Ce sa vizitam in Parcul Natural Lunca Muresului – judetul Arad?

Parcul Natural Lunca MuresuluiParcul Natural Lunca Muresului, arie protejata pentru peisaj si biodiversitate este situat limitrof zonei orasului Arad al carui centru se afla la doar 4 km de granita parcului natural. Aceasta zona de lunca unica in tara prin frumusetea naturala si grija pe care administratorii de aici o acorda protejarii celor peste 200 de specii de pasari si numeroaselor specii unice de plante rare au transformat Lunca Muresului intr-un loc de refugiu pentru natura mereu amenintata de modernizarea rapida. La doar cativa kilometri de orasul resedinta de judet se intinde o oaza naturala de liniste unde omul dovedeste ca poate proteja si coexista cu natura iar rezultatul este un colt de rai.

Despre Parcul Natural Lunca Muresului

Parcul se afla in vestul tarii si se intinde pe teritoriul a doua judete: Arad si Timis, latura sa de est fiind in imediata apropiere a orasului Arad.

Parcul are o suprafata totala de aproximativ 17.500 de hectare si este partial zona inundabila pe cursul raului Mures, inundatiile controlate efectuandu-se o data la 3 ani.

Ecosistemul tipic acestei zone de lunca ce combina apele statatoare si apele curgatoare este imbogatit de paduri aluviale, salcii si plopi dar si zone de campie ideale pentru cuibarire ce favorizeaza inmultirea unui numar de peste 200 de specii de pasari ce traiesc in aceasta zona protejata la nivel international.

Suprafata rezervatiei naturale de la Lunca Muresului a fost initial de sub 100 de hectare si situata in zona Prundul Mare, zona declarata protejata in 1970 cand in urma unor studii efectuate de un grup de experti s-a ajuns la concluzia ca populatia de starci cenusii din zona trebuie ocrotita.

18 ani mai tarziu, in 1988 zona de rezervatie a fost marita de peste 10 ori, ajungand sa atinga 12.000 de hectare declarate drept zona de importanta avifaunistica.

Sub forma in care este el cunoscut astazi, Parcul Natural Lunca Muresului exista din anul 2005 cand a fost declarat de catre autoritati arie protejata pentru intreaga suprafata de 17.500 de hectare.

Parcul Natural Lunca Muresului este una dintre cele patru zone din Romania incluse pe Lista Ramsar a zonelor Umede de Importanta Internationala si atrage in momentul actual turisti de pe intregul continent.

Lunca Muresului – o oaza a biodiversitatii

Lunca Muresului, o zona de o frumusete cum se intalnesc putine pe intreg continentul este un paradis al biodiversitatii intr-o zona relativ restransa. Numarul imens de specii protejate de plante si cele peste 200 de specii de pasari care aleg parcul ca zona de cuibarit cresc valoarea stiintifica a acestei zone care este in momentul actual protejata prin numeroase tratate interne si internationale.

Administrarea parcului se concentreaza pe conservare si protejare mai degraba decat pe dezvoltare, considerand ca intocmai aria restransa a parcului este in parte responsabila pentru bogatia biodiversitatii de aici.

In rezervatie exista peste 1000 de specii si subspecii de lemnoase si ierboase dintre care un numar mare de plante din Lista Rosie a Speciilor Vulnerabile si Rare din Romania.

Printre mamiferele ce pot fi observate in parc se numara cerbul, mistretul, vidra, vulpea si popandaul.

In apele curgatoare si statatoare din rezervatie traiesc peste 50 de specii de peste, facand din aceasta zona una dintre cele mai bogate zone pe segmentul unui rau din Romania.

Se asteapta ca turistii sa inteleaga importanta acestei zone si sa o trateze cu atentie, reverente si respectul care i se cuvine.

Cazare in zona

Turistii care doresc sa petreaca o vacanta inconjurati de multa liniste, intr-un loc in care natura este inca stapana, Parcul National Lunca Muresului dispune de locuri de cazare in cadrul Centrului de Vizitare Ceala, Punctului de informare Pecica si al Punctului de Informare Cenad.

Cele 40 de locuri de cazare puse la dispozitia turistilor au preturi ideale pentru orice buget si se prezinta sub forma unor camere moderne, curate, mobilate auster dar cu gust.

Unele camere dispun inclusiv de televizoare, iar pretul pentru persoana se invarte in jurul sumei de 50 de lei pe noapte.

Centrul de Vizitare ofera inclusiv facilitati precum o sala de conferinta, echipamente pentru traducere sau inchirierea unui laborator.

Cei ce doresc sa se cazeze in oras in conditii mai moderne pot oricand alege una din unitatile de cazare din Arad.

La plimbare prin Lunca Muresului

Cei mai multi turisti se bucura de superba zona a ariei protejate la pas, cu aparatele de fotografiat dupa gat insa modul ideal de a petrece timpul in rezervatie este cu barca pe apele raului.

Se pot inchiria diverse tipuri de ambarcatiuni la diverse preturi in functie de pachetul turistic ales.

In principal preturile se calculeaza pe ora, iar turistii care doresc sa se plimbe cu barca pe apele Muresului trebuie sa plateasca sume cuprinse intre 9 si 79 de lei.

  • Inchiriere canoe – 9 lei/ora, 59 lei/zi
  • Inchiriere caiac – 9 lei/ora, 39 lei/zi
  • Inchiriere barca cu motor – 79 lei/ora

Cei care prefera sa ramana pe uscat pot face trasee si cu biciclete care pot fi de asemenea inchiriate de la punctele de informare din rezervatie.

  • Inchiriere bicicleta – 3 lei/ora, 15 lei/zi

Parcul National Lunca Muresului organizeaza inclusiv trasee ghidate prin rezervatie la pretul de 17 lei/persoana si pune la dispozitie servicii de transport persoane cu masina pentru 2.5 lei/km sau cu microbuzul pentru 3 lei/km.