Calator in Ialomita. Ce putem vizita?

Sursa foto: Nelson garrido Silva/Shutterstock.com

Ialomita, situata foarte aproape de capitala, nu este un judet care pune accent pe turism, dar are cateva locuri frumoase si obiective turistice care merita atentia trecatorilor. Judetul este situat in sud-estul Romaniei, in inima Campiei Baraganului si pare a fi, conform dovezilor arheologice, un teritoriu locuit inca din epoca paleolitica, acest lucru datorandu-se conditiilor naturale prielnice. 

Probabil ca cel mai cunoscut si cautat obiectiv turistic din Ialomita este lacul Amara. Cu un peisaj inconjurator realmente deosebit, lacul este plin de turisti in fiecare sezon de vara, datorita proprietatilor curative pe care le are namolul sau negru. Continutul bogat de saruri si sulfati al namolului este grozav pentru tratarea diferitelor afectiuni dermatologice, neurologice periferice, ginecologice, reumatice degenerative si reumatice inflamatorii. Lacul se gaseste in localitatea Amara, la circa 7 kilometri de municipiul Slobozia.

Apoi, in comuna Balaciu, vizitatorii pot admira Manastirea Balaciu, construita intre anii 1822 – 1825 de care Neacsu Pitisteanu, al carui portret este dezvaluit intr-una dintre picturile interioare ale bisericii. Realizata din caramida, biserica are o structura in forma de cruce, cu o turla frontala si o turla situata deasupra naosului, ambele facute in stil romanesc. Ceea ce face ca acest lacas de cult sa aiba un farmec aparte este probabil pridvorul deschis, ridicat pe 12 coloane imbracate in piatra sculptata, unite prin arce. Interesante sunt, de asemenea, picturile murale interioare, realizate in culori vii, ce infatiseaza scene religioase din Vechiul si Noul Testament si o multime de sfinti, inclusiv Maica Domnului.

Mergand mai departe in comuna Ograda, vei putea vizita Casa Memoriala Ionel Perlea, ridicata la finele secolului al XIX-lea de catre tatal marelui muzician, Victor Perlea. Cladirea, administrata in prezent de catre Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” – Ialomita, a fost folosita, in perioada comunismului, in alte scopuri, inclusiv ca depozit de ingrasaminte, depozit de legume si posta. Din 1983, insa, a fost redata circuitului expozitional, iar in 1996 a fost restaurata, gazduind pana in zilele noastre o expozitie permanenta compusa din obiecte ce apartineau marelui dirijor si compozitor Ionel Perlea. 

Lasand in urma micuta casa memoriala, ne indreptam spre Valea Ciorii, undeva pe partea stanga a drumului DN2A Bucuresti-Constanta, unde gasim lacul Strachina. Cu o arie de aproape 1000 de hectare, pitorescul lac nu are parte de nicio curgere naturala spre raul Ialomita, astfel ca in perioadele uscate ale Baraganului tinde sa acumuleze saruri spalate de apele de siroire in cuveta lacustra. Intreaga zona din jurul lacului este considerata rezervatie naturala protejata si este un adevarat paradis pentru pasarile de apa, gazduind circa 80 de specii de pasari, unele dintre ele foarte rare. Printre aceste specii se numara barza alba, barza neagra, acvila tipatoare mica, starcul galben, egreta alba, sitarul de mal, garlita mica, chira mica si gaia neagra.

Din punct de vedere al descoperirilor arheologice, judetul Ialomita se remarca prin Piscul Crasani, unul dintre cele mai vechi situri arheologice din intreaga tara, situat pe raza localitatii Balaciu. Aici s-au descoperit cele mai vechi urme de asezare fortificata din Muntenia, urmele datand din perioada neolitica. Peste ruinele vechii asezari fortificate s-a ridicat ulterior cetatea geto-dacica Helis, cunoscuta si sub denumirea de “Cetatea Soarelui”, despre care se spune ca ar fi fost resedinta cunoscutului rege Dromichaites. Cercetarile sustin ca, in perioada geto-dacilor, cetatea Helis a fost un important centru comercial.
Deoarece nu este un judet care mizeaza pe turism, in Ialomita nu se gasesc foarte multe locuri de cazare. Daca iti doresti sa innoptezi in apropiere, iti recomandam un loc de cazare in judetul Constanta, unde gama de hoteluri si de pensiuni este extrem de variata.