Ce putem face 3 zile in judetul Gorj?

Coloana Infinitului - Judetul GorjJudetul Gorj este una dintre cele mai bogate zone ale tarii in materie de comori cultural istorice si naturale. Muntii Parang se intind semet strajuind de la inaltimi impresionante imprejurimile, monumentele lui Brancusi dainuie inca drept marturii ale geniului romanesc, iar Transalpina isi asteapta ani de ani calatorii insetati de aventura, de liniste si de frumos pentru a-i purta pe culmile tarii in drumul catre nori.

Ziua 1 in judetul Gorj

Targu Jiu

Targu Jiu, orasul unora dintre cele mai cunoscute opere de arta romanesti a caror renume a facut inconjurul lumii devine un loc de pelerinaj pentru a aduce omagiu geniului lui Brancusi.

Orasul in sine este curat, frumos si linistit, ideal pentru o plimbare alene intre obiectivele ce pun Targu Jiu pe harta Europei, Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Casa memoriala Constantin Brancusi.

Casa Memoriala Brancusi

Din Targu Jiu se poate face un scurt drum cu masina pana la Hobita aflata la 29 km de oras unde se afla casa memoriala a lui Constantin Brancusi, locul in care acesta s-a nascut si a copilarit si locul care i-a servit drept izvor de inspiratie pentru operele de renume mondial.

Din pacate Casa Memoriala a marelui sculptor este lasata aproape in paragina, nu s-au investit bani in renovare, nu se fac eforturi pentru a profita de imensul potential turistic al acestui monument cultural istoric.

Casa care gazduieste in momentul actual muzeul memorial este o copie a casei in care a trait sculptorul, aceasta aflandu-se in stare avansata de degradare si fiind folosita cu alte scopuri.

Pretul unui bilet este de 3 lei.

Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Poarta Sarutului

Ansamblurile sculpturale ale lui Constantin Brancusi din Targu Jiu sunt obiectivele turistice principale ale orasului, locuri care aduna anual numere impresionante de turisti in contrast puternic cu Casa Memoriala care este aproape parasita.

La orice trecere prin judetul Gorj merita facuta o scurta pauza in orasul Targu Jiu, o pauza de cateva ore daca nu una de o zi intreaga pentru a vizita superbele monumente lasate marturie geniului lui Brancusi, un nume pe care statul roman face prea putine eforturi sa il valorifice. Coloana Infinitului, una dintre cele mai celebre sculpturi din lume se afla in estul orasului, incadrata de o zona verde, intr-un parc unde aceasta poate fi admirata asa cum se cuvine.

Gradina Publica gazduieste celelalte doua sculpturi celebre ale lui Brancusi, Masa Tacerii cu cele 12 scaune si Poarta Sarutului, simboluri ale judetului Gorj ce au facut Romania cunoscuta in intreaga lume.

Pauzele de masa si cazarea

Calatorului ostenit de drum i se recomanda ca pentru pauza de masa sa se opreasca in mod neaparat la unul dintre restaurantele traditionale din oras pentru a gusta din bucataria specifica zonei, o bucatarie bogata in arome si traditie.

Cele mai multe hoteluri si pensiuni din zona dispun si de restaurante care servesc mancaruri din Oltenia alaturi de preparate internationale.

Sacelu – optiune alternativa de cazare

Pentru cei care prefera sa se tine deoparte de aglomeratia marilor orase, Sacelu – pitoreasca statiune balneoclimaterica asezata intr-o zona montana impadurita la doar 32 de km de oras ofera numeroase vile pensiuni si hoteluri unde turistii pot gasi o oaza de liniste si relaxare pentru un weekend.

Aerul este curat aici si linistea deplina, iar pentru turistii care fac o plimbare de weekend prin judetul Gorj cu masina, destinatia nu este prea departe de niciunul dintre principalele obiective turistice.

Ziua 2 in judetul Gorj

Dupa o zi petrecuta pe urmele marelui Brancusi, o a doua zi in judetul Gorj este inceputa cel mai bine cu un drum pe Transalpina.

Transalpina

Sora mai mare dar mai putin cunoscuta a Transfagarasanului, Transalpina este cea mai inalta si cea mai pitoreasca sosea din intreaga tara. Istoria Transalpinei este una care se duce inapoi pana la vremea romanilor care au construit acest drum prin munte in drum spre Sarmizegetusa. Drumul ce traverseaza muntii Parang atinge in varianta sa moderna pe care se poate circula astazi cel mai inalt punct in Pasul Urdele la 2145 m. Transalpina merge paralel cu Valea Oltului si Valea Jiului, ambele zone de o frumusete naturala rara ce merita de asemenea vizitate si traverseaza Muntii Parang de la N la S intre Saliste in judetul Sibiu si Novaci in judetul Gorj.

Transalpina este de o frumusete ce lasa pe oricine fara cuvinte, un drum spre nori care face calatorul se uite uneori ca se afla inca pe pamant. Se recomanda insa ca soferii sa nu se lase distrasi de frumusetile zonei si sa conduca precaut, drumul plin de serpentine fiind in continuare unul periculos chiar daca a fost reabilitat de curand.

Statiunea Ranca – optiune de cazare

O alta optiune de cazare chiar mai retrasa, mai linistita si mai pitoreasca decat statiunile balneoclimaterice din judetul Gorj este Statiunea Ranca, locul ideal pentru cazare pe Transalpina.

Ranca, la 1600 m altitudine este un loc cu aer curat si mereu rece care iarna se transforma intr-una dintre cele mai frumoase locuri de schi din tara. Farmecul peisajelor si a locului, dar si faptul ca acesta este mai greu accesibil decat alte statiuni montane din tara fac din Ranca locul ideal pentru un weekend de reincarcare a energie in mijlocul naturii.

In statiune turismul este in plina dezvoltare astfel ca apar pensiuni si hoteluri noi periodic. In prezent exista optiuni de cazare in Ranca la hotel, pensiuni sau la vile si cabane, toate amplasate intr-un cadru natural revigorant.

Ziua 3 in judetul Gorj

Inainte de a parasi superba zona a judetului Gorj mai exista cel putin o oprire care nu trebuie ratata in drumul inapoi spre casa dupa un weekend in Oltenia plin de cultura, istorie si natura in formele cele mai pure.

Pestera Muierii

La pestera Muierii, prima pestera amenajata si dotata cu electricitate din Romania se ajunge pe DN 67 din directia Targu Jiu catre Ramnicu Valcea. Pestera ce a fost declarata monument al naturii se afla pe teritoriul comunei Baia de Fier la 47 de km de Targu Jiu.

Pestera este dispusa pe 4 nivele ce totalizeaza o lungime de peste 3.5 km dintre care primele 2 nivele inferioare sunt declarate rezervatii speologice. Etajul amenajat pentru turisti are aproape 600 de metri lungime si este impartit in numeroase camere cu denumiri sugestive.

  • Pret bilet: 10 lei
  • Taxa foto: 10 lei
  • Program de vizita: 9:00 – 20:00 cu pauze intre 13:00 si 14:00.

Cauti cazare? Intra aici!