Ce poti sa vizitezi un weekend la Baia Mare?

Cristian Balate/Shutterstock.com

Baia Mare este orasul de resedinta al judetului Maramures si, totodata, unul dintre centrele aurifere care si-au cunoscut gloria in secolele XIV-XV. Pe langa importanta resurselor subterane, Baia Mare s-a facut remarcat datorita potentialului turistic pe care il prezinta. Daca pana acum nu te-ai gandit sa ii faci o vizita, noi iti dam cateva motive pentru care ar trebui sa ajungi pana acolo macar o data in viata.

Baia Mare, orasul situat la poalele Muntilor Gutai, a fost atestat la inceputul secolului al XIV-lea si a reusit sa se dezvolte datorita resurselor subterane ce se gasesc in jurul acestuia. La jumatate secolului al XV-lea a devenit proprietate a familiei lui Iancu de Hunedoara si, datorita pozitiei strategice, ajunge sa fie fortificat si intarit la sfarsitul aceluiasi secol. Ulterior, in secolele ce-au urmat, Baia Mare s-a dezvoltat intr-un ritm alert si a devenit un important centru cultural si economic pentru zona Maramuresului. In zilele noastre, Baia Mare reprezinta un pol economic, cultural si social important pentru nord-vestul tarii si, in urmatorii ani, se doreste dezvoltarea acestuia si ca un centru turistic insemnat.

Ce poti sa vizitezi in Baia Mare?

Desi potentialul acestui oras nu este utilizat la maximum, din punct de vedere turistic, asta nu inseamna ca vizitele in Baia Mare vor fi plictisitoare, dimpotriva. Baia Mare se mandreste cu o serie de cladiri interesante, impanzite in toate zonele orasului, ce apartin mai multor stilul arhitecturale. Printre cele mai populare se numara:

1. Casa Iancu de Hunedoara din Baia Mare este una dintre cele mai importante cladiri din Centrul Istoric al orasului. Situata in apropiere de Piata Libertatii, cladirea de pe strada Monetariei dateaza inca din anul 1446 si face parte din  castel medieval ridicat de Iancu de Hunedoara pentru sotia sa, Elisabeta.

2. Turnul Macelarilor a facut parte din sistemul de aparare al orasului Baia Mare aprobat de catre Matei Corvin in anul 1469. Ridicat in anul 1547, Bastionul Macelarilor reprezenta una dintre cele mai importante constructii din sudul orasul.

3. Biserica de lemn din Chechis, mutata ulterior in Baia Mare pe Dealul Florilor, este una dintre cele mai importante constructii din judet. Astazi, biserica de lemn reprezinta una dintre cele mai populare atractii turistice ale Muzeului Satului din Baia Mare.

4. Catedrala Adormirea Maicii Domnului a fost ridicata intre anii 1905 si 1911, initial ca o simpla biserica parohiala, insa mai tarziu, in anul 1930, a primit titlul de catedrala.

5. Turnul Stefan este una dintre cele mai fotografiate constructii din Baia Mare. Construit ca o anexa a catedralei cu acelasi nume, Turnul Stefan are o inaltime de 40 de metri si este o constructie gotica superba pe care n-ai cum sa o ratezi in timpul vizitezi tale in Baia Mare.

Unde te cazezi in Baia Mare?

Pentru ca ne gandim intotdeauna la confortul si siguranta ta, iti recomandam urmatoarele unitati de cazare.

*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 17-18 ianuarie 2018 si sunt valabile astazi, 2 noiembrie 2017.