Ce poti face intr-un city break la Iasi?

Iasi

Daniel Caluian / Shutterstock.com

Spuneam intr-un articol anterior ca si orasele romanesti pot fi destinatii foarte bune de vacanta sau de city break. Mai ales de cand au fost introduse curse aeriene regulate catre o parte din cele mai importante orase din Romania.
Daca nu ai luat in calcul pana acum un city break la Iasi, iti vom arata in cele ce urmeaza de ce ar trebui sa incluzi pe lista orasul celor sapte coline si ce poti face intr-un city break la Iasi.

Cum ajungi la Iasi

Cu avionul: La ora actuala, doua companii aeriene au curse regulate din Bucuresti spre Iasi – Aeroportul International Iasi (IAS): Blue Air si Tarom. Un bilet de avion dus-intors poate costa intre 180 de lei si 265 de lei cu Blue Air si in jur de 244 de lei cu Tarom. Aeroportul se afla la aproximativ 8km de centrul orasului, unde poti ajunge cu un taxi sau cu autobuzul (Linia 50 Centru).

Cu trenul: Indiferent din ce colt de tara vii si vrei sa ajungi la Iasi, este aproape imposibil sa nu ai o legatura (InterRegio sau Regio) catre acest oras minunat. Numai dinspre Bucuresti ai, de exemplu, 5 curse la dispozitie, iar dinspre Timisoara 3. Durata: Bucuresti – Iasi (7 ore), Timisoara – Iasi (circa 17 ore), Cluj – Iasi (9 ore), Constanta – Iasi (circa 10 ore si jumatate).

Cu masina personala:
Ca sa ajungi la Iasi dinspre Bucuresti, poti sa urmezi traseul urmator: Bucuresti – Buzau – Focsani – Vaslui – Iasi. In total, sunt 388km pe care poti sa-i parcurgi in 5 ore si jumatate.
Traseul din Timisoara trece prin Deva – Alba Iulia – Sovata – Piatra Neamt – Iasi, adica 633km pe care ii poti parcurge in aproximativ 10 ore.
Din Cluj-Napoca, urmeaza traseul care trece prin Reghin – Toplita – Targu Neamt – Targu Frumos – Iasi. Vei face aproape 400km (6 ore si jumatate), insa este unul dintre cele mai frumoase trasee, care te va purta prin cateva locuri de vis: Borsec, Durau, pe langa Manastirea Neamt (unde poti face un popas) si Targu Frumos.
Daca vii din Constanta, treci prin Medgidia – Fetesti – Tandarei – Braila – Galati – Barlad – Vaslui – Iasi; este un drum de 450km pe care il vei face in 6 ore.

Ce poti sa vizitezi la Iasi

Orasul Iasi are foarte multe atractii turistice si doar de tine depinde ce anume vrei sa vizitezi. Daca esti genul atras de cultura, atunci nu vei vrea sa ratezi sub nicio forma Casa diaconului Ion Creanga din Iasi, “Teiul lui Eminescu” sau Muzeul Mihai Eminescu. Trebuie sa vezi Teatrul National “Vasile Alecsandri” si Palatul Culturii, proaspat renovat (din aprilie poate fi vizitat intregul palat), Universitatea Alexandru Ioan Cuza de pe dealul Copou si minunata Biblioteca a Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” – declarata anul trecut drept cea mai frumoasa din lume, dupa ce a fost votata de catre boredpanda.com pe primul loc in topul celor mai frumoase 25 de biblioteci din lume.

Esti genul care cauta linistea lacasurilor de cult? Si in acest caz ai nimerit in locul cel mai potrivit; in Iasi exista peste 70 de biserici si manastiri, iar 30 dintre ele sunt declarate monumente istorice. Probabil ca nu vei avea timp sa le vizitezi pe toate, insa nu rata Catedrala Mitropolitana cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Catedrala romano-catolica “Sfanta Fecioara Maria”, Manastirea “Sfintii Trei Ierarhi”, Manastirea Golia sau Biserica Barboi.

Clateste-ti ochiul apoi cu cateva bijuterii naturale oferite de Gradina Botanica (unde ai sa gasesti aproape 800 de soiuri de trandafiri nobili) sau de Parcul Copou.

Si nu uita ca la Iasi vei gasi placinte poale-n brau cum n-ai sa mai intalnesti in alta parte, parjoale moldovenesti si tochitura moldoveneasca. Daca nu stii ce restaurant sa alegi, Travelminit iti ofera o lista cu 5 restaurante recomandate la Iasi .

Unde poti sa te cazezi

Cel mai bine ar fi sa alegi o locatie centrala, ca sa castigi timp pretios pentru tine si sa-l transformi in experiente de neuitat. Este bine sa stii ca exista hoteluri care vin cu oferte speciale pentru amatorii de city break, iar pachetele sunt avantajoase. De pilda, Hotelul Unirea**** din Iasi pune la dispozitie pachetul Spa City Break in care sunt incluse 2 nopti de cazare pentru 2 persoane, mic dejun tip bufet suedez, o cina pentru doua persoane la Restaurantul Panoramic/un masaj de relaxare pentru doua persoane la Unirea Spa, reducere 10% la acelasi restaurant, weekend de relaxare la centrul Spa al unitatii si parcare gratuita. Altfel, tariful normal este 288 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun).

Cei cu buget redus au la dispozitie 7 oferte de cazare in Iasi sub 200 de lei/noapte, selectate de Travelminit.