Castelul Cantacuzino din Busteni

Castelul CantacuzinoCastelul Cantacuzino din Busteni este una dintre comorile ascunse de pe Valea Prahovei, un loc de vis care are multe de oferit dar care este mult mai putin cunoscut decat alte monumente de valoare istorica din zona. Castelul Cantacuzino, mult mai mic decat Pelesul, dar plin de farmec, personalitate si un mister aparte este locul ideal pentru a petrece cel putin o jumatate de zi la trecerea prin Busteni.

Castelul Nababului

Situat pe strada Zamora, in cartierul cu acelasi nume, Castelul Cantacuzino a fost realizat pentru printul Gheorghe Grigore Cantacuzino dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez.

Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, cunoscut si ca Nababul datorita averii sale uriase a fost prim ministru al Romaniei pentru doua mandate, unul de doar un an intre 1899 si 1900 si unul de 3 ani intre 1904 si 1907. Printul mostenitor al unora dintre cele mai sonore nume de majora importanta istorica pe linie de voievozi si imparati bizantini s-a luptat mereu cu numele de Cantacuzino pentru a si-l insusi prin forte proprii. In incercarea de a iesi de sub mareata umbra a familiei Cantacuzino, printul a construit de-a lungul vietii 3 palate Cantacuzino dintre care doar doua raman in prezent in picioare: Palatul Cantacuzino din Bucuresti, Castelul Cantacuzino din Busteni si Palatul Cantacuzino din Floresti din care astazi au ramas doar ruinele.

Inconjurat de un parc pitoresc cu grote, cascade si fantani arteziene, Castelul din Busteni este format din patru corpuri si acopera peste 4000 de metri patrati, dintre care 3148 sunt ocupati doar de pavilionul central cu demisolul, parterul si etajul sau.

Castelul, construit pe 3 laturi in forma de U, ascunde conform legendelor numeroase intrari secrete inspre si dinspre palat. Se spune ca acestea erau cunoscute doar de Nabab, iar printul a luat cheia acestui mister cu sine in mormant.

Pavilionul principal este centrul de interes al complexului, gazduind in prezent o colectie heraldica ce este compusa din blazoanele familiilor inrudite cu numele Cantacuzino, dar si o serie de tablouri reprezentand membrii familiei Cantacuzino pe ramura sa munteana. Tot in colectia de arta a castelului intra si vitraliile, grinzile pictate ale plafoanelor si ornamentele din mozaic.

Castelul ramane pana in prezent una dintre cele mai valoroase cladiri de inspiratie neoromaneasca din intreaga zona, fiind un important monument arhitectural, istoric si artistic.

Castelul a fost folosit pentru un timp drept sanatoriu de catre Ministerul de Interne, incepand cu anul 1948 cand a fost nationalizat. Perioada in care a fost folosit in acest scop si-a lasat adanc amprenta asupra castelului, distrugand si deteriorand o mare parte din superbele interioare originale. Astazi, la peste 100 de ani de la finalizarea constructiei, Castelul Cantacuzino a fost readus la gloria de demult si transformat in muzeu si locatie pentru evenimente speciale.

Cum se ajunge la Castelul Cantacuzino

La Castel se ajunge din Busteni pe DN1 in directia nord, catre Brasov. Straduta catre castel si cartierul Zamora se afla imediat inainte de gara pe dreapta. Datorita numeroaselor indicatoare dar si a faptului ca pana la castel se urca aproximativ un kilometru, astfel ca acesta are o pozitie usor ridicata fata de oras, obiectivul este imposibil de ratat chiar si de pe drumul principal.

La castel nu exista parcare privata, dar masinile pot fi parcate in spatiul deschis aflat la intrare. Pentru parcare nu se percepe taxa.

Restaurant si Evenimente

Pe domeniul Castelului Cantacuzino se organizeaza o serie intreaga de evenimente dintre cele mai diverse, de la petreceri private pentru majorate, pana la botezuri si festivitati de nunta. Se organizeaza tot in castel si conferinte, evenimente de team building si lansari de produse, de colectii, concursuri de miss si sedinte foto.

Multe dintre evenimentele culturale din Busteni isi aleg ca locatie tot superbul Castel Cantacuzino unde turistii care au norocul de a se afla in zona la momentul potrivit pot participa la concerte sau festivaluri de opera.

Pe timp de vara, evenimentele se desfasoara in corturi de petrecere incapatoare, asezate in gradina castelului de unde cerul de seara este absolut incantator, iar pe timp de iarna in interiorul castelului ce are sali indeajuns de spatioase, rafinate si pline de farmec aristocratic pentru orice tip de eveniment.

Vizitatorii care aleg sa marcheze Castelul Cantacuzino din Busteni pe itinerariul de vacanta in Valea Prahovei isi pot ocupa cu usurinta cel putin jumate de zi cu vizita muzeului urmata de un pranz sau o cina la restaurantul Canta Cuisine.

La restaurant, turistii pot servi masa pe terasa in lunile de vara sau intr-una dintre saloanele tematice decorate in stiluri reprezentative pentru diverse ere istorice.

Exista la restaurant inclusiv un salon Cigar Lounge in care se poate savura un trabuc de calitate impreuna cu un pahar de coniac sau brandy.

Program

Castelul poate fi vizitat de vineri pana duminica intre 10:00 si 19:00, ultima intrare fiind la ora 18:15.

Restaurantul este deschis de luni pana duminica intre 10:00 si 23:30.

Tarife

  • Adulti: 20 de lei
  • Copii 6 – 12 ani: 5 lei
  • Copii 12 – 18 ani: 10 lei
  • Pensionari si studenti: 15 lei
  • Taxa foto: 10 lei
  • Taxa video: 30 lei

Accesul pentru vizita este permis din ora in ora incepand cu ora 10:00.