Bucuresti: 5 wine-baruri de incercat

Wine bar in BucurestiUnii spun ca anul viticol 2015 este extraordinar comparativ cu anul trecut. Altii spun ca ar fi fost loc si de mai bine. Dar toata lumea stie ca un pahar de vin bun este acela umplut dintr-o sticla de colectie, cu buchet bogat si parfum suav. Si unde gasesti aceste vinuri de colectie? Evident, intr-un wine bar.

Acolo ai ocazia sa degusti vinuri condimentate, vinuri fructate (cu arome de cirese, lamai sau mere verzi) sau pur si simplu vinuri care poarta amprenta zecilor de ani care au trecut peste ele si esenta unui butoi de stejar.

Sfarsitul toamnei este cea mai buna perioada pentru petrecerea unei seri placute, reconfortante sau, de ce nu, romantice in fata unui pahar de vin. In Bucuresti, wine-barurile sunt la mare cautare, astfel ca putem vorbi in prezent de existenta unor localuri preferate.

Iata, mai jos, o selectie de 5 wine-baruri din Bucuresti pe care va invitam sa le vizitati.

1000 de chipuri

Este printre primele wine baruri deschise in Bucuresti, in primavara anului 2008, pe o strada veche din centrul Capitalei. Un local micut si cochet, frumos amenajat si – cel mai important – atunci cand intri in bar, te asezi la masa si incepi sa rasfoiesti meniul din care speri sa-ti alegi licoarea preferata, descoperi ca…nu exista nicio descriere. Ideea este sa mergi la bar si sa porti o discutie cu barmanul, care iti poate da cateva sugestii. Mai mult, localul functioneaza in concept Wine Flights: degustatorul primeste simultan trei soiuri de vinuri, pentru a putea face selectia comparativa.

Vinurile servite la wine barul 1000 de chipuri provin in principal din regiuni viticole cu renume, precum Franta, Italia, Spania, Statele Unite, Australia si Romania, dar asta nu inseamna ca in aceasta locatie nu vei avea ocazia sa savurezi un vin bulgaresc sau georgian, chilian, sloven sau din Africa de Sud. Oferta este foarte variata; patronii spun ca exista peste 500 de sortimente de vinuri celebre sau mai putin cunoscute, de toate felurile: de la vinuri fara alcool, la sampanii, vinuri de autor provenite de la crame-boutique sau sherry. Locatia este amenajata select, intr-o cladire din perioada interbelica, construita in zona istorica a Bucurestiului: pe Strada 11 iunie, nr. 17.

Dionysos

Locatia te cucereste inca de la intrare. Spatiul amenajat cu un design atat de interesant, cu sticle de vin care decoreaza peretii de sus pana jos, asezate in cutii de lemn, te indeamna sa degusti licoarea lui Bachus pana vei descoperi soiul favorit. S-ar putea insa ca asta sa-ti ia foarte mult timp, pentru ca soiurile comercializate la Dionysos (fostul Beros & Van Schaik) – la pahar sau la sticla – au batut cale lunga pana pe strada Sepcari, la numarul 19, din Centrul Vechi al Bucurestiului. Italia, Chile, Franta, Argentina, Portugalia, Africa de Sud, Corsica sau Noua Zeelanda si-au trimis cei mai de seama mesageri ca sa-i reprezinte in Romania. Cunoaste-i alaturi de un platou cu branza nobila si saraturi elegante oferite din belsug pentru cunoscatori: pastrama, trufe sau branza afumata. Daca nu ai prea mult timp la dispozitie sau vrei sa gusti un anumit sortiment in propriul camin, poti sa comanzi o sticla de vin, care iti va fi livrata acasa. Iar magnetul pe care-l are pentru turistii straini arata ca este unul dintre wine-barurile bine cotate din Bucuresti.

Corks Cozy Bar

Da, recunoastem, cele mai multe wine baruri din Bucuresti sunt amenajate in Centrul Vechi al Capitalei, caci tot acolo vei descoperi si barul Corks Cozy. Designul deosebit, muzica relaxanta, meniurile speciale si, nu in ultimul rand, vinurile atent selectate il recomanda ca fiind unul dintre cele mai frecventate wine baruri din Bucuresti. Albe, rosii sau rose, vinurile sunt aduse din Spania, Franta, Chile, Liban, Italia sau Portugalia. La fel ca si in celelalte locatii, poti sa te bucuri de o seara petrecuta in fata unui pahar de vin sau a unei sticle intregi impartite cu prietenii. Il gasesti pe strada Bacani din centrul istoric al Capitalei, la numarul 1.

Bruno Wine Bar & Bistro

Daca iti plac calatoriile imaginare, poti sa optezi pentru o seara placuta petrecuta la Bruno Wine Bar & Bistro, amplasat pe strada Covaci. Spatiul destul de redus al locatiei nu te va impiedica sa te lasi purtat pana in podgoriile indepartate din Chile, Uruguay, Argentina sau – ceva mai aproape – in Franta. Vei fi surprins poate sa afli ca au si foarte multe soiuri de vinuri romanesti. Atmosfera este foarte intima – si asta te face sa reconsideri totul, caci un wine bar adevarat nu poate fi amenajat intr-o hala de cateva sute de metri patrati.

Nu te astepta, asadar, sa gasesti un meniu bogat cu mancaruri – un wine bar este conceput sa serveasca vinuri. Branzeturile fine si gustarile elegante se vor potrivi insa perfect cu nobletea vinului ales.

Abel

Pe strada Tonita din centrul istoric al Capitalei, vizavi de The Artist, vei descoperi o locatie cocheta renumita pentru pasiunea pe care o are pentru vinurile romanesti. Abel este un local frecventat cu precadere de iubitorii de vinuri, dar asta nu inseamna ca nu poti sa pretinzi ca esti si tu unul din ei. Vei fi surprins sa vezi, poate, ca vinurile straine sunt ceva mai rare la Abel, dar cu siguranta te ve simti mandru ca soiurile romanesti si-au gasit un loc “racoros” si “ferit de umezeala” in Bucuresti.

Daca esti in tranzit prin Capitala si oferta noastra de wine-baruri ti-a placut atat de tare incat ai decis sa le vizitezi pe toate intr-un weekend, atunci incheiem selectia cu sugestia unor oferte de cazare in Bucuresti. Toarna-ti un pahar de vin si alege-ti locatia care iti convine cel mai mult.