Calea Victoriei din Bucuresti – o lectie vie de istorie

Sogodel Vlad/Shutterstock.com

Calea Victoriei – una dintre cele mai importante artere din capitala – este cea mai cunoscuta strada din Bucuresti si o adevarata lectie de istorie. Pe locul in care azi se plimba sute de turisti si se inghesuie din ce in ce mai multe masini la orele de varf, isi faceau veacul odinioara cei mai importanti oameni din societatea romaneasca si nu numai. De-a lungul strazii, la hanurile, hotelurile si restaurantele construite intr-un ritm alarmant se decidea adesea viitorul tarii si directia in care anumite domenii se indreptau.

Calea Victoriei a fost inaugurata in anul 1692 de catre domnitorul Constantin Brancoveanu sub numele de Podul Mogosoaiei. Menit sa uneasca mosia domnitorului cu palatul domnesc, Podul Mogosoaiei era rezultatul unirii a doua artere importante din zona: Drumul Brasovului si Ulita Mare spre Sarindar. Drumul Brasovului nu facea parte din oras si unea Cercul Militar de Calea Victoriei, iar Ulita Mare spre Sarindar si-a primit numele datorita bisericii Sarindar. Noua artera formata la sfarsitul secolului al XVII-lea era pavata cu lemn si a devenit foarte repede de la deschidere unul dintre punctele de interes pentru localnici si straini.

Mai tarziu, Podul Mogosoaiei capata un nou nume si o noua infatisare. In anul 1878, armata romana intra triumfatoare in capitala dupa ce castigase independenta tarii. Astfel, artera este redenumita si primeste numele de Calea Victoriei care a fost pastrat pana in zilele noastre. Calea Victoriei era ticsita de hanuri, restaurante, cafenele unde isi faceau veacul toata “spuma societatii”. Politicieni, artisti si alte personalitati marcante ale vremii se inghesuiau in saloanele deschise de-o parte si alta a drumului. Printre cele mai frecventate locuri de pe Calea Victoriei se afla Casa Capsa, cel mai de seama restaurant al vremii.

Ce poti sa vezi pe Calea Victoriei

Un alt aspect pe care foarte putini localnici il stiu despre Calea Victoriei este ca artera din centrul orasului a fost prima strada luminata electric din Bucuresti. Tot aici, se afla unele dintre cele mai importante cladiri istorice si administrative din capitala. Printre cele mai cunoscute amintim:

  • Sediul central CEC – situat peste drum de Muzeul National de Istorie, sediul central CEC este gazduit intr-una dintre cele mai frumoase cladiri bucurestene care aminteste de perioada in care capitala purta cu mandrie numele de “Micul Paris”. Cladirea ridicata in anul 1900 a urmat intocmai planurile arhitectului francez Paul Gottereau.
  • Muzeul National de Istorie – daca tot l-am mentionat mai sus, ar fi bine sa stii despre Muzeul National de Istorie ca initial s-a numit Palatul Postelor si a devenit abia in anul 1971 muzeu. Muzeul National de Istorie este valoros pentru poporul roman deorece aici e gazduit si expus Tezaurul National.
  • Palatul Telefoanelor – cea mai inalta cladire din Bucuresti la momentul construirii, Palatul Telefoanelor a fost un adevarat fenomen in anii ’30. Ulterior si-a mai pierdut din stralucire si faima, insa merita macar o vizita.
  • Muzeul National de Arta a Romaniei este unul dintre cele mai valoroase muzee din tara, alaturi de cel de Istorie, datorita exponatelor ce se gasesc in interior. In salile muzeului pot fi admirate lucrari ale lui Theodor Aman, Grigorescu, Stefan Luchian, Th. Pallady, Rembrandt si Rubens.
  • Biserica Alba – ctitorita de preotul Darvas la inceputul secolului al XVIII-lea, Biserica Alba este de o frumusete rapitoare atat in exterior, cat si in interior.

Sugestii de cazare:

Daca vrei sa cunosti si mai bine toate coltisoarele ascunse ale celei mai faimoase artere din Bucuresti, echipa HotelGuru.ro iti recomanda sa te cazezi la unul dintre hotelurile construite de-a lungul drumului. Nu stii pe care dintre ele sa il alegi? Iata sugestiile noastre:

Vezi lista intreaga a unitatilor de cazare din Bucuresti, aici!