Castelul Daniel din Talisoara, comoara redescoperita din Transilvania

Castelul DanielSunt atatea monumente in tara, unele dintre ele date uitarii sau neputintei de a fi renovate, incat atunci cand afli ca un castel de secol XVII este renovat si redat circuitului turistic, ti se umple inima de bucurie. Arzi de nerabdare sa-l vizitezi si sa vezi cu ochii tai cat au pastrat proprietarii din vechea cladire si cat din ea a fost modernizata.

Ei bine, intr-un mic sat din Covasna, cu un nume cald – Talisoara – sta inca in picioare Castelul Daniel, care nu numai ca poate fi vizitat, ci ofera chiar si cazare, in anumite perioade din an. Astfel ca, daca va nimeriti prin Transilvania si vreti sa vizitati sau sa dormiti o noapte la castel, cel mai bine este sa-l contactati pe domnul Balázsi Gábor din satul Talisoara (comuna Bradut, judetul Covasna).

Putina istorie

Castelul Daniel din Talisoara a fost construit in prima jumatate a secolului XVII pe mosia de la Talisoara a capitanului adjunct al tinutului Trei Scaune – Daniel Mihály -, primita in dar de la principele Bethlen Gábor. Nu-i greu sa ne imaginam ca de-a lungul timpului constructia a fost extinsa si modificata de mai multe ori, pana a ajuns la forma finala (la inceputul secolului XX), pe care o vedem astazi. Stilul predominant este renascentist tarziu, asemeni multor castele din aceasta zona a Transilvaniei, cu sculpturi in piatra foarte valoroase. Insa Castelul contelui Daniel Mihály si al sotiei sale, contesa Haller Judit, detine si o aripa construita in secolul XIX, in stil clasicist. Daca vreti sa luati contact cu adevaratul stil al contelui Daniel Mihály, trebuie sa vedeti pivnita si camerele alaturate, care pastreaza cea mai arhaica forma arhitecturala.

Nepotul sau, Daniel Mihály II, a construit aripa de nord-vest a castelului, cu etaj, care a fost legata de aripa principala in unghi de 45 de grade. Lucrarile castelului au fost incheiate la 20 septembrie 1680, intr-o infatisare care s-a pastrat pana in secolul XIX. Rauber Nándor, proprietarul de atunci al castelului, a reorganizat camerele de la etaj si a facut noi modificari.

Ulterior, castelul din Talisoara a reintrat in proprietatea familiei Daniel (Daniel Gábor) si a suferit o ultima renovare majora – in 1884 a fost construita aripa clasicista, purtand blazonul familiei (o lebada cu gatul sagetat) sculptat in teracota, alaturi de initialele fondatorului, M.D. (Mihály Daniel) si H.I. (Haller Judit, sotia sa). In partea de sus este sculptata si deviza familiei: ”Deus Providebit/Anno 1669” (Dumnezeu va purta de grija/anul 1669). Terasa castelului a fost adaugata la inceputul anilor 1890, dupa proiectul arhitectului Draskóczy Jenö.

Din pacate, castelul a cunoscut si perioada colectivizarii, care a lasat urme asupra sa: mobilierul original a fost inlocuit cu birouri, anumite spatii au fost folosite drept hambare pentru cereale sau depozite pentru diferite produse chimice, toate acestea degradandu-l putin cate putin.
In prezent, castelul este partial in renovare, insa poate fi vizitat si, mai mult, va puteti caza in el.

Cum ajungeti?

Satul Talisoara din judetul Covasna se afla la 3km de Baraolt, si puteti ajunge acolo venind din doua directii:
De la Targu Mures sau Sighisoara, mergand pe E60 spre Brasov – Maierus – Arini – Belin – Aita Mare – Miclosoara – Capeni – Baraolt – Talisoara.
De la Miercurea Ciuc sau Sfantu Gheorghe, mergand pe DN12 spre Micfalau – Batanii Mari – Baraolt – Talisoara.

Cazare poti gasi aici!

O noapte de cazare costa 156 lei/persoana camera standard twin, cu mic dejun.