Ce sa faci daca intalnesti ursul pe un traseu montan din Romania

Sursa foto: Canon Boy/Shutterstock.com

In Romania traieste un sfert din populatia de ursi din intreaga Europa, in prezent estimandu-se ca ar exista un numar de circa 6500 de exemplare. Fiind atat de multi, nu ar fi imposibil sa intalnesti un urs intr-o drumetie montana, mai ales daca te aventurezi in muntii Bucegi sau in muntii Fagaras, unde populatia de ursi a devenit, pur si simplu, greu de gestionat. Dar daca se intampla acest lucru, nu inseamna neaparat ca vei pati ceva rau. In cele mai multe cazuri, ursii se sperie de oameni si se retrag singuri.

Pentru orice eventualitate, iata ce trebuie sa ai in vedere:

Inainte de toate, este important de stiut ca traseele montane, in special cele izolate, nu trebuie parcurse niciodata de unul singur. Recomandat ar fi sa faci parte dintr-un grup de minim 5 persoane atunci cand mergi intr-o drumetie pe munte. Dar ce faci daca se intampla sa fii singur si sa ai ghinionul sa intalnesti ursul? Ei bine, prima regula este sa iti pastrezi calmul si luciditatea. Ai incredere ca poti face fata acestei situatii si ca vei scapa tefer si nevatamat din aceasta intamplare nefericita.

Apoi, trebuie sa fii constient ca muntele este practic casa ursului si ca tu esti cel care ii invadeaza teritoriul, nu invers. Daca insa faci putin zgomot preventiv, inainte de a face contact vizual, este posibil ca ursul sa se indeparteze de tine.

Problema devine cu adevarat serioasa atunci cand are loc contact vizual intre om si urs. In acest caz, zgomotul este chiar nerecomandat, deoarece devine o amenintare si o provocare la adresa ursului. Cel mai bine ar fi sa te retragi in liniste, prin miscari line, in directia inversa deplasarii animalului. In cele mai multe cazuri, ursul isi vede de drumul lui si il lasa pe om in pace.

Inainte de a intra pe un traseu montan, este important sa te informezi in legatura cu numarul de ursi existent in zona si de posibilitatea intalnirii cu un astfel de exemplar. Trebuie sa stii ca ursul sta cel mai mult in padure, dar ca mai iese pe pasunile montane primavara si toamna, atras fiind de stanele de oi. Solutiile sunt urmatoarele: strabaterea traseului doar in compania unui grup compact, facerea unui zgomot preventiv si detinerea unor petarde si fumigene rosii in cazul in care ursul devine agresiv.

Ursul nu trebuie provocat in niciun caz! Miscarile line, incercarea de a evita cat mai mult contactul vizual cu acesta si statul cu trupul cat mai aproape de sol sunt semne clare pentru urs ca nu esti o provocare si, prin urmare, ar trebui sa te lase in pace. Nu fugi! Acest animal poate alerga mai repede decat omul, fie ca o face la deal sau la vale. Totodata, nu te urca intr-un copac. Ursii sunt foarte buni cataratori, asadar nu ai avea nicio sansa.

Cand te indepartezi de urs, fa-o uitandu-te spre el, nu te intoarce cu spatele. Iar daca esti cu grupul, aveti grija ca toti sa va pastrati calmul si sa va indepartati de urs facand aceleasi miscari, intr-un ritm foarte incet, pastrand oarecum impresia unui singur corp. Daca va miscati haotic si faceti zgomote iritante, ursul se va simti amenintat si, cu siguranta, va ataca.

In general, ursii prezinta un comportament specific inainte de a ataca. Ei isi misca trupul rapid in stanga si in dreapta, tipa nervos si se ridica in doua picioare. Toate aceste semne se petrec in circa 3 minute, timp in care tu ar trebui sa te pregatesti sa intampini atacul scotand petardele, fumigenele, sprayurile cu piper si toate celelalte arme necesare in astfel de situatii, obiecte ce nu ar trebui sa lipseasca din bagajul niciunui montaniard serios. De cele mai multe ori, ursul se sperie cand este atacat cu astfel de obiecte si  se retrage, lasand omul in siguranta.