Ce putem vizita in preajma orasului Drobeta Turnu – Severin

Obiective turistice in apropiere de orasul Drobeta Turnu - SeverinOrasul de pe Dunare a adunat in jurul lui cateva monumente ale naturii, unele de-a dreptul fabuloase. Este adevarat, fabulos este in primul rand drumul spre Orsova, care serpuieste pe malul romanesc al Dunarii. Mare parte din obiectivele turistice ale zonei sunt inca in renovare – Muzeul Regiunii Portile de Fier, Podul lui Apolodor, Cetatea Severinului, insa chiar si asa, merita sa faceti un drum pana in Drobeta Turnu – Severin. Iata ce puteti vizita:

Defileul Dunarii

Este cel mai lung defileu din Europa, care masoara 134 km, si este superb! O succesiune de largiri si ingustari (sau clisuri, cum li se mai spune) ale Dunarii, care culmineaza cu asa-numita zona a Cazanelor: Cazanele Mari (3,8 km lungime si 350 m latime) si Cazanele Mici (3,6 km lungime si 350 m latime). Tot aici sunt si pesterile calcaroase Ponicova, Veterani, Fluturilor. Defileul se intinde intre Moldova Noua si Gura Vaii.

Pestera Topolnita

Intre localitatile Marga si Ciresu, la 30 de kilometri de Drobeta Turnu – Severin, se afla rezervatia speologica Topolnita, declarata monument al naturii. Pestera Topolnita a fost semnalata pentru prima data in 1880 sub denumirea “Tunelul lui Marga”, insa a inceput sa fie explorata abia in 1956 de profesorul Sever Popescu din Turnu – Severin.

Una dintre cele mai spectaculoase din Romania, pestera detine formatiuni unice in lume, cascade si galerii cu forme bizare de relief si nume la fel de bizare (Marea lumanare, Padurea cu lumanari, Lacul de Clestar sau Marele dom stalagnitic). Pestera are aproape 20 km lungime – fiind a doua ca marime din tara si a 17-a din lume, din care doar 11 sunt explorati de speologi. Se spune despre ea ca este o pestera calda, datorita temperaturilor situate intre 8 si 10 grade Celsius.

Din pacate, Pestera Topolnitei poate fi vizitata doar cateva ore pe an si doar in primii o suta de metri, in ziua Sarbatorii Topolnita (celebrata intotdeauna in a treia duminica a lunii august). Si asta pentru ca nicio galerie nu este electrificata.

Podul lui Traian

Str. Independentei nr. 2 (in zona Portile de Fier)

Arhitectul podului construit peste Dunare intre anii 103 – 105, din ordinul imparatului roman Traian, a fost Apolodor din Damasc – de aceea i se mai spune si Podul lui Apolodor. Ideea construirii acestui pod a fost sa ii asigure armatei romane o legatura cu teritoriul de la nordul Dunarii (in dreptul actualului municipiu Drobeta Turnu – Severin), inaintea celui de-al doilea razboi dacic. Ca si structura, podul se sprijinea pe 20 de stalpi de piatra, iar la capete exista cate un portal impodobit cu trofee. Un picior al podului poate fi admirat si astazi la Muzeul de istorie din Drobeta Turnu – Severin, iar despre existenta lui s-a auzit pana la Roma – imagini ale podului pot fi admirate pe Columna lui Traian.

Podul de la Ponoarele

O arcada uriasa de piatra, peste care trece soseaua care leaga Baia de Arama de Drobeta Turnu – Severin, careia i se mai spune si Podul lui Dumnezeu. “Podul” s-a format prin prabusirea peretelui superior al pesterii, pe o lungime de 30 de metri, 13 metri inaltime, 22 de metri latime si cu o deschidere de 9 metri. Podul natural este situat in centrul localitatii Ponoarele, aproape de primarie, de o parte si de alta a sa aflandu-se lacurile carstice Zatonul Mare (care seaca pe timp de seceta) si Zatonul Mic (despre care se spune ca este fara fund, pentru ca niciun scufundator nu a reusit sa-l atinga).

In localitatea Ponoarele exista si cea mai mare padure de liliac din tara, care se intinde pe 20 de hectare. La inceputul lunii mai are loc sarbatoarea liliacului.

Tabula Traiana

De aproape 2000 de ani exista acest monument la iesirea din Cazanele Mici, nu departe de statuia lui Decebal. Sapata in stanca pe malul sarbesc al Dunarii, Tabula Traiana comemoreaza drumul construit de romani pentru cucerirea Daciei, in anul 101. Pe placa fixata in stanca sunt sculptati in relief doi delfini si un vultur pe cer, alaturi de un text care ar putea fi tradus astfel:

” Imparatul Nerva fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatal Patriei, Consul pentru a treia oara, excavand roci din munti si folosind barne de lemn a facut acest pod”.

Tabula Traiana poate fi admirata de pe Dunare, daca alegeti sa faceti o plimbare cu barca.

Chipul lui Decebal

Decebalus Rex, Dragan Fecit“ (Regele Decebal, facuta de Dragan – trad.) Sculptura chipului lui Decebal, regele dac, a fost realizata de 12 artisti timp de zece ani, intre 1994 si 2004, prin finantarea miliardarului Iosif Constantin Dragan (1917 – 2008), pe malul stancos situat acolo unde raul Mraconia se varsa in Dunare. Putini stiu ca la realizarea ei a fost nevoie nu doar de dalti si ciocan, ci si de o tona de dinamita, sau ca o parte din sculptori au supravietuit caderii de la inaltime. Unul dintre ei a fost muscat chiar de o vipera!

Statuia este inalta de 55 de metri si lata de 25 de metri (cea mai mare sculptura in piatra din Europa) si a fost sculptata dupa modelul celor sapate in stanca pe Muntele Rushmore (in Dakota, Statele Unite).

Se afla in zona Cazanelor Mici, pe Valea Nracunei la confluenta cu Dunarea, intre localitatile Eselnita si Dubova (circa 18 km de Orsova).

Pentru cazare intra aici!