Cluj – ce sa vizitezi in 2 zile

Cluj NapocaCluj Napoca este capitala istorica a Transilvaniei, iar calatorul care alege sa petreaca un weekend in oras are cu siguranta ce vedea si va dori sa revina. Clujul are tot ceea ce un oras modern ar trebui sa aiba, atmosfera, energie si o legatura cu trecutul puternica si imposibil de retezat in mijlocul modernizarii rapide. Zona este una in care istoria, cultura, atmosfera exceptionala si ospitalitatea localnicilor ramane mult timp in inima si gandurile calatorilor.

Ziua 1 in Cluj

Clujul este unul dintre putinele orase ale tarii in care se fac eforturi considerabile pentru a incuraja biciclistii in defavoarea traficului rutier. Turistilor li se recomanda sa isi lase masina la intrarea in oras sau in parcarea hotelului ori a pensiunii alese pentru cazare si sa opteze pentru un tur al orasului pe bicicleta, o experienta unica si perfecta pentru o scurta vacanta, in mod special daca vremea este buna. In Cluj exista numeroase optiuni de inchiriere a bicicletelor, inclusiv cateva servicii gratuite.

Piata Unirii

Turistului abia ajuns in oras i se recomanda o oprire direct in piata centrala a acestuia, punctul zero al municipiului. Aici se simte cel mai bine atmosfera medievala a orasului, comuna celor mai multe puncte de interes turistic de pe harta Transilvaniei. Atmosfera exceptionala si spatiul deschis perfect pentru plimbare sunt doar cateva dintre trasaturile pietei, dar aceasta iese in evidenta in primul rand prin marime, fiind cea mai mare piata medievala din intreaga Europa Centrala si de Sud Est.

In prezent, piata a devenit centrul financiar al orasului, aici aflandu-se reprezentante ale unor marci de prestigiu precum Steilmann, United Colors of Benetton si multe altele, perfecte pentru cei ce prefera sa imbine vacantele si cu cateva ore petrecute la cumparaturi.

Biserica Sfantul Mihail si Statuia lui Matei Corvin

In Piata se afla doua dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale orasului, Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail si grupul statuar ce il prezinta pe Matei Corvin ecvestru.

Unul dintre cele mai mari edificii de cult din intreaga tara, Biserica Sfantul Mihail este construita in stil gotic si se ridica la 80 de metri inaltime, fiind intrecuta doar de Catedrala Ortodoxa din Timisoara.

Interiorul bisericii este de tip sala inalta, cu blazonul Sfantului Mihail si stema Imperiului Roman chiar deasupra intrarii. In coltul de sud-vest al edificiului se afla superba capela Schleunig dedicata Arhanghelului Mihail.

In fata bisericii este ridicat ansamblul monumental Matia Corvin (Matei Corvin) ce il prezinta pe regele ecvestru si cei 4 generali ai sai. Statuia este veche de peste un secol si detine o serie de premii pentru sculptura, inclusiv unul obtinut la Paris.

Parcul Central

Aflat nu departe de Primaria Municipiului, o locatie ce merita si ea vizitata, parcul Central Simion Barnutiu este principalul spatiu verde din oras. Vechi de aproape 200 de ani, parcul este o oaza verde in care agitatia orasului modern este lasata departe in favoare linistii si relaxarii. In parc se ridica si Cazinoul Central din Cluj, o cladire extraordinar de frumoasa ce poate fi admirata inclusiv de cei care nu au o pasiune pentru jocurile de noroc.

Tot in apropiere se afla cele mai diverse optiuni de cazare centrale, excelente pentru a putea vizita toate punctele de interes din oras. Grand Hotel Cluj Napoca si City Plaza Hotel, doua dintre cele mai cunoscute hoteluri din Cluj Napoca, se afla la doar cateva sute de metri de aceasta locatie.

Ziua 2 in Cluj

Cetatuia

Ziua a doua in oras poate incepe cu o scurta incursiune in istoria bogata a locurilor. Cetatuia, aflata pe malul stang al Somesului, dateaza din secolul al XVIII-lea si se pastreaza astazi doar sub forma catorva ziduri, porti si turnuri. Situata in parcul Cetatuii, atmosfera din jurul acesteia este una de reverie, iar pentru iubitorul de istorie aceasta locatie readuce orasul medieval la viata.

Gradina Botanica

Una dintre cele mai mari si bogate gradini botanice din tara se afla in Cluj, unde terenul de circa 14 hectare cuprinde peste 10.000 de specii de plante intr-un complex de 6 sere. Exista in interiorul gradinii si o sectiune dedicata special plantelor specifice vechiului oras roman Napoca. Pretul intrarii este de 5 lei iar programul de vizitare pe timp de vara (15 mai – 15 septembrie) este intre 9:00 – 18:00, iar pe timp de iarna (16 sept – 14 mai) 9:00 – 17:00.

Turnul Tesatorilor

Situat pe strada Szappany, Turnul Tesatorilor cunoscut si ca Turnul Pompierilor a fost construit in anul 1547 si gazduieste astazi un restaurant cu acoperis de sticla si Muzeul Pompierilor.

Bastionul Croitorilor

O alta bucata de istorie a orasului, Bastionul Croitorilor aflat pe strada Baba Novac in apropierea Parcului Operei sta pe locul in care in secolul XIII se intindea o fortificatie de aproximativ 7 hectare cu o latura pe raul Somes. Bastionul isi ia numele de la breasla de care a fost intretinut si pazit, breasla croitorilor, pastrandu-se in stare excelenta chiar si pana astazi. In anul 1975 s-a ridicat o statuie memoriala in cinstea lui Baba Novac, tras in teapa in anul 1601 in aceasta locatie.

Muzeul de Farmacie

O destinatie inedita din oras este Muzeul Farmaciei ce sarbatoreste numeroasele generatii de farmacisti ce si-au lasat amprenta asupra orasului. Construit in secolul XV, muzeul gazduieste astazi o expozitie de peste 3.000 de exponate ce includ retete, sigilii, prese, cantare, recipiente si instrumente farmaceutice medievale alaturi de un laborator in pivnita. Muzeul de Farmacie poate fi vizitat de marti pana duminica intre orele 10:00 si 16:00 pe toata perioada anului.