Ce nu stiai despre cetatea Alba Carolina?

Sursa foto: Spumador/Shutterstock.com

Exista multe locuri din Romania care te pot uimi prin frumusetea si isooria lor. Unul dintre aceste locuri este Cetata Alba Carolina din orasul Alba Iulia. Construita la inceputul secolului XVIII, cetatea a avut rol de aparare impotriva imperiului Otoman, insa de-a lungul celor aproape 300 de ani de viata a reusit sa faca mai mult de atat si sa fie parte a unor intamplari istorice majore, cum ar fi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. 

O vizita la Cetatea Alba Carolina iti poate dezvalui, insa, mult mai multe lucruri decat iti poate spune istoria. Iata cateva lucruri cu adevarat interesante pe care trebuie sa le stii despre aceasta cetate:

1. Este cea mai valoroasa fortificatie bastionara din sud-estul Europei. Construita dupa planurile inginerului militari Giovani Morando, cetatea Alba Carolina este cea mai mare si cea mai valoroasa fortificatie din sud-estul Europei, fiind mult mai mare decat cetatuia din Brasov, cetatea Devei sau cetatea de la Arad. Suprafata pe care se afla are 70 de hectare iar la ridicarea ei au contribuit mii de iobagi din imprejurul orasului.

2. Este construita pe locul in care a fost vechiul oras Alba Iulia. Orasul medieval care se regasea aici a fost demolat, iar locuitorii sai au fost obligati sa se mute intr-o zona mlastinoasa care astazi este cunoscuta drept ” Orasul de jos”.

3. Are un sistem propriu de canalizare si o serie de alte utilitati, cum ar fi fantanile adanci, atelierele de reparatii sau amenajari care puteau deservi pana la 10 000 de soldati pe timp de razboi.

4. Are sapte porti de intrare, cea mai impresionanta fiind cea de-a 3-a. Aceasta este numita ” Poarta Carolina Superioara” si este conceputa in forma de dublu arc de triumf.

5. Privita de sus, cetatea are forma unui heptagon neregulat. Cele sapte bastioane reusesc sa ii contureze imaginea unei stele.

6. In interiorul cetatii exista mai multe monumente istorice, cum ar fi statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, lucrata din bronz, Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan sau busturile lui Vasile Goldis, Ioan Suciu, I.C. Bratianu, Iuliu Maniu sau Ioan Ratiu.

7. In interiorul cetatii exista doua mari catedrale. Prima este Catedrala Incoronarii, cunoscuta si drept Catedrala Reintregirii. Aceasta a fost construita  in perioada imediat urmatoare Marii Uniri si este urmasa Mitropoliei ridicate de Mihai Viteazul. Cea de-a doua catedrala este Catedrala Romano Catolica Sf. Mihail, care este unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania. Aceasta are peste 1000 de ani si este adesea comparata cu Notre Dame din Paris.

Daca ajungi sa vizitezi cetatea Alba Carolina nu trebuie sa ratezi si Muzeul Unirii, sau Muzeul Principia, care iti contureaza mai bine cunostintele despre cetate si despre istoria ei. 

Dupa ce te-ai plimbat intreaga zi prin cetate, poti sa explorezi si alte lucruri din Alba Iulia sau din imprejurimi, cum ar fi Rapa Rosie, Pestera Scarisoara sau Obeliscul lui Horia Closca si Crisan.

Nu trebuie sa iti faci probleme in cazul in care te prinde noaptea prin oras, in conditiile in care ai la dispozitie o multime de locuri de cazare cu servicii de foarte buna calitate. O buna parte dintre ele le poti gasi aici!