Casa Cositorarului – un loc linistit, in inima orasului medieval Sighisoara

sighisoara-foto-photosmatic

Photosmatic / Shutterstock.com

Sighisoara este un oras medieval inca viu, datorita evenimentelor numeroase care se organizeaza acolo, dar si a Festivalului Medieval, care-ti ofera prilejul de a te intoarce putin in timp pentru o incursiune memorabila. Poate de aceea, uneori, nu este atat de linistit cum ti-ai dori, ci plin de efervescenta. Orasul-cetate este plin de pensiuni si ai la dispozitie multe spatii de cazare, insa Travelminit iti propune astazi un loc linistit din centru: Casa Cositorarului.

Unde este Casa Cositorarului

Fiind construit ca un oras-cetate, asa cum era obiceiul in timpurile medievale, Sighisoara detinea la un moment dat 14 turnuri care aveau si rol de aparare, dar si ca sedii ale unora dintre cele mai importante bresle mestesugaresti. Astazi nu mai sunt in picioare decat noua dintre ele. Ei bine, Casa Cositorarului se afla in apropierea unuia dintre acestea, Turnului Cositorarilor, construit undeva intre secolele XII-XIV. Si tot in imediata apropiere a pensiunii se afla si Scara Acoperita (sau Scara Scolarilor), un alt obiectiv turistic cu o istorie interesanta.

Ce vei gasi la Casa Cositorarului

In primul rand, o locatie unica; pensiunea-cafenea este amenajata intr-un loc linistit dar plin de istorie. Vei fi fascinat in primul rand de arhitectura cladirii, care pastreaza atmosfera tipica Evului mediu. Zidurile vechi de cateva secole sunt imbracate in verdeata doar atat cat sa nu acopere intru-totul istoria locului. Ascunsa de privirile trecatorilor care ratacesc pe stradutele intortocheate ale cetatii, Casa Cositorarului este un loc discret, perfect pentru o escapada reconfortanta si o amintire de neuitat.

In al doilea rand, vei ramane uimit de interiorul casei, amenajat cu foarte mult bun-gust. Mobilierul din fier forjat se intelege atat de bine cu decoratiunile interioare alese cu mare atentie si cu tablourile care au capatat o frumoasa patina a timpului incat simti cum se revarsa peste tine o armonie si o caldura binefacatoare. Si totusi, calatorul care poposeste la aceasta pensiune nu este vitregit de beneficiile lumii moderne: exista baie privata (un lux integrat in perfecta armonie cu arhitectura locului), televizor si chiar internet wireless.

Alaturi de toate acestea, te asteapta o cafenea desprinsa parca din povesti, unde poti sa zabovesti putin, pret de o cafea si o placinta delicioasa, si sa-i admiri frumusetea: candelabre din fier forjat, mese si scaune din lemn masiv antichizat, un semineu primitor si un loc de vis amenajat la fereastra, unde poti sta cat poftesti, citind sau pur si simplu visand cu ochii deschisi.

Cafeneaua este foarte bine dotata cu bauturi de tot felul (palinca ardeleneasca, bere de calitate, vinuri alese, aperitive si tarii, cocktailuri, sucuri de fructe si cafele cu aroma de vis), dar si cu dulcegarii care-ti lasa gura apa (piersici prajite cu inghetata, serbeturi, parfait cu fructe, melone glace).

Ca si cand nu ar fi fost suficient, Casa Cositorarului le-a pregatit musteriilor si o terasa imbietoare, amenajata la umbra zidurilor invechite ale Manastirii Franciscane cu flori care te intampina la tot pasul cu frumussetea si parfumul lor, felinare romantice si verdeata care intregeste farmecul acestui loc. Stii ce este si mai frumos? Faptul ca esti servit de chelneri imbracati in costume vechi sasesti, mereu cu zambetul pe buze si un sfat pentru cei care-l cer. Intreaga imagine care ti se dezvaluie in fata ochilor iti va ramane mult timp pe retina, intiparita in memorie.

Iata de ce, credem noi, Casa Cositorarului este un loc perfect pentru cei care isi doresc o escapada reconfortanta de cateva zile, un week-end de poveste sau o vacanta de vis in atmosfera medievala a Cetatii Sighisoarei.

In plus, locatia este atat de bine amplasata incat de acolo poti pleca in multe excursii si drumetii in imprejurimi. Poti sa incluzi in lista ta cu obiective turistice de vizitat langa Sighisoara o vizita la Conacul Apafi sau in satul idilic Malancrav, Biserica Evanghelica Fortificata din Biertan (aflata printre monumentele UNESCO), Turnul Slaninii din satul Crit, Domeniul Dracula Danes, iar daca vrei sa-ti amintesti de anii copilariei, cand umblai hai-hui pe ulitele satului, atunci viziteaza satul Viscri.

Si nu rata o excursie la Platoul Breite, in rezervatia cu acelasi nume, despre care se spune ca este un ecosistem unic in Europa. Este la numai 4km distanta de Sighisoara si acopera peste 120 de hectare de vegetatie.

Nu esti curios sa vezi cum arata toate frumusetile despre care ti-am vorbit?