Ce putem vizita in Arad, Mica Viena de pe Mures

Sursa foto: Iulius Agency/Shutterstock.com

Cu un aspect ordonat, sobru si germanic ce aminteste de marile capitale din Europa Centrala, in special de Viena, Aradul este deseori neglijat de calatorii ce ajung in vestul Romaniei, care prefera sa viziteze Timisoara sau Oradea, orase mult mai populare din punct de vedere turistic. Aradul insa este o destinatie cu o istorie impresionanta, fiind unul dintre cele mai vechi orase din tara si locul in care s-a pus la cale Marea Unire din 1918, avand un patrimoniu cultural bogat, cladiri istorice interesante, cetati care au jucat un rol esential in secolele trecute, biserici din lemn ce dateaza din Evul Mediu si multe alte obiective turistice ce merita luate in seama.

Cu un centru cochet dominat de Bulevardul Revolutiei, o strada generoasa ce traverseaza mai toata partea veche a orasului, avand de-o parte si de alta cladiri superbe si impozante, Aradul se lauda, de asemenea, cu o faleza simpatica, linistita si inverzita, Faleza Muresului, dar mai cu seama cu o cetate care ramas in istorie drept una dintre cele mai mari inchisori militare din perioada Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului.

Iata cateva cuvinte despre cele mai importante obiective turistice din municipiul Arad:

Bulevardul Revolutiei. Considerat a fi un adevarat complex arhitectural ce include mai multe cladiri-monument uimitoare, Bulevardul Revolutiei ar trebui sa fie prima oprire a fiecarui calator ce ajunge pentru prima data in acest oras. Aici se gaseste uimitoarea Biserica Rosie (construita in stil neogotic la inceputul anilor 1900, deservind credinciosilor maghiari ai Bisericii Evanghelice Luterane), Palatul Administrativ (o cladire monumentala realizata in stil renascentist in anul 1874), strada Closca (cu mai multe case interesante specifice secolului XIX), Palatul Bancii Nationale (construit in anul 1906 in stil neoclasic), Palatul Cenad (realizat in stilurile neoclasic si eclectic in anul 1894) si strada Horia, al carei punct de interes principal este Palatul Neumann, o cladire eclectica din doua etaje construita la comanda familiei de industriasi Neuman. In capatul sudic al Bulevardului Revolutiei ies in evidenta impozantul hotel Ardealul (cunoscut in trecut sub denumirea de Grand Hotel Crucea Alba), Biserica Romano-Catolica Sf. Anton de Padova (cu caracteristici renascentiste, baroce si clasice) si Teatrul Clasic “Ioan Slavici”, construita in stilul predominant acestei zone, stilul neoclasic.

Centrul istoric al Aradului. Cel mai vechi nucleu al orasului este dominat in prezent de Piata Avram Iancu, un loc marginit de mai multe cladiri colorate ce dateaza de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Imediat in vecinatate se gaseste Palatul Bohus, o superba cladire construita in jurul anului 1913, in stil Wiener Seccession. Totodata, in piata vei putea vedea Teatrul Vechi si Casa Hirschi, construite in stil baroc in anul 1817, aceste doua cladiri gazduind cel dintai teatru permanent din Romania.

Centrul istoric al Aradului gazduieste, de asemenea, prima scoala pedagogica din tara. Situata, mai exact, pe strada Cuza Voda, “prima Preparandie romana” a fost infiintata de Dimitrie Tichindeal in anul 1812 sub denumirea de Preparandia din Arad.

Cetatea Aradului. Vechea inchisoare militara din perioada Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului, a ramas in zilele noastre una dintre cele mai importante atractii turistice din vestul Romaniei. Ridicata intre anii 1763 – 1783  cu o structura in forma de stea cu sase colturi, cetatea a avut ca prizonieri mai multe personalitati istorice, printre care se numara Horea, Closca si Crisan (cei care au condus Rascoala de la 1784, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Transilvaniei) si Gavrilo Pincip (omul care a comis atentatul de la care a pornit Primul Razboi Mondial, asasinatul arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg).

In jurul Aradului vei gasi multe alte obiective turistice cel putin la fel de interesante ca cele mentionate mai sus. Printre acestea sunt incluse Lacul cu Nuferi Albi de la Statiunea Moneasa, Cetatea Soimos, Manastirea Hodos din Bodrog, Pestera Liliecilor si Pestera Cristalelor. Pentru a le vizita pe toate este insa nevoie de cateva zile si, desigur, de un loc bun de cazare pe care il poti gasi intrand aici.