Ce poti sa vizitezi in Oravita – orasul premierelor?

Barsan ATTILA/Shutterstock.com

In sud-vestul judetului Caras Severin, la o aruncatura de bat de paralela 45, se afla un oras ce pastreaza in spate un trecut glorios. Desi in zilele noastre sunt foarte putini cei care au auzit de el, in secolele trecute Oravita era unul dintre centrele culturale si industriale importante din vestul tarii. Denumit adesea oras al premierelor datorita constructiilor ridicate aici, Oravita si-a castigat acest renume dupa ce prima fabrica de bere din tara, prima cale ferata montana din tara, prima farmacie montana si primul teatru au fost construite in micul oras strabatut de paraul omonim.

Astfel, daca inca te mai intrebi ce ai putea sa vizitezi intr-o excursie in Oravita, iata care sunt obiectivele pe care nu trebuie sa le ratezi:

  • Teatrul “Mihai Eminescu”

Denumit astazi Teatrul Vechi din Oravita, Teatrul “Mihai Eminescu” este prima cladire ridicata pe teritoriul actual al Romaniei dedicata reprezentarilor artistice si concertelor. Inaugurat in anul 1817, teatrul gazduieste prima reprezentatie la inceputul lunii octombrie a aceluiasi an.

Elementele de design apartin stilului baroc, de inspiratie vieneza. Construit ca o copie a teatrului din Viena, atunci cand acesta a fost daramat, valoarea edificiului de la Oravita a crescut considerabil. Ceea ce face din teatru de la Oravita un obiectiv istoric de nepretuit este si faptul ca de-a lungul timpului acesta nu si-a schimbat cladirea, nu a suferit modificari majore nici in interior, nici in exterior si legatura pe care acesta o are cu personalitatile marcante romanesti ale poeziei si muzicii – Eminescu si Enescu.

  • Prima cale ferata montana din tara, implicit prima gara cu ascensor

Dupa cum spuneam, Oravita isi merita titlul de “oras al premierelor” cu varf si-ndesat. Aici s-a construit in secolul al XIX-lea linia de cale ferata Oravita-Anina, cu scopul de a transporta carbune de la Anina la portul Bazias. Lucrarile au fost destul de avansate pentru vremea lor, iar muncitorii au lucrat pe branci pana la terminarea tronsoanelor ce intrau in componenta acestei cai ferate.

Tot aici a fost construita si prima gara cu ascensor. Gara, care mai exista si astazi, este una dintre cladirile pe care nu trebuie sa le ratezi in timpul vizitei tale. Construita in 1849, gara din Oravita era prima oprire de tren din tara care beneficia de o cladire dedicata si un ascensor care facilita accesul la nivelul superior.

  • Prima farmacie montana

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Oravita se deschide oficial prima farmacie montana din judet si din spatiul romanesc. Desi exista documente care atesta prezenta unui punct farmaceutic ce dateaza mai devreme de 1796 – momentul in care s-a deschis oficial – farmacia inca isi pastreaza caracterul unic si respectand data inaugurarii.

De o importanta deosebita si o frumusete rar intalnita, farmacia devenita astazi muzeu este unul dintre obiectivele turistice pe care nu poti sa le ocolesti.

Desi in aparenta este un oras mic si fara mare insemnatate, Oravita ascunde comori de nebanuit. Pe langa obiectivele – vedeta enumerate mai sus, orasul gazduieste multe altele care-si merita locul in itineratiul tau. De ajungi pe la Oravita si nu stii ce sa faci, cere sfatul localnicilor. Nimic nu-i face mai mandri decat sa-ti povesteasca despre localitatea lor.

Cauti cazare in zona? Gasesti pe HotelGuru.ro.