Ce sa facem un weekend in Miercurea Ciuc?

Castelul MikoCe poti sa faci un week-end intreg in municipiul Miercurea Ciuc, cel mai mare oras din judetul Harghita? Depinde de ce iti doresti, pentru ca in acest oras cu putin peste 40.000 de locuitori ai cu ce sa-ti umpli timpul liber si chiar o mini-vacanta. Poti sa vizitezi o multime de obiective interesante (castele, biserici si case memoriale) sau sa te plimbi hai-hui printr-un oras care are cu ce se mandri. Iti oferim si cateva sugestii de cazare, pentru ca toata organizarea excursiei tale sa mearga snur. Sa le luam pe rand!

Ce poti sa vizitezi

Strazi incarcate de istorie
In primul rand, daca ajungi in Miercurea Ciuc, este lesne de inteles ca iti vei dedica o zi numai pentru a te plimba prin centrul orasului si mai ales pe strada Petofi Sándor, cea mai cunoscuta artera din oras. Este o strada cu multe cladiri-monument, una mai frumoasa decat alta.

Nu rata cladirea Vigadó, amplasata la intersectia strazii Petofi Sándor si Körösi Csoma Sándor – are o arhitectura secesionista din anul 1904 si a avut multe functii de-a lungul vremii: a fost cinema, banca sau centru editorial de calcul.

Pe aceeasi strada veti intalni Capela Sfantul Iosif si parohia reformata: capela a fost construita in 1860, initial cu functie de hotel, si ulterior, in 1887, cladirea a fost cumparata de biserica reformata. Alte cladiri-monument din perioada secesionista sunt Scoala Populara de Arta si Scoala Generala Petofi Sándor (fost gimnaziu de fete, in 1891) – ambele aflate pe aceeasi artera importanta din Miercurea-Ciuc.

Castelul Miko
Muzeul Secuiesc al Ciucului este amenajat in Castelul Miko, cea mai veche cladire a orasului Miercurea-Ciuc. A fost construita incepand cu anul 1611 de catre un consilier al principelui Gabriel Bethlen, Ferenc Hidvegi Miko. Castelul a fost incendiat de tatari 50 de ani mai tarziu, si reconstruit apoi de generalul austriac Stephan Steinville. Ulterior, castelul Miko a fost folosit de armata (trupele imperiale, revolutionari din secuime) pana spre mijlocul secolului XX, cand a devenit muzeu.

Biserica Milenara
Este o biserica noua, construita in anul 2003, in stil baroc, dupa proiectul arhitectului Makovecz Imre. Interesante sunt cele cinci cruci construite pe fiecare parte a bisericii (“amanunt” care-ti va atrage atentia inca din prima clipa) si care aminteste de istoria de zece secole a poporului ungar crestin. Toate crucile sunt amplasate deasupra portilor de intrare. Impresionanta este si cupola de sticla, care lumineaza intreaga biserica, precum si altarul ei simbolizandu-l pe Hristos.

Biserica din Sumuleu Ciuc
In biserica de la Sumuleu (un cartier al municipiului Miercurea-Ciuc), construita in secolul XIX, exista o orga ce dateaza din anul 1931. Este considerata piesa de rezistenta a lacasului de cult si a fost construita pe baza proiectului lui Geyer Jozsef din Timisoara. Orga are 2824 de tuburi, 41 de variante solo si trei manuale.

Unde poti sa te cazezi

Siesta Panzió Csíkszereda
“Gurile rele” spun ca este cel mai bun loc de odihna din oras. Pensiunea este amplasata la numai 200 de metri de centrul Miercurea-Ciuc, intr-o zona linistita. Minunata strada Petofi Sándor, incarcata de istorie, magazine, restaurante si terase, este la cateva minute de mers pe jos. Pensiunea dispune de cinci camere mobilate pretentios dar confortabile, care denota o atmosfera prietenoasa si calduroasa. Una dintre baile camerei are jacuzzi, in vreme ce toate spatiile de cazare sunt dotate cu baie proprie, TV si canale prin cablu, radio, minibar, acces la internet.
Tarif*: 90 lei camera dubla/noapte (fara masa)

Hotel Merkur**
Tot aproape de centrul orasului si de principalele obiective turistice este si hotelul Merkur, din Miercurea-Ciuc. De asemenea, Autogara si gara sunt si ele aproape de locatie. Fiecare camera are mobilier modern si dispune de baie proprie cu cadita, TV canale prin cablu, internet WiFi gratuit. Spatiul de cazare din camere poate fi completat cu paturi suplimentare, iar restaurantul ofera specialitati culinare locale, bauturi locale (bere Ciuc sau palinca de prune).
Tarif: 95 de lei camera dubla/noapte (fara masa)

Csillag Motel Csíkszereda
Motelul Csillag este amplasat la 2 km de centrul orasului Miercurea-Ciuc, spre iesire, pe DN 12, in Jigodin. Locatia este foarte potrivita pentru cei care nu doresc sa stea doar in oras, ci vor sa viziteze si imprejurimile. In plus, amplasarea este excelenta pentru anotimpul rece, pentru ca se afla langa partie. Camerele de la Csillag Motel Csíkszereda sunt cu 2, 3 sau 4 paturi, au baie proprie si TV cu canale prin cablu.
Tarif: 122 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

*Tarifele sunt valabile pentru 1 – 2 august 2015