Ce sa vizitam in Covasna intr-un weekend?

Mocanita din CovasnaCovasna. Un oras cu o atmosfera linistita si un rau (Covasna) care-l strabate de la un capat la altul. Un oras important in Tinutul Secuiesc, care a adunat in jurul sau cateva comori ce merita sa fie redescoperite. Poti sa-l vizitezi intr-un weekend de vara, desi anotimpul rece nu-l face cu nimic mai prejos – in judetul Covasna exista cateva partii de schi amenajate si mai putin aglomerate decat cele de pe Valea Prahovei.

Este o varianta ce poate fi luata in calcul de bucuresteni, pentru ca distanta pana in Covasna pe traseul Bucuresti – Targoviste – culoarul Rucar-Bran – Brasov – Covasna este de numai 225 km . Mai ales ca pe drum poti face un popas la Cheile Dambovicioarei sau la Cetatea Rasnov.
Ce poti sa vizitezi intr-un weekend in Covasna? Iata cateva sugestii:

Baile Balvanyos

Statiunea balneoclimaterica Baile Balvanyos este recunoscuta pentru izvoarele sale minerale si emanatiile post-vulcanice sub forma de mofete. Compozitia chimica a izvoarelor este indicata in tratamentele anumitor afectiuni stomacale si intestinale, iar mofetele sunt adevarate “guri de oxigen” pentru cei cu probleme cardio sau vasculare.

Micuta localitate poate parea izolata la prima vedere, insa cei care au vizitat-o stiu ca acolo gasesc o adevarata oaza de liniste si de verdeata. Padurile din jurul statiunii, cu potecile intortocheate care duc spre mofete, ofera turistilor mediul ideal pentru drumetii. Mai ales ca in zona sunt cel putin trei pesteri frumoase: Gyilkos, Begyenko si Pucioasa.

Plimbare cu mocanita

Ce poate fi mai frumos decat o plimbare cu mocanita? Covasna are, la fel ca alte zone din Transilvania sau Maramures (Valea Vaserului, Abrud, Lechita), propria sa mocanita. Circula pe doua trasee: Clermont – Cetatea Zanelor si Clermont – Siclau (Planul Inclinat, cum ii spun localnicii). Planul Inclinat din Valea Zanelor este un monument tehnic unic in Europa, iar constructia a fost inceputa la 1886 de inginerul Emil Lux si terminata de baronul Groedel in 1889. Interesant este ca acest plan inclinat folosea forta gravitationala ca sa transporte vagoane cu lemne, fara nicio alta sursa de energie.

Monumentele istorice de la Ozun

Toate localitatile din Covasna sunt foarte vechi, devenind astazi adevarate monumente istorice, de arta populara si valoare religioasa. Localitatea Ozun, amplasata pe malul drept al Raului Negru, a fost atestata documentar pentru prima data in 1332, sub numele de “Sacerdos de Wzom”.

Ozun este plin de istorie si asta se vede in primul rand in numarul mare de monumente istorice, intrate astazi in circuitul turistic. Amintim aici doar cateva: biserica reformata din secolul XV (aflata in centrul localitatii), cetatea – ramasa fara turnul portii dupa cutremurul de la 1802, in locul caruia a fost construit un turn de clopot cu cupola in forma de ceapa (1844), biserica romano-catolica, obeliscul ridicat in memoria martirilor celui de-al Doilea Razboi Mondial si multe conace considerate monumente de arta (castelul Beldi-Mikes, conacul Ujvarossy-Agoston, conacul Temesvary, conacul Punkosti – in care functioneaza biblioteca „Erdelyi Lajos”).

Vulcanul Balta Dracului

Este un alt monument al naturii amplasat chiar in centrul orasului Covasna. Vulcanul este inactiv, nu a mai erupt din 1984, fiind de fapt o ramasita a unei eruptii vulcanice de noroi si gaze (oxizi de carbon si sulf). Puritatea de dioxid de carbon din gazele emanate de acest vulcan, sub forma de mofete, atinge 98%.

Declarata monument al naturii, Balta Dracului a fost deschisa publicului in 1881 sub numele de “Pokolsar Furdointezet”, fiind folosita initial pentru tratament; astazi reprezinta simbolul orasului, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice ale sale.

Valea Zanelor

Asa cum sugereaza si numele, Valea Zanelor este o zona deosebita, de poveste. Marginit de paduri, arealul cuprinde Planul Inclinat (acel element tehnic unicat in Europa), Siclaul si cascada de sub Siclau (nu foarte inalta, dar spectaculoasa). In fiecare an, in luna iulie, in Valea Zanelor se organizeaza Nedeia Mocaneasca – o celebra sarbatoare locala.

Cetatea Miske

Spuneam mai devreme ca in Covasna exista multa cetati si conace istorice care merita vizitate cel putin o data in viata. La fel este si Cetatea Miske. Este amplasata in padurea Miske, nu prea departe de centrul orasului Covasna, intr-un cadru de poveste. Lipsa informatiilor legate de anul constructiei sau alte detalii “lumesti” contribuie pe deplin la aura misterioasa din jurul cetatii. Cu toate acestea, exista o legenda locala, potrivit careia in aceasta cetate ar fi locuit Ileana Cosanzeana. In beciuri ar fi fost ascunsa averea, pazita de un cocos care dormea o data la sapte ani; atunci se deschideau niste porti secrete, iar averea putea fi vazuta de cei care se aflau prin preajma cetatii.

Cauti cazare? Intra aici!