Ce sa vizitam in Zalau si imprejurimi

ZalauVechiul targ de odinioara dezvoltat la mica distanta de ansamblul roman Porolissum de pe vremea imparatului Adrian pastreaza si astazi o parte din vestigiile sale istorice. Scoase la lumina in preajma festivalurilor istorice, atractiile turistice ale orasului Zalau merita sa intre in atentia celor care il viziteaza sau il tranziteaza la un moment dat. Mai cu seama ca orasul se afla intr-o zona domoala, de deal, fara inaltimi semete, dar cu un aer usor romantic. Indrazneste sa pasesti in Zalau si-ai sa remarci frumusetea caselor uitate de vreme, a lacasurilor de cult si a celor cateva muzee aflate pe teritoriul sau.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului
Ai sa o gasesti imediat, pentru ca este amplasata chiar in centrul orasului, in Piata 1 Decembrie 1918. Catedrala a fost construita intre anii 1930 si 1932, in mare parte cu sprijinul localnicilor greco-catolici si cu implicarea sustinuta a lui Iuliu Maniu, la acea vreme prim-ministru al Romaniei. Terenul pe care s-a construit a fost donat municipalitatii de catre Banca Silvania din Simleul Silvaniei.

Statuia si conacul Wesselényi
Grupul statuar reprezentandu-l pe unul dintre taranii care si-au exprimat recunostinta fata de baronul Wesselényi Miklós pentru abolirea iobagiei poarta cu el o mica istorioara. Statuia reprezentativa pentru Revolutia de la 1848 a fost realizata in bronz de artistul plastic Fadrusz Janos si dezvelita pe 18 septembrie 1902, cu ocazia implinirii unui mileniu de la coborarea celor sapte triburi maghiare in Campia Panonica. Dupa 30 de ani de la dezvelire, statuia a fost contestata si mutata (in 1935) in incinta penitenciarului din Zalau. Dupa dictatul de la Viena, statuia a fost reamplasata pe locul ei initial, insa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, statuia a devenit dintr-o data un “inamic de clasa” – drept pentru care a fost imprejmuita de un gard rosu.

La cativa kilometri est de Zalau, in satul Hodod, poti sa vizitezi Conacul familiei Wesselényi, construit intre anii 1736 si 1776. Desi astazi este aproape o ruina, conacul-cetate are o importanta arhitecturala foarte mare, fiind printre primele conace construite in stil baroc din Transilvania. Iar daca esti curios sa vezi cum arata emblema familiei Wesselényi, ce reprezinta o sirena si o lebada, atunci trebuie sa vizitezi biserica reformata maghiara din varful dealului.

Castrul roman Porolissum
Istoricii spun ca ansamblul arheologic de la Porolissum este cel mai nordic bastion roman din provincia Dacia. Muzeul in aer liber situat in satul Moigrad (comuna Mirsid, judetul Salaj) este unic in tara si foarte bine conservat. Initial a fost construit din lemn, insa ulterior a fost marit si reconstruit din piatra; sapaturile arheologice incepute in anul 1970 au scos la lumina turnuri de aparare, bai publice, un amfiteatru, locuinte si drumuri de piatra.

Exista doua festivaluri organizate in decursul anului in jurul acestui castru roman: Porolissum Music Fest si Porolissum Fest, in timpul carora au loc parade cu costume istorice si demonstratii de lupta.

Gradina Zmeilor
In apropierea satului Galgau Almasului din judetul Salaj se afla Gradina Zmeilor, o arie naturala protejata, in care vei vedea cateva stanci sculptate de natura asemanatoare meteorelor grecesti. Bineinteles, stancile cu forme ciudate au fost botezate de catre localnici, asa ca ai ocazia sa vezi cu ochii tai cum arata Zmeul sau Zmeoaica, Fata Catanei sau Calugarii. Gradina Zmeilor este una dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din Transilvania.

Gradina Botanica din Jibou
Tot in imprejurimile orasului Zalau, poti vizita Gradina Botanica “Vasile Fati” din Jibou, una dintre atractiile turistice importante ale judetului. Acvariile cu pesti exotici, gradina japoneza amenajata la standarde internationale si parcul zoologic cu porci mistreti si caprioare atrag cei mai multi turisti.

Bisericile de lemn
Exista, de asemenea, cateva biserici de lemn foarte frumoase in judetul Salaj: “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Sanmihaiu Almasului, biserica de lemn “Pogorarea Duhului Sfant” din Fildu de Sus (una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Salaj, situata in varful unui deal si avand o pictura veche foarte bine conservata) si ansamblul monahal de la Stramba. Biserica de lemn de la Stramba este declarata monument istoric si adaposteste icoana facatoare de minuni intitulata “Dulcele Sarut”.

Unde poti sa te cazezi

Vila Vlad***, Zalau
Situata la poalele Muntilor Meses, pensiunea de 3* se afla la intrarea in oras, venind dinspre Cluj-Napoca, intr-o zona rezidentiala. Complexul hotelier este amplasat la marginea padurii, intr-un decor pitoresc. Cele cinci camere sunt dotate cu mobilier de lemn masiv, fotolii de piele, baie proprie cu dus si toate cosmeticele necesare.
Tarif: 175 de lei camera dubla/noapte, cu mic dejun

Hotel Royal***, Zalau
Locatia este situata la doar trei minute de centrul orasului, intr-o zona linistita, fara trafic, si ofera cazare, restaurant, crama, pub si terasa. Decorat in stil clasic, hotelul dispune de mobilier creat la comanda in stilul inceputului de secol XX, oferindu-le turistilor un ambient cald si linistitor.
Capacitatea de cazare a hotelului este de patruzeci de locuri in camere cu pat de o persoana sau dublu si in apartamente. Toate camerele au televizor, telefon, acces la internet si baie proprie.
Tarif: 140 de lei camera dubla/noapte, fara mic dejun