se numeste asa, sa stii ca a capatat acest nume datorita numeroaselor fosile de urs descoperite in interiorul cavernei, provenite de la animalele care se adaposteau in pestera in urma cu 15.000 de ani.

Pestera Ursilor este localizata in localitatea Chiscau din judetul Bihor.

Pestera Scarisoara

O alta caverna renumita din Muntii Apuseni este Scarisoara, una dintre cele mai vechi pesteri cu gheata din tara, desi nu se cunoaste cu exactitate data la care a fost descoperita. Ceea ce se stie insa exact este volumul de gheata din interiorul sau, care atinge 75.000 de metri cubi – de aceea i se mai spune si Ghetarul de la Scarisoara. Daca vrei sa o vizitezi, va trebui sa cobori pe o scara metalica, pana in Sala Mare: are 108 metri lungime si 78 metri latime.

Trebuie sa stii ca pestera dispune de mai multe “incaperi”, insa doar oamenii de stiinta au acces la ele, pentru ca avenul pesterii ofera inca botanistilor si speologilor mult materia de cercetare; este vorba despre salile Rezervatia Mare, Biserica, Rezervatia Mica si Galeria Coman, cu flora bogata. Interesant e ca cercetatorii au descoperit in gheata pesterii un schelet de Rupicapra, aproape intreg. Daca vrei sa o vizitezi, ia-ti si ceva haine groase, pentru ca in interior, temperatura medie nu depaseste un grad Celsius. Pestera este localizata pe raza comunei Garda de Sus, judetul Alba.

Pestera Cetatile Ponorului

Pestera face parte din complexul carstic de la Cetatile Ponorului, situate pe platoul Padis din Muntii Bihorului, foarte aproape de statiunea turistica Arieseni. Pestera este supranumita Everestul Speologiei Romanesti – de la exterior, arata precum o stanca asemanatoare cu ruinele unei vechi cetati de piatra. La intrare, dispune de un portal de 70 metri inaltime si 30 de metri latime, despre care se spune ca este cel mai mare din aceasta parte a Europei. Ca sa poti vizita Pestera Cetatile Ponorului in deplina siguranta, ai nevoie de incaltari aderente si de o casca cu lanterna. Si obligatoriu, sa nu te abati de la traseul marcat.

Pont: Cand vizitezi Pestera Cetatile Ponorului fa-ti timp si pentru cateva clipe de relaxare pe Valea Ariesului sau chiar pentru un week-end intreg.

Pestera Huda lui Papara

Este una dintre cele mai frumoase pesteri din Muntii Apuseni, care te fascineaza inca de la intrare. Accesul se face printr-un portal de circa 40 de metri inaltime si doar 6 metri latime la baza. “Sala Minunilor” are peste 100 de metri inaltime si este deosebita datorita stalactitelor imense care o decoreaza – unele ajung la aproape 8 metri inaltime.

De obicei, atunci cand se descopera un loc fascinant, oamenilor le place sa brodeze in jurul sau povesti sau legende, iar Pestera Huda lui Papara nu face exceptie. Se spune despre ea ca ar putea fi pestera din muntele Kogaionon, unde s-a retras Zamolxes (unul dintre marii profeti) vreme de patru ani. Asa povestesc localnicii din comuna Salciua de Jos, vatra pesterii, aflata undeva la jumatatea drumului dintre Turda si Campeni.

Pestera Meziad

Fiecare turist care ajunge la Pestera Meziad din Muntii Apuseni este fermecat de dimensiunile impresionante ale pesterii – numai portalul are 16 m inaltime si 10 m latime. Pe masura ce incepi sa-i cunosti maruntaiele, vei observa ca nu esti singurul vizitator: orificiile cavernei sunt inchiriate de coloniile de lilieci aciuite in adancul ei.

Este o pestera foarte veche (s-au gasit urme din paleolitic si neolitic) si a fost locuita de Homo sapiens si ursii de caverna. Cu toate acestea, prima mentiune despre ea a aparut intr-un tratat de geografie publicat in 1863, fiind de altfel unul dintre cele mai vechi obiective turistice din tara. Daca vrei sa o vizitezi si timpul iti permite sa te cazezi macar o noapte la pensiunile din zona Beius, in apropierea careia se afla Pestera Meziad, tine minte ca poti sa te distrezi coborand cu tiroliana peste pestera.